Sport

Nagyon nem ment - vereséget szenvedett a németektől a magyar válogatott

Nagyon nem ment - vereséget szenvedett a németektől a magyar válogatott

Vereséggel is továbbjuthat a válogatott

2024. január 22., hétfő
Fotó: Czeglédi Zsolt
Nagyon nem ment - vereséget szenvedett a németektől a magyar válogatott

A meccs mindkét válogatottnak sorsdöntő volt. A magyar győzelem biztos helyosztós helyet jelentett a csoport zárásakor és esélyt az elődöntő kiharcolására az utolsó fordulóban, míg a németek egy vereséggel egészen biztosan nem kerülhettek már a csoport továbbjutó helyeire. Hogy ez ne történjen meg, arra ott volt plusz segítségnek húszezer német szurkoló a lelátón, akik fergeteges hangulatot teremtettek a LANXASS Arénában.

Csordultig megtelt a kölni aréna, természetesen a többség a hazaiaknak szurkolt (Fotó: SzegedMA)

 

A németek ellen Andó Arián, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt és Máthé Dominik nem lépnek pályára, utóbbi panaszai fokozódtak korábbi térdműtétje, térdsérülése kapcsán, így hétfőn nem kapott helyet a keretben. A friss apuka Rosta Miklós viszont visszatért Kölnbe és ott van a keretben, őt a szervezők külön köszöntötték a meccs előtt. 

Bartucz László nem hogy ott folytatta, ahol a horvátok ellen szombaton abbahagyta, hanem még tetézte is azt, öt perc alatt négy védést mutatott be és mivel a társak elől pontosak voltak a befejezésnél, először a válogatottunk vezetett a meccsen egynél több góllal. Rögtön nem is volt olyan hangos a húszezer német szurkoló a lelátón… Sokáig azonban nem volt csend, mert összekapta magát a hazai válogatott és egyenlített, a vezetést viszont nem tudták átvenni. A két átlövőnk, Bodó Richárd és Ancsin Gábor is hozta magával gólos formáját, ez pedig sokat segített abban, hogy rendre a magyar válogatott legyen előnyben. (15 perc: 9-10)

ROSTA Miklós
Rosta Miklós reggel még Szegeden ringatta újszülött kisfiát, este már góllal ünnepelte gyermeke születését Kölnben (Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Az esély többször is ott volt a kezükben a fordításra, de ők tűntek idegesebbnek a meccs ezen periódusában. Röviddel a félidő fele után Bartucz László tisztes erővel dobta fejbe egy német, bár még rövid ideig a kapuban maradt, a 20. percben már Palasics Kristóf váltotta. A 21. percben Sebastian Heymann gyors egymásutánban kétszer is betalált neki, amivel az első perc után először vezetett a német válogatott. Sokáig nem maradtak viszont előnyben, merthogy Rosta Miklós édesapaként megszerezte első gólját, sőt Palasics Kristóf bravúrja után a második góljával már itt volt az előny. A félidő hajrájában érezhetően akadozni kezdett a magyarok játéka, több helyzetben is kapkodtak, így a hazaiak ismét átvették a vezetést. Chema Rodriguez időt kért, tette ezt kitűnő érzékkel, mert alig egy perc kellett ahhoz, hogy ismét nálunk legyen a vezetés. A német kapitány 107 másodperccel a félidő előtt jelezte, hogy mondanivalója van játékosainak, és ott is jól sült el az időkérés. Most a magyarok voltak pontatlanok, a németek pedig ezt kihasználva a félidőre egy gólos előnnyel mehettek pihenőre. (I. félidő: 18-17)

FAZEKAS Gergõ
Kőkemény küzdelem volt az első félidőben, a magyarok állták a sarat

 

Az, hogy Chema Rodrigueznek a 34. perc legvégén időt ketlett kérnie, az tökéletesen megmutatja, hogy milyen kezdést produkáltak a mieink a második félidőben. Kapkodva és idegesen játszottak támadásban, a védekezésben pedig nagy lyukakat hagytak és ezt a németek kihasználták és háromra növelték előnyüket. A nagyobb bajt szerencsére sikerült megelőzni az időkéréssel, de a különbség nem nőtt, ugyanakkor nem is csökkent. A 40. perc végén, amikor négyre növelték előnyüket a németek, Chema Rodriguez hét a hat elleni játékra állította át a csapatot. De hiába mindez, ha a védelem, talán először a világbajnokságon, igencsak sebezhető volt, a különbség nem változott (45. perc: 25-22)

PALASICS Kristóf
Sokkal pontosabb volt a németek játéka a második félidőben, a magyarok fájóan sok hibával játszottak

Szétszedték a magyar védekezést a németek és ez döntő volt. Úgy támadtak, hogy mire lövésre került a sor, mindig volt egy ember, aki gyakorlatilag senkitől nem zavartatva törhetett kapura. A védekezésünk mellett a támadásainkba is rendre hiba csúszott, így az utolsó tíz percre tovább nyílt az olló. Egyre reménytelenebb helyzetbe került a magyar válogatott és bár becsülettel mentek előre, ez most csupán arra volt elég, hogy a hajrában ne legyen nagyobb a különbség. A

 

A magyar válogatott utolsó középdöntős csoportmeccsét szerdán 18 órától Franciaország ellen játsza. A hat közé jutáshoz még nyernie sem kell a magyaroknak, ha Izland nyer Ausztria ellen. Az azonban már biztos, hogy válogatottunk nem végez nyolcadiknál rosszabb helyen a kontinenstornán.

 

KÉZILABDA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG),KÖZÉPDÖNTŐ, 4. FORDULÓ, I. CSOPORT (KÖLN)
Németország–Magyarország 35-28 (18–17) 
Köln, 19 750 néző. Vezette: Jorum, Kleven (norvégok)
NÉMETORSZÁG: Wolff – Steinert 4 (1), Häfner 4, KNORR 4 (2), Golla 4, KÖSTER 8, Dahmke 3. Csere: Späth (kapus), HEYMANN 4, KOHLBACHER 4, Weber. Szövetségi kapitány: Alfred Gíslason

MAGYARORSZÁG: Bartucz – Lékai 4 (2), ANCSIN G. 6, Sipos A., Bánhidi 1, Bodó 4, Bóka 1. Csere: Palasics (kapus), Imre 2, Fazekas G. 2, ROSTA M. 6, Ligetvári 1, Szita 1, Ilic Z., Hanusz. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez


 

Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–5. 12. p.: 7–7. 17. p.: 11–11. 21. p.: 13–12. 24. p.: 14–15. 28. p.: 16–17. 33. p.: 20–17. 40. p.: 23–19. 45. p.: 25–22. 48. p.: 28–22. 53. p.: 28–24. 55. p.: 31–25. 58. p.: 33–28
Kiállítások: 6, ill. 2 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/2

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.