Sport

Egy új liga létrehozásán dolgozik az UEFA elnöke és Csányi Sándor

Egy új liga létrehozásán dolgozik az UEFA elnöke és Csányi Sándor

2024. március 24., vasárnap
Egy új liga létrehozásán dolgozik az UEFA elnöke és Csányi Sándor

Aleksander Ceferin a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőjével egy közép-európai liga létrehozását szeretné összehozni.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Budapesten járt az UEFA elnök

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke is ott volt péntek este a Puskás Arénában a Magyarország–Törökország (1–0) felkészülési mérkőzésen. Aleksander Ceferin korábban megígérte Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének, hogy eljön hozzánk, és most ennek a meghívásnak tett eleget.

Fantasztikus a Puskás Aréna, amelynek az avatásán is itt voltam, azóta szinte mindig telt ház van, jó a hangulat és a csapat is. 

Ráadásul Budapest is gyönyörű és közel van a hazámhoz, Szlovéniához. Mindig szívesen jövök ide” – mondta a sportvezető a Nemzeti Sportnak.

 

Fantasztikus Eb-re van kilátás

Az interjúban azt is elárulta, hogy nagyon várja a nyári németországi Európa-bajnokságot, amin hazája válogatottjának is szurkolhat majd.

Fantasztikus Eb lesz, az infrastruktúra pazar Németországban és a szervezés is hagyományosan jónak ígérkezik, persze, a biztonságra különösen nagy figyelmet kell fordítani. De éppen a futball, a sport képes a leginkább megmutatni azokat az értékeket, amelyek mentén békésen és sikeresen működhetünk együtt. Szlovénia huszonnégy év után vívta ki a szereplés jogát, másodszor mehetünk az Eb-re, természetesen ezért is nagyon várom a tornát. Tudom, hogy a magyarok megint nehéz csoportba kerültek, például a házigazda németek ellen kell játszaniuk

 – nyilatkozta Ceferin, aki szerint bárki ellen van győzelmi esélyünk, mert hosszú idő után ismét jó a magyar futball.

Szerinte a régebbi eredmények után sokáig hanyatlott a sportág nálunk, például tíz-tizenöt évvel ezelőtt kimondottan gyenge volt a válogatott, de nagyszerű munkát végez a magyar szövetség és a kormány óriási támogatást ad a labdarúgásnak. Úgy látja, a közelmúltban lezajlott infrastrukturális fejlesztések nélkül lehetetlen lett volna előre lépni - írja a Mandiner.

 

Egy új liga jöhet létre közép-európában

De nemcsak udvariassági látogatásra jött Budapestre Ceferin, hanem megbeszélést is tartott Csányival a klubcsapatok számára induló közép-európai liga létrehozásáról.

Három-négy éve dolgozunk azon többek között Csányi Sándorral, hogy kidolgozzuk egy határokon átnyúló liga tervét, ami azonban továbbra is terv, de érdemes beszélni róla, mert itt valóban túl kicsi egy-egy nemzeti piac ahhoz, hogy a legjobb klubok európai szinten is versenyképesek legyenek és rendszeresen fontos, nagy érdeklődéssel kísért meccseket játsszanak”

 – vázolta elképzeléseit az elnök. 

A szlovén sportdiplomata szerint a Szuperliga tervével mindössze annyi volt a baj, hogy az európai topcsapatok játszótere lett volna, ahová esélytelen bekerülni, ez pedig az UEFA és az európai klubfutball ellen megy. Az elnök határozottan kijelentette az is, hogy ameddig ő irányítja az UEFA-t, nem lesz Bajnokok Ligája-döntő Szaúd-Arábiában, 2027-ben viszont valóban távozik, mivel a családjával szeretne több időt tölteni, a focitól azonban nem szakad el. Vagyis nem kizárt, hogy az után következő elnök már nem fog ellenállni a nagy pénznek, s valamikor a közel-keleti országban rendezik a BL-finálét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.