Sport

Bartucz és Bánhidi parádéja Eb-középdöntőt ért a magyar válogatottnak

Bartucz és Bánhidi parádéja Eb-középdöntőt ért a magyar válogatottnak

A második félidőben már a jó játéknak is örülhettünk a győzelem mellett

2024. január 14., vasárnap
Fotó: Czeglédi Zsolt
Bartucz és Bánhidi parádéja Eb-középdöntőt ért a magyar válogatottnak

Nem csak a magyar válogatott, de Izland is megszenvedett Montenegróval és csak az utolsó pillanatokban nyerte meg egyetlen góllal 31-30-ra a csoport nyitómeccsét. A nap második összecsapásán a magyar válogatott abban a tudatban léphetett pályára, hogyha nyernek, akkor már biztos a továbbjutásuk a csoportból.

 

A magyar szurkolókon semmi nem múlt, fölényben voltak a lelátón (Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

Chema Rodriguez ugyanazt a tizenhat játékost nevezte a meccsre, mint pénteken, azaz a kapusok közül Andó Arián, a mezőnyjátékosok közül Krakovszki Bence, Imre Bence és a Szöllősi Szabolcs maradt ki.

A meccs első öt percben a csapatok nem a kézilabda szebbik oldalát mutatták meg. Langyos tempóban kezdett mindkét oldal, az előny a szerbeknél volt mindig, először a hatodik percben Szita Zoltán góljával vezetett a magyar csapat, igaz csak néhány pillanatig. Bár a 12. percre két magyar hibát kihasználva megléptek két góllal a szerbek, de az előnyük amilyen gyorsan jött, úgy el is tűnt. Most ők hibáztak, amivel egyenlítettünk, sőt a félidő fele előtt röviddel Rosta Miklós egy szép befordulás után ismét a mieinket juttatta előnyhöz. (15. perc: 7-8)

 

LIGETVÁRI Patrik; SIPOS Adrián
Nagyot küzdött a magyar és a szerb válogatott is a sok hibával tarkított első félidőben 

Az első több gólos magyar vezetéshez sem kellett több egy percnél, előbb Palasics Kristóf védett bravúrral, majd Bánhidi Bence második góljával már kettő volt ide. Egy fokozattal nagyobb sebességen kézilabdázott válogatottunk, és kevesebb hibával is játszott, így az 1-2 gólos előnyét tartani tudta. Tegyük hozzá, ha még pontosabban játszik, akkor simán elmehettek volna több góllal is. A 26. perc legelején időt kért Szerbia, de a következő támadást igen esetlen mozdulatokkal elhibázták, a túloldalon viszont Bodó Richárd a megszokott biztos átadásával hozta kihagyhatatlan helyzetbe Bánhidi Bencét, amivel először vezettünk hárommal. Ahogy pénteken, úgy ma is elszórakozta a félidő utolsó perceit válogatottunk, szerencsére most nem tudott egyenlíteni ellenfelünk, de a különbség egyetlen gólra csökkent (I. félidő: 13-14)

PALASICS Kristóf
Palasics Kristóf a második Európa bajnoki-meccsén is remekül védett

A szerbek pillanatok alatt egyenlítettek a második félidő elején, sőt a sorozatos magyar hibáknak köszönhetően ellenfelünknek esélye volt átvenni a vezetést is. Hogy ez nem történt meg, az nagyban köszönhető Palasics Kristófnak, aki a nyitómeccs után ma is a legjobb pillanatokban mutatott be bravúrt. Törékeny volt a magyar előny, de nagyon vigyázott rá válogatottunk. Az egy gólt, ha nem is jó játékkal, de dédelgetve őrizte, sőt a 43. percben Bánhidi Bence góljával ismét kettővel vezettünk. Közben a kapuban is váltás volt, Bartucz László érkezett és nem is akárhogy, sorozatban védte a szerbek próbálkozásait-egyszer még könyökkel is a térfél közepén, miközben a kapuba rohant vissza. Ennek is köszönhetően a félidő felét éppen átlépve Bóka Bendegúz góljával ismét három góllal vezettünk. (46. perc: 18-21)

BÁNHIDI Bence
Bánhidi Bencét képtelenek voltak tartani a szerbek

Hiába kértek időt a szerbek, Bartucz László olyan eksztázisban védett, hogy alig tudtak a kapujába találni, ez pedig elől is lendületet adott, és 2-3 gólos előny 3-4 gólosra változott a hajrára. Bánhidi Bence az 52. percben már a nyolcadik gólját dobta, ráadásul hibátlan lőlappal, amivel már öt gól volt a magyar előny. A vége előtt öt és fél perccel a szerbek visszajöttek három gólra, sőt miután Vladimir Cupara védte Máthé Dominik kísérletét, a túloldalon pedig Marko Milosavljevic is betalált, már csak kettő maradt az előny. Szerencsére gyorsan sikerült visszavenni az irányítást, így az utolsó percek már izgalommentesek voltak- és ez még akkor is igaz, ha az utolsó percben a szerbek egyetlen gólra visszajöttek. (Vége: 27-28)

A magyar válogatott  győzelemmel már biztosan továbbjutott a csoportból a kölni középdöntőbe, a kedden este 20 óra 30 perckor, Izland ellen játszandó utolsó csoportmeccsen  a csoport első helye a tét, ami értékes pontokat jelent a folytatásban.

 

KÉZILABDA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG), C-CSOPORT (MÜNCHEN)
Szerbia–Magyarország (13–14) 

München, 12 128 néző. Vezette: Jorum, Kleven (norvégok)
MAGYARORSZÁG: Palasics – Krakovszki Zs. 1, Ancsin G. 1, LÉKAI 3, BÁNHIDI 9, Szita 2, Bóka 1. Csere: BARTUCZ (kapus), SIPOS A. 2, Ilic Z., MÁTHÉ 5 (2), Rosta M. 2, Bodó 1, Ligetvári, FAZEKAS G. 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
SZERBIA: Miloszavljev – VORKAPICS 5, Orbovics 2, MARSZENICS 2, Pusica, BORZAS 4, N. Ilics 5 (4). Csere: CUPARA (kapus), Kukics 2, Pesmalbek 2, Vejin 1, Miloszavljevics 1, V. Ilics 1, Djordjics 2, Abutovics. Szövetségi kapitány: Antonio Gerona
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–3. 11. p.: 5–7. 18. p.: 9–7. 27. p.: 13–10. 39. p.: 18–18. 47. p.: 22–18. 51. p.: 25–20. 56. p.: 25–23. Kiállítások: 8, ill. 12 perc. Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.