Sport

Pádár Nikolett karrierje második legjobb eredményét úszta

Pádár Nikolett karrierje második legjobb eredményét úszta

400 méter gyors után most a 200-ra készülődik

2024. február 11., vasárnap
Pádár Nikolett karrierje második legjobb eredményét úszta

A dohai világbajnokság medencés úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján eldőlt, hogy a magyar 4x100 méteres férfi és női gyorsváltó is indulhat a párizsi olimpián.

Doha, 2024. február 11. Pádár Nikolett a nõi 400 méteres gyorsúszás elõfutama után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 11-én. MTI/Kovács Tamás

 

A vasárnapi előfutamok során a magyarok közül elsőként Sebestyén Dalma ugrott medencébe 200 méter vegyesen, a 27 esztendős versenyzőnek nem kellett izgulnia, hogy bekerül-e a legjobb 16 közé, végül 2:14.27 perces idővel a 14. helyen jutott az elődöntőbe.

Tudtam, hogy nem kell teljes erőből nyomnom a középdöntőhöz, és a szélső pályán úszhatok majd, kimaradva ezzel középen a +bunyóból+. Nagyon jól érzem magam, korábban nem tudtam olyan jó minőségben úszni az év ezen szakaszában, mint most. Nyilván hosszú még az év, de szerintem sikerült jó formában ide érkeznem

- nyilatkozta az MTI-nek Sebestyén.

Férfi 400 méter gyorson hat előfutamot is rendeztek, az ötödikben kapott helyet Rasovszky Kristóf, aki a vb harmadik napján, egy héttel ezelőtt az olimpiai számban, 10 kilométeren aranyérmet nyert a nyíltvízi úszó között.

A veszprémiek kiválósága tavaly nyáron Fukuokában ebben a számban olimpiai kvótát érő egyéni csúccsal (3:46.56) tizedik lett, most ettől mindössze 21 századdal maradt el (3:46.77), így a 11. helyen zárt.

Picit lassabban kezdtem az első kétszázon, mint akkor, a vége persze ugyanolyan rosszul esett. Ugyanakkor összességében februárban ez egy nagyon jó úszás, ráadásul a felkészülésben főként olyan dolgokat hagytunk benne, ami ide, a medencébe lett volna nagyon jó

- mondta az MTI-nek Rasovszky, aki megjegyezte, leginkább az 1500 méter gyorsot várja magabiztosan. "Ez a két tized nagyon jó jel, megerősít abban, hogy az ezerötszáz is menni fog."

Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián, a szám 2021-es Európa-bajnoka állt rajtkőre. A sprintversenyben a 27 éves magyar 23.35 másodperces idővel, kilencedikként került az esti elődöntőbe.

Jónak éreztem az úszást, ahhoz képest, hogy február van, szerintem jó a forma, hiszen normál esetben ilyenkor még javában alapozunk. Semmit nem szeretnék elkiabálni, nagyon kíváncsi vagyok magamra, de nyilván a nyár a lényeg

- mondta a győriek versenyzője.

Női 400 méter gyorson a 17 esztendős Pádár Nikolett ugrott medencébe, a fiatal magyar versenyző karrierje második legjobb eredményével, 4:09.21 perccel a kilencedik lett, azaz első számú tartalékja a finálénak, amelybe 4:08.86-tal került be a nyolcadik.

A tizenegyedik nevezési idővel jöttem ide, kilencedik lettem, ráadásul életem második legjobb idejét úsztam. Ez februárban egyáltalán nem rossz, a kétszázra készülök, nem vagyok csalódott

- értkelte a szegedi sportoló.

A nyitónap a 4x100 méteres gyorsváltók küzdelmeivel zárult, az ötkarikás kvótákat itt a tavalyi, Fukuokában rendezett vb-n és az itt úszott idők alapján osztották el - a Japánban dobogósok részvétele már biztos volt. A nőknél nem voltak érdekeltek a magyarok, így csak az időeredményeket kellett nézni a fukuokai végeredménnyel összehasonlítva. Ezek alapján a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett által úszott 3:40.02 perces idő elégnek bizonyult az ötkarikás kvótához. A férfiaknál a Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám, Németh Nándor összetételű négyes nem tudott faragni a fukuokai időből (3:14.42), viszont 3:14.73 perccel a nyolcadik helyen bekerült az esti döntőbe, egyben olimpiai indulási jogot szerzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.