Sport

Negyedik Eb győzelmével megtartotta Eb elődöntős esélyeit a magyar válogatott

Negyedik Eb győzelmével megtartotta Eb elődöntős esélyeit a magyar válogatott

Huszonhat év után nyert a magyar férfi kézilabda-válogatott a horvátok ellen

Kibédi Péter
2024. január 20., szombat
Fotó: Czeglédi Zsolt
Negyedik Eb győzelmével megtartotta Eb elődöntős esélyeit a magyar válogatott

Miután a magyar és a horvát válogatott is vereséggel kezdte a középdöntőt, a második fordulóban mindkét csapat győzelmi kényszerrel lépett pályára. Aki vereséget szenved, az ugyanis majdnem biztos, hogy az elődöntős, és helyosztós álmaitól is búcsúzhatott.

Közel húszezer néző volt kíváncsi a magyar-horvát meccsre. (Fotó: SzegedMA)

 

A magyar válogatottból Andó Arián, Szöllősi Szabolcs és Krakovszki Zsolt mellett Szita Zolltán maradt ki a horvátok elleni keretből. Utóbbi kényszerű okokból, mivel éjszaka belázasodott, a hivatalos közlés szerint felső légúti panaszai vannak. 

A magyarok kezdőjében először kapott helyet a kapuban Bartucz László és balátlövőben Bodó Richárd. Előbbi egy szép védéssel, utóbbi egy rontott lövéssel kezdett. Az első négy magyar gólon Ancsin Gábor és Bánhidi Bence osztoztak, a szegedi beálló minkét alkalommal lehetetlen helyzetben kapott bejátszást a társaktól, de megoldotta a feladatát. A horvátok a 9. percig rendre válaszoltak a magyarok találataira, ott hibáztak, a másik kapu előtt Bodó Richárd „földharcban” szerzett labdát és lőtt fekve a kapuba. A 11. percben, két Imre Bence találattal már három volt a magyar előny, jött is az időkérés ellenfelünktől. Ez azonban nem törte meg válogatottunk lendületét, sőt Bartucz László két szép védésének is köszönhetően a félidő felénél már négy volt az előny. (15. perc: 9-5)

BÁNHIDI Bence
Bánhidi Bence gólokkal kezdte a meccset, ezzel ismét tartást adott a magyar csapatnak. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Bár az irányítást nem adta ki a kezéből a magyar csapat, a horvátok csökkenteni tudták a különbséget. A kétirányítós játék ismét működött, Hanusz Egon és Fazekas Gergő is remekül szedte elemeire a horvát falat. Ugyanakkor a befejezéseknél rendkívül pontatlan volt mindkét oldal, így csak kevés gól esett. Ha csak Bartucz László védéseit nézzük, és csak az elhibázott lehetőségek felét belövik a mieink, akkor kis túlzással a félidő végére eldőlhetett volna a meccs. A félidő végére így is maradt egy gól a magyar előnyből. (I. félidő: 14-13)

BÁNHIDI Bence; ANCSIN Gábor
A magyar védekezés ismét rendben volt, támadásban azonban nagyon sok volt a pontatlanság.

 

Mindkét oldal támadásban hibázott a a második félidő legelején, így az első gólra több, mint két percet kellett várni, Lékai Máté volt eredményes hétméteresből. A magyar kapuban Bartucz László védett kitűnően, a túloldalon pedig Matej Mandic fogta rendre a magyar próbálkozásokat, gól csak elvétve esett. Amikor a horvátok a 39. percben egyenlítettek, akkor ők két gólnál, a mieink egynél jártak a második játékrészben. Sajnos a magyar pontatlanságok miatt nem csak az egyenlítés jött össze ellenfelünknek, de a vezetést is átvették a 3. perc után először. Futószalagon érkeztek a lehetőségek, hogy a magyar válogatott visszavegye a vezetést, de rendkívül pontatlanul támadtak. (46. perc: 18-19)

BODÓ Richárd; MARAS, Mateo
Kőkemény küzdelem volt minden egyes labdáért, minden egyes gólért.

 

Egyedül Imre Bencének nem remegett meg a kezed, a fiatal magyar szélső a 47. percben ötödik kísérletéből az ötödik gólját szerezte. A vezetést a 48. percben Bóka Bendegúz ziccerével vette át a vezetést ismét a magyar válogatott, sőt egy horvát kétperces kiállítást kihasználva a Lékai Máté már kettőre növelte a magyar előnyt az 53. percben. Két magyar pontatlanság elég volt ahhoz, hogy az utolsó 5 percre visszajöjjenek a horvátok döntetlenre. De ott sem maradt hiba nélküli a hajra, egy szép labdaszerzés után az 57. perc végén ismét Bóka Bendegúz volt eredményes, amivel két gól volt a magyar előny.  A vége előtt két perccel Bartucz László védett, ami a tizenhatodik volt a meccsen, majd Bodó lőhetett kapura, de a kapus találta telibe pedig eldőlhetett volna. De ez csak egy újabb jó védekezés és Sipos Adrián ziccere után történt meg-bár egy szűk esélye volt még a döntetlenre a horvátokak, de a kapufa kisegítette a válogatottunkat. (Vége: 29-26)

A meccs legjobbjának választott magyar kapus, Bartucz László értékelt lapunknak a meccs után:

KÉZILABDA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG), KÖZÉPDÖNTŐ, 2.FORDULÓ I. CSOPORT Magyarország–Horvátország 29-26 (14–13)

Köln, 19750 néző. V: Lah, Sok (szlovénok)

MAGYARORSZÁG: BARTUCZ – IMRE 7, Ancsin G. 3, Sipos A. 1, BÁNHIDI 2, BODÓ 5, Lékai 4 (3) Csere: Bóka 2, Ilic Z. 1, Ligetvári, FAZEKAS G. 3, Hanusz, Máthé 1 Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

HORVÁTORSZÁG: MANDIC – Sostaric, Klarica 3, Cindric, Nacinovic 2, Srna 3, Jelinic 1 Csere: Kuzmanovic (kapus), KARACIC 3, Lucin 5, Maras 2, Kusan 1, Mihic 1, GLAVAS 5 (2) Szövetségi kapitány: Goran Perkovac

Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–3. 11. p.: 5–7. 18. p.: 9–7. 27. p.: 13–10. 40. p.: 16–17. 48. p.: 21–20. 52. p.: 23–21. 59. p.: 28–25.
Kiállítások: 8, ill. 12 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 2/2


 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.