Sport

Zárónapjához érkezett a szegedi evezős Eb: magyar olimpiai kvótákért szoríthatunk

Zárónapjához érkezett a szegedi evezős Eb: magyar olimpiai kvótákért szoríthatunk

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 28., vasárnap
Zárónapjához érkezett a szegedi evezős Eb: magyar olimpiai kvótákért szoríthatunk

Az izgalmak a tetőfokára hágnak a Maty-éren: magyar érmek és olimpiai kvóták forognak kockán.

Rengetegen szurkoltak a helyszínen szombaton is.

 

Szombaton megszületett az első magyar érem

Népes hazai publikum előtt szerezte meg Magyarország első érmét a Szabó Bence - Furkó Kálmán páros. A férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesek döntőjében három hajó feszült egymásnak: Ausztria, Magyarország és Moldova képviseltette magát.

A már rutinosnak számító magyar páros rajtja jól sikerült, de 500 méter után már az osztrákok vezettek és előnyüket folyamatosan növelték, magabiztosan nyerték meg a futamot (07:11.59 alatt) és szerezték meg az Európa-bajnoki aranyat. 

Őket követte kilenc másodperc lemaradással (07:20.75) a magyar hajó, amelyet Szabó Bence és Furkó Kálmán hajtott, akiknek az aranyérem megszerzésére nem volt esélye.

A verseny után bejelentették visszavonulásukat:

Tudunk örülni ennek az ezüstéremnek, mégpedig amiatt a környezet és hangulat miatt, ami most körülvesz minket. Mikor elkezdtünk evezni, akkor azért még nem gondoltunk volna arra, hogy egy ilyen verseny lehet a nemzetközi pályafutásunkban az utolsó. Hazai közönség előtt egy olyan Európa-bajnokság, ahol tényleg Európa legjobbjai vannak jelen és annak ellenére, hogy nem tudtunk nyerni, egy ezüstérmet azért csak sikerült bezsebelni és mindent, ami bennünk volt, azt ki tudtuk adni. Ezt az ezüstérmet szerettük volna a közönségnek, a családunknak és elsősorban magunk miatt megnyerni

- mondta Furkó Kálmán.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

Vasárnap minden kérdésre választ kapunk

Mutatjuk, kikért lehet szorítani:

9.05 Juhász Adrián, Simon Béla / Férfi kormányos nélküli kettes, C-döntő
9.15 Bácskai Máté / Férfi egypárevezős, C-döntő
9.33 Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs / Férfi kormányos nélküli négyes, B-döntő
9.48 Preil Vivien, Zsiros Janka / Női kétpárevezős, B-döntő

 

Olimpiai kvótáért szóló küzdelmek:
10.45 Pétervári-Molnár Bendegúz / Férfi egypárevezős
10.55 Bene Dorottya, Szili Dorina / Női könnyűsúlyú kétpárevező


Eb-döntő:
11.35 Galambos Péter / Férfi könnyűsúlyú egypárevezős

A kormányos kettesben korábban világbajnok, valamint a kormányos nélküli ketteseknél Európa-bajnok Simon Béla, Juhász Adrián duó az előfutamon beragadt a rajtnál, így féltávnál hatodik helyen haladva már több mint nyolc másodperces hátrányban volt az elődöntős helyektől. A végén ugyan nagy hajrába kezdtek a magyarok, de már csak két pozíciót tudtak javítani, azaz negyedikként zártak (7:06.5 p), így vasárnap a C döntőben folytatják.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Az Eb szombati napján először a férfi egypárevezősök ültek hajóba, és mivel Bácskai Máté a futamában harmadik helyen csapott célba, így vasárnap a C döntőben a 13-18. helyért küzdhet tovább.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

A Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs összeállítású férfi kormányos nélküli négyes ötödik lett (6:35.06 p), ezzel szintén a B döntőben zárja majd az Eb-t.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Preil Vivien és Zsíros Janka a női kétpárevezősök szombati reményfutama után a B-döntőben folytatják vasárnap.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A kvalifikációs regatta A döntőire vasárnap kerül sor, a magyarok közül Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezősöknél küzdhet a párizsi kvótáért.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A női könnyűsúlyú kétpárban pályaosztó futamot rendeztek, ebben Bene Dorottya és Szili Dorina negyedik lett, ez a páros vasárnap küzdhet az olimpiai kvótákért.

Fotó: Magyar Evezős Szövetség

 

A négynapos viadal vasárnapi zárónapján a könnyűsúlyú egypárevezősök A döntőjében a kétszeres Európa-bajnok Galambos Péter lesz az utolsó magyar versenyző, aki éremért küzdhet.

Fotó: Magyar Evezős Szövetség

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.