Sport

Kinlódva, de megnyert első Eb-meccsét a magyar férfi kézilabda-válogatott

Kinlódva, de megnyert első Eb-meccsét a magyar férfi kézilabda-válogatott

Válogatottunknak rengeteget kell javulni a játékban

Kibédi Péter
2024. január 12., péntek
Fotó: Czeglédi Zsolt
Kinlódva, de megnyert első Eb-meccsét a magyar férfi kézilabda-válogatott

 

A „magyar” csoport első mérkőzése nem kevés izgalmat és meglepetést hozott. A Szerbia Izland meccsen déli szomszédaink a második félidőben végig 1-2 gólos előnyben voltak, a vége előtt 50 másodperccel már úgy tűnt nagy meglepetéssel kezdenek, de végül az északiaknak sikerült megmenteniük az egyik pontot. Hogy ez nekünk jó vagy sem, azt nem lehetett akkor még tudni, mindenesetre így hatványozottan igaz volt: Montenegró ellen nyernie kell.

Az első Eb meccsen Chema Rodriguez négy játékost, Imre Bencét, Krakovszki Bencét, Szöllősi Szabolcsot és a kapus Andó Ariánt nem nevezte a meccsre.

Az 1972-es olimpiára épített csarnokban rendezik az Európa bajnokság meccseit (Fotó: SzegedMA)

 

A montenegróiak szereztek vezetést, majd két gyors oda-vissza gólváltás után a betegségéből felépülő Lékai Máté góljaival tartotta a vezetést a magyar válogatott. Nem sokat kellett várni, hogy kettővel vezessenek a mieink, Palasics Kristóf védése, Ancsin Gábor és Krakovszki Zsolt góljaival a 9. percben először volt egynél több gólos előnyünk. Ezt bőven lett volna esélye növelnie is a magyaroknak, de elég volt néhány apró hiba és a félidő felénél egyenlített Montenegró. (15. perc: 7-7)

LÉKAI Máté
Lékai Máté góljaival szereztünk vezetést (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Torna eleji formában játszott mindkét csapat, sok bosszantó technikai hiba csúszott a játékba itt is, ott is. Bár Ancsin Gábor és Ilic Zoran is kiállt két percre, sőt egy rövid ideig kettős hátrányban volt válogatottunk, az előnyük ismét két gólosra nőtt. Ehhez elengedhetetlen volt Lékai Máté újabb két, gólja. A magyar irányító a 18. percben már négy gólnál járt. A félidő második felében ha nem is jobban, de egy fokkal biztosabban játszottak a magyarok, támadásban jobban becsülték a labdát, aminek eredménye is volt, a 27. percben Sipos Adriánn góljával már hárommal vezettek. Meg is maradhatott volna az előny, de az utolsó két percben a sorozatos magyar hibákat kihasználva egyenlített Montenegró. (I. félidő: 14-14)

ANCSIN Gábor
Inkűább a küzdelem, és nem a szép játék dominált (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A második játékrészben a magyarok nagyon gyorsan visszaállították a kétgólos előnyüket. Egy dolog egyre inkább látszott: nem ez lesz a torna legszínvonalasabb meccse. Bár válogatottunk őrizte vezetését, de növelni nem tudta azt, mivel rengeteg kisebb, de olykor nagyobb hiba is csúszott a játékukba. Ami miatt nem csökkent a különbség, az a montenegrói hibák száma volt, az ő kezükben is igencsak dadogott olykor a labda. A félidő fele előtt ugyan sikerült egyenlítenie ellenfelünknek, de ez csak egy rövid pillanatig tartott, válogatottunk visszavette a vezetést. (44. perc: 20-19)

BÁNHIDI Bence
Bánhidi Bence játéka sem volt hibátlan, de ő kevesebbet hibázók közé tartozott (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Közel öt perces gólcsendet tartottak a csapatok, ebben az időszakban minden volt a pályán, csak éppen szép játék nem. Hiba, hiba hátán mindkét oldalon. A hajrá legelején a forgatókönyv „egyszerű” volt: a magyarok megszerezték a vezetést, amit a montenegróiak azonnal el is tüntettek. A két kapus és olykor a védekező csapat is csak amolyan kötelező berendezési tárgynak tűnt. A hibák száma pedig pont annyival volt kevesebb, a magyar oldalon, mint ahány góllal megnyerte a mérkőzést. (Vége: 26-24)

A magyar válogatott legjobbja az Eb újonc, élete ötödik válogatott mérkőzésén pályára lépő Palasics Kristóf volt.
 

A magyar válogatott legközelebb Szerbia ellen lép pályára, vasárnap 20 óra 30 perctől. Az biztos, hogy ott ennél jobb játékra lesz szükség a sikerhez.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG), CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ, C-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 26-24 (14–14)
München, Olympiahalle. Vezeti: I. Covalciuc, A. Covalciuc

MAGYARORSZÁG: PALASICS – Krakovszki Zs. 3, Ancsin G. 2, SIPOS A. 1, BÁNHIDI 6, Szita 2, Lékai 5 (2). Csere: Bóka 2, Hanusz 1, Bodó, Ligetvári, Rosta M. 1 (1), Ilic Z. 1, FAZEKAS G. 1, Máthé 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
MONTENEGRÓ: SIMIC – M. Radovics, B. Vujovics 4, Klaudjerovics, Lazovics, BOROZAN 6, M. Vujovics 4 (2). Csere: Cepic, Gribovics 1, Cavor 1, Andelics, L. Radovics 1, DRAGASEVICS 6, Bakic 1, Bozovic. Szövetségi kapitány: Vlado Sola
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–3. 9. p.: 6–4. 18. p.: 9–7. 23. p.: 11–9. 28. p.: 14–11. 38. p.: 19–16. 42. p.: 19–19. 48. p.: 20–19. 53. p.: 23–23. 55. p.: 25–24
Kiállítások: 14, ill. 14 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/2

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.