Sport

Világbajnoki ezüstérmes Varga Katalin

Világbajnoki ezüstérmes Varga Katalin

2024. május 11., szombat
Fotó: Peter Szalmas
Világbajnoki ezüstérmes Varga Katalin

A magyar versenyzők négy érmet, egy-egy aranyat és ezüstöt, valamint két bronzot szereztek a szombat délelőtti döntőkben a szegedi kajak-kenu világkupa-versenyen.

Fotó: Peter Szalmas. 


 

A kenu kettesek 500 méteres versenyében két frissen összetérdelt egységnek szurkolhatott a Maty-éri lelátó közönsége. Adolf Balázs és Hajdu Jonatán, valamint Bragato Giada és Benkucs Kíra is megnyerte a múlt heti, szolnoki válogatót, s most lehetőségük adódott arra, hogy a nemzetközi mezőnyben is tesztelhessék magukat.

Adolf és Hajdu a visszafogott kezdés után 250 méternél ötödikként haladt át, majd a táv második felében remekül lapátolt és nagyszerű hajrával bejött a harmadik helyre. A győztes oroszoknak - akik semleges színekben versenyeznek - csak a hátát nézhette a mezőny, másodikként és negyedikként pedig egy-egy spanyol duó zárt. Utóbbiakat mindössze hat századmásodperccel előzte meg a magyar egység.
  

Bragatóék a kicsit gyengébb rajt után próbáltak felzárkózni, majd az utolsó száz méteren még nagyobb sebességre kapcsoltak, de a hátrányukat csak csökkenteni tudták, ledolgozni már nem. A teljesítményük az éremszerzéshez kevés volt, az ötödik pozíciót szerezték meg.
    

A férfiaknál a Kollár Kristóf, Fejes Dániel duó a B döntőben szállt vízre és ott a második helyet szerezte meg, így összesítésben 11. lett.

A tavaly világbajnoki ezüstérmes Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású 500 méteres férfi kajak négyes jól kezdett, féltávnál még az ötös élboly tagja volt, de a második 250 méter nem sikerült úgy, ahogy szerették volna, a hajrában nem tudtak újítani. A végén több rivális is megelőzte a magyarokat, akik végül a hatodik helyen haladtak át a célvonalon. Az aranyérem a vb-címvédő németek nyakába került.
   

A nők hasonló számában a fiatal versenyzők alkotta hazai hajó - Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese és Csikós Zsóka összeállításban - nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, kilencedikként ért be. A győzelmet a németek szerezték meg, a Lisa Carrington vezette, vb-címvédő új-zélandi csapat némi meglepetésre lemaradt a dobogóról, negyedik lett.

Ami az olimpia műsorában nem szereplő számokat illeti, a kajak vegyes párosok 500 és a női kenu egyesek 1000 méteres döntőjében két magyar egység is érdekelt volt. Előbbiben a Kiskó Réka, Béke Kornél kettős 250 méternél még vezetett, majd végül a svédek és a portugálok mögött harmadikként ért be, a Dráviczki Dóra, Tamás Gergő duó pedig negyedik lett. A női kenu egyeseknél - amely számban összesen öten indultak - Kisbán Zsófia fölényes győzelmet aratott Zagyvai Borka előtt. A maratoni világbajnok több mint nyolc másodperccel előzte meg honfitársát.
    

A kajak egyesek egy kilométeres döntőjében Pupp Noémi sokáig a második helyen haladt a rajt-cél győzelmet arató ausztrál Alyce Wood mögött, de aztán az utolsó száz méteren ketten is megelőzték, így meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

Fotó: Peter Szalmas. 

 

Varga Katalin hatalmas éremesélyeseként állt rajthoz KL2 200 méteren. A korábbiakban Kata kijelentette, hogy szeretné elkapni a két brit vetélytársa közül legalább az egyiket. Ez már a rajt előtt biztossá vált, ugyanis Emma Wiggs - akit Kata már az előfutamban is megelőzött végül nem állt rajthoz. Charlotte Henshaw viszont elképesztően jól indult, de Kata is kiváló startot vett. A szegedi versenyzőnek a győzelemre nem volt esélye, ugyanakkor az ezüstérem nem forgott veszélyben, ami Kata eddigi legjobb világbajnoki eredménye.

 

A vk - amelyen 63 ország képviselői versengenek - vasárnapig tart a Maty-éri pályán. Szombaton délután újabb döntős blokk következik tíz magyar hajóval.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.