Sport

125 éves a szegedi labdarúgás

125 éves a szegedi labdarúgás

Megannyi hullámhegy és hullámvölgy az egy és negyed évszázad alatt

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 22., szerda
125 éves a szegedi labdarúgás

1899. május 22-én alapították meg az első labdarúgócsapatot Szegeden.

A Szegedi Athletikai Club és az Aradi Waggongyári Sport Egyesület 1910. szeptember 11.-én tartott mérkőzésén készült csapatkép. (Fotó: Somogyi Könyvtár Szeged)

 

Szeged első labdarúgócsapata, a piros-fehér színekben pompázó Szegedi AK volt. Szegeden az első hivatalos futballmérkőzést 1902. június 27-én rendezték meg a SZAK két csapata között, melyet az első csapat nyert meg 1-0-ra.

1912-ben egy tehetős befektetőnek köszönhetően stadion épült Újszegeden, amely hosszú évekig szolgált otthonául a klubnak. Az 1920-as években élte virágkorát a szegedi futball, ugyanis a SZAK zsinórban négyszer megnyerte a Déli Kerületi Bajnokságot, sőt az 1921-22-es szezonban a Vidék Bajnoka címet is megszerezte. 

Akkoriban az ország legjobb vidéki futballcsapatának számított a szegedi.

 

A szegedi labdarúgás legnagyobb sikerei

1930-ban játszotta első és mindmáig utolsó Magyar Kupa-döntőjét Szeged labdarúgócsapata, ahol 5-1-es vereséget szenvedett a Debreceni Bocskaitól.

1935-ben a Közép Európa Kupában indulhatott a Szeged FC, ahol a korszak egyik meghatározó csapatát, a Slavia Praha-t kapta ellenfélül. Az első mérkőzést magabiztosan, 4-1-re nyerte meg a csehszlovák együttes Újszegeden, a visszavágón azonban hatalmas meglepetésre 1-0 arányban nyert a Szeged Prágában.

Az 1940-41-es szezonban érte el eddigi legjobb eredményét a Tisza-parti csapat, ugyanis harmadik lett az NB I.-ben a Kalmár György neve által fémjelzett Szegedi AK.

Talán még egyetlen klub sem élt át annyi átkeresztelést mint a szegedi: 1951-ben Szegedi Petőfi néven a régi SZAK kiesett az élvonalból és többé már nem is jutott vissza. 1977 januárjában, az NB I-es SZEOL SC és az NB III-as Szegedi AK fúziójából született meg SZEOL AK. 1968-ban született meg a legendás SZEOL (Szegedi Egyetemi és Olajipari SC) név és a kék-fekete színösszeállítás (a fekete az olaj szimbolizálásaként került be a színek közé).

 

Egy korszak zárult le a szegedi futball életében

Az egyesülést követően 1978-tól tíz esztendőn keresztül ingázott a SZEOL AK (1986-tól SZEOL – Délép SE) az első és a másodosztály között. Az 1991-es NB I.-es kiesést követően viszont mélyrepülésbe kezdett a csapat, a súlyos forráshiány miatt.

 

Az NB II-ben is tovább hanyatlott a klub, végül 1993-94-ben már a másodosztályból is kiesett az időközben Szeged TE, majd Szeged FC néven futó együttes. Az ezt követő években az NB III-ba is beleszürkült csapat. 1995-ben Bereczk Imre személyében új befektető érkezett, akinek közbenjárására a klub felvette a SZEAC nevét.

1998. december 5-én az MLSZ közgyűlésén Bereczk Imre hivatalosan is visszaléptette a SZEAC-ot a bajnokságtól, ezzel egy korszak lezárult a szegedi foci életében.

 

Szeged utolsó elsőosztályú klubja

Még ugyanannak az évnek a nyarán a Szeged-Dorozsmából megalakították a Szeged LC nevű csapatot, melynél a régi szegedi jogelőd-klub eredményeit vették ismét számításba. A színösszeállítás a tradicionális kék-fehér-fekete volt, valamint a hagyományos szegedi diszkoszvetős címer ékeskedett a Szeged LC mezén.

A csapat az 1998-99-es szezonban harmadik lett a másodosztályban, így a következő idényt a legjobbak között kezdhette meg, melyet végül nem tudott befejezni, mivel anyagi okok miatt 2000 tavaszán csődbe jutott és megszűnt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.