Sport

Szegedi döntetlennel kezdte a selejtezősorozatot a magyar válogatott

Szegedi döntetlennel kezdte a selejtezősorozatot a magyar válogatott

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 5., péntek
Szegedi döntetlennel kezdte a selejtezősorozatot a magyar válogatott

Egy szép napos késő délután fogadta Magyarország női labdarúgó-válogatottja Azerbajdzsánt Szegeden, a Szent Gellért Fórumban. A két nemzeti csapat az Európa-bajnoki selejtezősorozat első körében csapott össze.

CSISZÁR Henrietta
Fotó: Ujvári Sándor. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

Turányi Lilla előtt adódott az első lehetőség, már a negyedik perc elején. Egy szabadrúgást követő kavarodás után lőhetett a magyar középhátvéd, azonban a kapu felett szállt el a labda. Két perccel később Szabó Viktória húzott egy merészet, a jobboldali sarokból ballal azonnal kapura tekerte a szögletet, nem is tévedett sokat, de a labda a háló tetején landolt. A saját térfelét sem tudta elhagyni Azerbajdzsán a korai percekben, teljesen felborult a pálya. Egy szépen végigvitt magyar támadás végén Csiszár Henrietta eresztett el egy balos lövést, amit azeri kapus tolt ki a léc alól. Ennyi lehetőség ellenére is gól nélkül telt el az első negyedóra.

Ezután a következő 10 perc eltelt bármiféle kapura veszélyes szituáció nélkül. A 26. perc elején Csányi centerezett, amire Szabó érkezett, de elpörgette a labdát a hosszú kapufa mellett. Az első fél órán belül Zeller Dóra került a legközelebb a gólszerzéshez, tizenhatoson kívülről eleresztett balos lövését földbe gyökerezett lábakkal nézte az azeri kapus, a labda azonban a kapufán csattant. Ismétlésre is volt lehetőség, az a kísérlet élesen keresztben elkerülte a kaput.

Fotó: Ujvári Sándor. 

 

A 34. percben szinte már a gólvonalról mentettek az azeri védők egy hatalmas kavarodás során, csak nem akart megszületni a magyar gól, ami megtörné a jeget. Továbbra is verhetetlennek bizonyult a vendégek kapusa, újabb párbajt nyert Zeller Dórával szemben, a szélső közeli lövését védte remek reflexxel. Kis híján Azerbajdzsán szerzett vezetést a félidő végén, ami hatalmas csodaszámba ment volna, hiszen a magyar tizenhatos felé nem jártak korábban. Szőcs Rékának kellett hárítania. A félidő utolsó percében tört meg a jég: a csapatkapitány, Csiszár Henrietta távoli lövése surrant be az azeri kapus kezei és a kapufa között, kis szerencse is kellett hozzá, de ennyi helyzet után ez már kiérdemelt volt (1-0).

Félidőben: Magyarország - Azerbajdzsán 1-0.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

Magyar helyzetekkel és mezőnyfölénnyel indult a második játékrész is. A találkozó 58. percében 18 méterről, ígéretes helyről végezhetett el szabadrúgást Csiszár, a hosszúba szánt lövése a blokkról majdnem a kapuba pattant. A második félidő első negyedórája sokkal kevesebb izgalmat hozott az első játékrészhez viszonyítva. A magyar mezőny- és labdabirtoklási fölény ezúttal is megvolt, az azeri kapuhoz sikerült kevesebb alkalommal eljutni. Zeller Dóra a harmadik helyzetét sem tudta értékesíteni a 66. percben, maradt az egygólos vezetés.

Fotó: Ujvári Sándor. 

 

Az látszódott kívülről, hogy Azerbajdzsán nemzeti csapat egyre inkább fáradt, nem tudták tartani a lépést, egyre több párharcot vesztettek. Derült égből villámcsapás: büntetőhöz jutottak az azeriek az összecsapás 74. percében. Egy teljes felesleges szabálytalanság okozta mindezt. A vendégek kilencese, Sevinj Jafarzade értékesített a tizenegyest, hatalmas pofon volt ez, ennyi kihagyott helyzet, és ekkora mezőnyfölény után (1-1)

A magyar válogatott nem szegte fejét, azonnal nekiesett ellenfelének: egy remekül helyezett távoli lövés bravúrra késztette az azeri hálóőrt. Süle Dóra lövése becsapta a szegedi publikumot, az oldalháló rezgése miatt sokan gólt kiáltottak a 86. percben, viszont az állás nem változott. Teljesen egykapuzott a magyar válogatott az utolsó percekben, próbálta felőrölni ellenfelét. A közönségre nem lehetett panasz, zúgott a "mindent bele" skandálás a lelátón. Hatalmas kavarodés az azeri kapu torkában, 2-3 alkalommal is megvolt a lehetőség a gólszerzésre, de csak nem sikerült bekotorni a labdát a hálóba. Több helyzet nem adódott már, így nem változott a végeredmény.

Végeredmény: Magyarország - Azerbajdzsán 1-1.

Női Európa-bajnoki selejtezősorozat 1. forduló, Szeged, Szent Gellért Fórum, vezette: Kirsty Dowie (Sophie Dennington, Ruby Skykes)
Magyarország - Azerbajdzsán 1-1 (0-0)
Magyarország: Szőcs R., Csiszár H., Fenyvesi E., Szabó V., Öreg C., Csányi D., Németh H., Kovács L., Zeller D., Turányi L., Papp L., vezetőedző: Szarvas Alexandra
Azerbajdzsán: Aitaj S., Diana M., Zhala M., Nigar M., Ayshan A., Esra M., Mana M., Sevinj J., Kristina B., Aysun A., Yeliz A., vezetőedző: Siyasat Asgarov
Gólszerző: Csiszár H. ('45) illetve Sevinj Jafarzade ('74)

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.