Sport

Csoportelőként jutottak a középdöntőbe a magyarok az Eb-n

Csoportelőként jutottak a középdöntőbe a magyarok az Eb-n

A második félidőben válogatottunk leiskolázta Izlandot

2024. január 16., kedd
Fotó: Czeglédi Zsolt
Csoportelőként jutottak a középdöntőbe a magyarok az Eb-n

Miután a csoport utolsó fordulójának első mérkőzésén Szerbia 30-29-re kikapott Montenegrótól, biztossá vált, hogy a magyar válogatott mellett Izland is továbbjutott a középdöntőbe. A kérdés „csak” az volt, hogy ponttal, vagy pont nélkül utaznak a csapatok Kölnbe. Az összecsapás győztese két ponttal kezdhette a következő kört, döntetlen esetén egy-egy pontot vihettek magukkal.

A továbbjutást már kiharcolta a magyar válogatott volt, de maradt még nyitott kérdés az Izland elleni meccsre (Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A magyar válogatott keretéből, az előző két meccshez hasonlóan, Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence kimaradt, a negyedik kimaradó ma Krakvszki Zsolt volt, helyette Imre Bence készülhetett első Eb meccsére. A Ferencváros fiatal kézilabdázójának édesanyja, Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, édesapja pedig szintén olimpiai ezüstérmes volt vívásban.

Mindkét oldalon akadtak hibák a kezdés utáni percekben de a vezetés rendre a magyarok kezében volt. A 3. perc legvégén Bánhidi Bencét küldték két perces pihenőre a játékvezetők, ezt pedig Izland kihasználta és átvette a vezetést. Az újonc Imre Bence a 6. percben egy szélről egy szép góllal szerezte meg első Eb-találatát, Ancsin Gábor is elemében volt, 10 perc alatt négyszer lőtt a kapuba. A 12. percben Vigo Kristjansson játszotta el a nagy halált, miután Bánhidi Bencével találkozott. A játékvezetők videóztak, és bár a kontakt megvolt a két játékos között, komolyabb ütés nem volt, a játékvezetők viszont piros lapot adtak a Pick Szeged beállójának, mondván elérte az izlandi arcát a keze. Kristjanssont azonnal meggyőgyította a piros lap látványa... (12. perc 5-5)

IMRE Bence
Nulla lámpaláz és négy lövésbő négy gól az első félidőben Imre Bencétől

 

A piros lap igencsak felpaprikázta a magyarokat, gyorsan megléptek két góllal, amit ugyan nagyon gyorsan egyenlített Izland, de egy újabb magyar rohammal a 16. percben már három volt a magyar előny. Időt kértek az északiak és kapust is cseréltek, és ez jól sült el, mert gyorsan visszajöttek egyetlen gólra. A magyarok hét percig nem találtak kapuba, ahhoz, hogy egyenlíteniük ne sikerüljön kellett Palasics Kristóf két bravúrja is. Bóka Bendegúz gólja átlendített a holtponton a magyarokat, Imre Bence gyors egymásután kétszer is gólt lőtt, és mivel volt közte egy izlandi találat is, az utolsó öt percre ismét hárommal vezetett válogatottunk. Egészen jó volt nézni a magyarok játékát, fesztelenül és tetszetősen játszottak, ami biztató volt nem csak a mostani meccset, de a folytatást is tekintve. Ez még akkor is igaz volt, ha az utolsó két percben elkövettek annyi hibát, hogy Izlandnak majdnem sikerült egyenlítenie. (I. félidő: 13-15)

LÉKAI Máté
A kontinenstorna eddigi legjobb félidejét produkálták a magyarok Izland ellen

 

Pillanatok alatt megduplázták előnyüket a magyarok a második félidő elején. Egyértelműen a magyarok irányították a játékot, így nem csoda, hogy a 36. percben Máthé Dominik góljával már hat gól volt a magyarok előnye. Az első félidőben tapasztalt fesztelenség továbbra is ott volt válogatottunk játékában, ami mellé remek egyéni teljesítmények is párosultak. Ezek egyike Szita Zoltáné volt, aki emberemlékezet óta nem mutatott ilyen magabiztos teljesítményt tétmeccsen, átlövőként. Egészen hihetetlenül hangzik, de a félidő feléhez közeledve, amikor Ligetvári Patrik finom kézmozdulattal átejtve az izlandi kapust gólt szerzett, már nem a magyar győzelem, hanem csak annak a gólkülönbsége volt a kérdés. (45. perc: 18-25)

PALASICS Kristóf
Palasics Kristóf sorozatban hozta a bravúrokat a magyar kapuban

 

A folytatásban is csupán egy-egy nagyon rövid pillanatra remegett meg a magyarok keze, ami szinte semmit nem számított-nyolcról visszajöttek hatra az izlandiak. De ezek tényleg jelentéktelen momentumok voltak. Nem úgy Palasics Kristóf védései, és ez csak egyetlen, valóban kiragadott példa volt a sok remek magyar teljesítményből. Az utolsó öt percre Izland megnyitotta a védőfalát, támadásban meg igyekeztek nagyon gyors gólokat szerezni, de sokra nem ment vele. A tükőrsíma magyar győzelem egy pillanatig nem volt kérdés. (II. félidő: 25-33 )

 

A magyar válogatott csoportelsőkét lépett tovább a középdöntőbe, ahova két pontot visz magával. Ott további négy meccs vár a csapatra, legközelebb csütörtökön, 15 óra 30 perckor Izland ellen.

KÉZILABDA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ, C-CSOPORT

Izland–Magyarország  25-33 (13–15) 
(részletes jegyzőkönyv hamarosan)

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.