Sport

KIJUTOTT AZ OLIMPIÁRA A FÉRFI KÉZILABDA VÁLOGATOTT

KIJUTOTT AZ OLIMPIÁRA A FÉRFI KÉZILABDA VÁLOGATOTT

Hatalmas küzdelemben nyertek Portugália ellen a kézilabdázók, amivel az olimpiára jutottak

Kibédi Péter
2024. március 17., vasárnap
Fotó: Purger Tamás
KIJUTOTT AZ OLIMPIÁRA A FÉRFI KÉZILABDA VÁLOGATOTT

Fergeteges hajrával jutott ki Párizsba a magyar csapat.

Tizenkét év után jutott ki az olimpiára a magyar férfi kézilabda -válogatott (Fotók: MTI/Purger Tamás)

A magyarok meccse előtt a már biztosan olimpiára jutó Norvégia 41-24-re nyert a csoport utolsó helyén záró Tunézia előtt.

A meglehetősen szokatlan, vasárnap este 9 órás kezdés nem tántorította el a szurkolókat és telt ház várta a sorsdöntő olimpiai selejtezős meccset a tatabányai multifunkcionális csarnokban. A magyar válogatott amelyből Krakovszky Zsolt, Krakovszky Bence, Szöllősi Szabolcs és Palasics Kristóf marad ki a mai napon, csak győzelemmel szerezhette meg az utolsó még kiadható olimpiai kvótát. Portugál győzelem, vagy döntetlen esetén a luzitánok örülhetnek. 

A szurkolókon a torna utolsó napján sem múlt semmi, fergeteges hangulatot teremtve bíztatták a magyar válogatottat

 

A magyarok ha nem is hibátlan, de rendkívül agilis játékkal kezdték a találkozót, amivel a vezetést folyamatosan maguknál tudták tartani. A gólszerzésben Szita Zoltán járt az élen, a Pick Szeged átlövője 11 perc alatt négy lövésből négyszer talált a kapuba. A portugálok álmoskásan és pontatlanul játszottak. Az, hogy nem sikerült egy-két gólnál nagyobb különbséget kialakítani elsősorban annak volt köszönhető, hogy a kapuban Mikler Roland nem igazán kapta el a fonalat. Nem úgy a 15. percben helyére érkező Bartucz László, aki gyors egymásutánban három labdát is megfogott, amivel négyre nőtt a magyar előny. Esély kínálkozott arra, hogy növelje a különbséget válogatottunk, de a félidő végére elszállt a játékukból a magabiztosság, a vendégek pedig lényegesen pontosabban kezdtek játszani. A 27. percben egyenlítettek is a portugálok, Chema Rodriguez pedig gyorsan időt kért, de továbbra sem kikecmeregni a gödörből, és a meccs folyamán először jutott vezetéshez a ellenfél. Az utolsó percben Imre Bence hétméteresből egyenlített, Bartucz László pedig hozott egy bravúrt, így a szünetre semmi nem dőlt el. (I. félidő: 16-16)

SZITA Zoltán
Szita Zoltán remekül nyitotta a meccset, négy lövéséből egyet sem hibázott

 

A térfélcserét követően nem tudta visszavenni a vezetést a magyar válogatott, kapkodva és rendkívül idegesen játszottak. Sipos Adriánt kiküldték a játékvezetők két percre, amit a portugálok kihasználta és először a meccs alatt két góllal vezettek. A 35. percben Bánhidi Bencének, egy teljesen ártatlan szituációban, aláfordult a bokája, a szegedi beálló fájdalmas arccal hagyta el a pályát és hosszasan ápolták a kispadon. A vendégek még egyel megtoldották az előnyüket, így Chema Rodriguez időt kért. Tetézve a gondokat Ancsin Gábor a térdét fogva bicegett le a pályáról, miután Szita Zoltán gólja után nekiesett társa lábának. A felállt fal elleni támadás egyáltalán nem ment a válogatottunknak, arra pedig igen kevés esélyt kínált az ellenfél, hogy lerohanják őket, szélsebesen zártak vissza a támadások után. Ennek ellenére semmi nem dőlt el, a félidő felénél egyre csökkent a portugál előny, azonnal idő is kértek. Bartucz László védése és Fazekas Gergő gólja után a 46. percben ismét döntetlen volt az állás, és bár z esély ott volt arra, hogy a vezetést is átvegyék, Fazekas Gergő hibázott.

BÁNHIDI Bence
Bánhidi Bence bokáját hosszan ápolták, de vissza tudott térni a pályára

 

Egyre feszültebbek voltak a csapatok, sajnos ennek pont a magyar oldalon volt először jele, Sipos Adriánt a 48. percben, ha nem is szándékos, de arcot érő ütés miatt piros lappal kiállították. A két perces emberhátrányt 2-0-val zárták a portugálok, így az utolsó 10 percre ők fordultak előnnyel. Alig hogy lejárt a magyar kiállítás, az ellenfél is hátrányba került, ezt a periódust a mieink zárták 2-0-val. Imre Bence percei voltak ezek, három gólt dobott ebben a periódusban, amivel átvettük a vezetést. A vége előtt négy perccel ráadásul egy hétméterest is értékesített a fiatal szélső, amivel kettő volt a magyar előny. Egy gólváltással maradt is különbség, de két és fél perccel a vége előtt Bodó Richárdot küldték ki két percre. Bartucz László hozott egy bravúrt, majd másfél perccel a vége előtt ismét Imre Bence dobott gólt, amivel már három volt a magyar előny. Tombolt a lelátó. Bár a végén Ilic Zorán eladott egy labdát, az ellentámadásból Lékai Máté betalált a kapuba, végleg eldöntve a meccset. (Vége: 30-27)

A magyar férfi kézilabda-válogatott 12 év után jutott ki az olimpiára.

FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, 3. CSOPORT (TATABÁNYA)


 

MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA (16–16) 


 

Részletes jegyzőkönyv hamarosan!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.