Sport

Nem ezt vártuk: kikapott a magyar válogatott Ausztriától

Nem ezt vártuk: kikapott a magyar válogatott Ausztriától

A torna meglepetéscsapata a magyar válogatott ellen is bizonyított

Kibédi Péter
2024. január 18., csütörtök
Fotó: Czeglédi Zsolt
Nem ezt vártuk: kikapott a magyar válogatott Ausztriától

Azzal, hogy Ausztria bekerült a középdöntőbe, talán a torna eddigi egyik legnagyobb meglepetését okozta. A csoportkörben simán verték Romániát, majd a horvátokkal és a spanyolokkal döntetlent játszottak. Utóbbi csapatot ezzel el is búcsúztatta a tornától. Véletlenek vannak a sportban is, de az osztrákok eddigi teljesítménye semmiképpen nem az. Nem lehet őket egyetlen kézlegyintéssel elintézni. Ráadásul válogatottunk, miután maximális, két pontot hozott Kölnbe, egy esetleges győzelemmel megtarthatta az esélyét a végjátékra jogosító első három hely valamelyikére.

A férfi BL Final4 helyszínén, a kölni Lanxsess Arénában játszik a középdöntőben a magyar válogatott.


 

A magyar válogatott keretéből ma is Andó Arián, Krakovszki Zsolt, Krakovszki Bence és Szöllősi Szabolcs maradt ki, azaz Chema Rodriguez ott tartotta a csapatban az első Eb meccsén remeklő Imre Bencét.

Az Eb eddigi legjobb kezdést produkálta válogatottunk. Nagyon gyorsan elhúztak 2-0-ra, és ugyan a az osztrákok visszajöttek egy gólra, a 10. percre stabilizálódott a 2-3 gólos magyar előny. Ancsin Gábor kilenc perc alatt négyszer volt eredményes, Palasics Kristóf szép védésekkel segítette a társakat. Remek ritmusban, keményen védekezve és gyorsan, pontosan támadott a magyar csapat, ami érezhetően nem feküdt Ausztriának. Időt is kértek még az első negyedóra lejárta előtt. (14. perc 8-5)

ANCSIN Gábor
Ancsin Gábor (pirosban) támadásban és védekezésben is remekül kezdte a találkozót (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A játék képe és a különbség sem változott az időkérés után. A 20. percben már a magyarok második sora volt a pályán, ők viszont nem jól szálltak be a meccsbe. Rosta Miklós adott el két labdát emberelőnyben, amiből egyenlített Ausztria, a másodikat Sebastian Frimmel, a Pick Szeged osztrákja szerezte. Nehezen lendült játékba a második sor, így „csak” a vezetést tudták sokáig visszavenni, előnyt nem tudtak építeni. Ezek a percek Bodó Richárdról szóltak viszont, amire nagy szüksége volt a válogatottnak és a Pick Szeged átlövőjének. A végén ugyan akadt rá lehetőség kettővel menjen a válogatottunk, de pontatlanul támadtak, a védekezésük pedig rendezetlenné vált, amit az osztrákok kihasználtak és egyenlítettek. (14. perc 17-17)

BODÓ Richárd
Bodó Richárd az első félidő végén végre gólokat dobott, ami remélhetőleg átlendíti a holtponton.

 

A második félidő elején egy gyors gólváltás után sikerült két találatra eltávolodni az osztrákoktól. Máthé Dominik és Lékai Máté is kétszer volt eredményes, tegyük hozzá, hogy ha előbbi nem hibázza el hétméteresét, akkor a 39. percben hárommal is vezethettek volna a magyarok. Nem sikerült a vezetést stabilizálni, viszont Sipos Adriánt és Lékai Mátét is kiszórták a játékvezetők, amivel össze is zavarták válogatottunkat. A 43. percben az osztrákok a meccs folyamán először átvették a vezetést (43. perc: 22-23)

BÁNHIDI Bence
A második félidőre elvesztette magabiztosságát a magyar válogatott

 

Ritmusát vesztette és elbizonytalanodott a magyar válogatott, ráadásul egy érthetetlenül középen erőltette a támadásokat. Az osztrákok tartották az egy gólos előnyüket és a hét a hatos játékukat is nagyon jól játszották, ugyanakkor mindkét csapat játékáról sokat elmond, hogy négy percig 25-24-es osztrák előny volt a táblán. Óriási rohanás volt a hajrában, de a vezetést nem sikerült visszavennie a magyaroknak. Bartucz László hiába védett jól a kapuban, ha elől hibáztak a társak. Az 58. perc közepén Bóka Bendegúz száguldott végig a pályán, ziccerben pedig nem hibázott, ezzel ismét a magyarok voltak előnyben. Nem sokáig két osztrák gól és egy magyar hiba után az utolsó percre osztrák előnnyel fordultak a csapatok. Chema Rodriguez időt kért, majd Fazekas Gergő egyenlített. Az osztrákok jöhettek és 20 másodperccel a vége előtt megszerezték azt a gólt, amivel a meccset is megnyerték. Máthé Dominik időn túli szabaddobása pedig messze fölé szállt. (Vége: 29-30)


A magyar válogatott legközelebb pénteken, 18 órától Horvátország ellen lép pályára az Európa bajnokság középdöntőjében.

Bodó Richárd értékelt a meccs után:

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT,1. forduló


 

MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 29–30 (17–17) 


 

Köln. V.: D. Accoto, R. Accoto (portugálok)


 

Részletes jegyzőkönyv később 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.