Sport

A szövetség lépett, miután Kozák Danuta verbális molesztálással vádolta Csipes Ferencet

A szövetség lépett, miután Kozák Danuta verbális molesztálással vádolta Csipes Ferencet

2024. május 23., csütörtök
A szövetség lépett, miután Kozák Danuta verbális molesztálással vádolta Csipes Ferencet

Kozák Danuta állítása szerint Csipes Ferenc verbálisan molesztálta őt, a csapathajók versenyzőit pedig „bomlasztja és idegeli”, ezért a jövőben nem kíván vele semmilyen formában érintkezni. A magyar szövetség fegyelmi eljárást indít, amelynek végéig felfüggeszti a kajakedzőt.


A hatszoros olimpiai bajnok kajakos csütörtöki Facebook-posztjában arról ír, hogy Csipes Ferenc „erősen befolyásolt állapotban” ment be abba a szobába, ahol őt „gyakorlatilag meztelenül” masszírozták egy edzésnap végén és elkezdte őt „verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon”. 

Lehajtott fejjel, védekezésképtelen pózban kell eltűrnöm a megaláztatásokat. Szerencsére ebben jó vagyok, a sportban megtanulsz kussolni is. Megtanítanak

 – írja.

A két és fél év kihagyás után áprilisban visszatérő sportoló hozzátette, hogy a történtektől függetlenül elindul a két hét múlva sorra kerülő olimpiai válogatón. 

Tudom, hogy a jelenlegi magyar mezőnyben – és talán a nemzetköziben is – én vagyok a legjobb vezérevezős. Csipes Ferenc kb 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is

 – utalva páros- és négyesbeli csapattársára, Csipes Tamarára.

Kozák Danuta hozzáteszi, Csipes Ferenccel a továbbiakban nem kíván érintkezni. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Budapesti Honvéd SE évtizedes és a Hadügyminisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának jelenlegi asszisztálásával, munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel a mai naptól semmilyen formában nem áll módomban érintkezni. Illetve kérem a fent említett illetékes intézmények felelősségének kivizsgálását

 – fogalmazott, megjegyezve, hogy a felelősségre vonáshoz nem fűz túl sok reményt.

 


Reagált a magyar szövetség

Kozák Danuta posztjára a magyar szövetség közleményben reagált, amelyben azt írják, megdöbbenve olvasták a bejegyzést, kivizsgálják az abban leírtakat, ideiglenesen pedig felfüggesztik Csipes Ferencet. 

Ennek első lépéseként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyeztetve Csipes Ferenc klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, sportfegyelmi eljárást indít az edző ellen, ezzel egyidejűleg az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggeszti az edzői tevékenység alól

 – olvasható az MKKSZ honlapján.

 

A Budapesti Honvéd sem hagyta szó nélkül

Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke azt írta, Kozák Danuta bejegyzésének megismerése után kezdeményezte a fegyelmi bizottság felállítását, amely – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetésével együttműködve – a lehető legrövidebb időn belül meghallgatja az érintett feleket és kivizsgálást követően, a megfelelő információk birtokában meghozza a döntését.

A BHSE vezetése elhatárolódik minden olyan atrocitástól, amely emberi, etikai, erkölcsi érdekeket sért, és a lehető legszigorúbb büntetést alkalmazza bárkivel szemben, nem mérlegelve azt, hogy milyen szakmai vagy sportolói múlttal rendelkezik, mely sportágban ténykedik

 – olvasható a Budapest Honvéd Sportegyesület közleményében.

 

Közleményt adott ki a MOB

A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját – írta a sportért felelős államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság közös közleményben Kozák Danuta vádjaira reagálva.

A sportért felelős államtitkárság és a MOB jelezte, miután értesültek Kozák Danuta esetéről, azonnal kapcsolatba léptek a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket, valamint a vizsgálatról és annak eredményéről tájékoztassák a sportirányítást és a MOB-ot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.