Sport

Vasárnapi Kávé Kardos Péterrel - A Szedeáknak sose volt egyszerű

Vasárnapi Kávé Kardos Péterrel - A Szedeáknak sose volt egyszerű

"Voltunk mi már nehéz helyzetben, amit megoldottunk, azt gondolom ezt is megfogjuk oldani."

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 10., vasárnap
Vasárnapi Kávé Kardos Péterrel - A Szedeáknak sose volt egyszerű

A Vasárnapi kávé című rovatunk e heti részében a Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesületével, röviden a Szedeákkal foglalkozunk, amely még 1992-ben alakult meg. A név a szegediségen kívül arra is utal, hogy az egyesület sportolói diákok, s bázisuk pedig a Deák Ferenc Gimnázium volt. Számos évet töltött el a klub az NB I/B-ben, 2010 óta pedig az A csoportban áll helyt a szegedi kosárcsapat. Sok nehéz időszakon van már túl az SZTE-Szedeák és a klubelnök Dr. Kardos Péter, aki 2006-ban vette át a csapat irányítását. A jelenlegi szezon előtt a névadó szponzor, a Naturtex és a klub útjai elváltak, a Szedeák komoly pénzügyi gondokkal küzdve vágott neki a bajnokságnak, sokáig az NB I/A csoport vállalása is kérdéses volt. A helyzetről, a csapat jelenéről és jövőjéről Dr. Kardos Péterrel beszélgettünk. 

Fotó: SZTE-Szedeák                             

 

A klub körüli egyik legaktuálisabb történés, hogy ügyvezetőt váltottak, Bonifert Domonkos helyét Kerpel-Fronius Balázs vette át a pozícióban. A klubelnök reagált a váltást illetően.

Elértünk oda, hogy mindenféleképpen arra van szükség, hogy a csapat körüli ügyek, a külföldi játékosoknak a segítése, a szponzori kapcsolattartás, a marketing, a média, ezek a feladatok igénylik azt, hogy valaki főállásban képes legyen vezetni a céget. A Boni a Naturtexben dolgozik, tehát ez így nehéz volt. Kell mindenképpen olyan, aki teljes állásban végzi ezt. Ez így nagyon nehéz volt, a csapat körüli ügyeket hatékonyan végezni.

 

A klubot övező pénzügyi nehézségek

A pénzügyi problémák az egész idei szezont körbelengik, a bajnoki rajtot megelőzően voltak a legerősebbek ezek az aggályok. A Naturtex visszalépése komoly anyagi gondokat gördített a szegedi kosárlabdaklub elé. Az új szponzor keresése folyamatban van, dolgoznak a klubnál ennek a hiánynak a pótlásán, amennyiben sikerrel járnak, az anyagi biztonság is megoldódna.

A szponzorkeresés folyamatban van. Van egy tárgyalásunk, amitől én azt remélem, hogy talán egy-két hónapon belül eredményre jutunk vele. Az anyagi problémák átmenetileg megoldódtak, hogyha nincs változás a szponzorációban, akkor azokkal a keretekkel, amikkel jelenleg birkózunk, biztos hogy nem fogjuk tudni a csoportot vállalni. Amennyiben nem lesz változás, akkor nem lesz A csoport.

A klubelnök hozzátette: most azt látja, hogy nagyon jó esélye van annak, hogy megugorják ezt a feladatot, ami nagyon fontos lenne, hiszen

végeztük ezt a munkát tizenvalahány évig, most nem akarom, hogy ez elpusztuljon. 

Több nehéz időszakon vezette át a klubot Kardos Péter, kellett meghoznia nehéz döntéseket az évek során. Ahogy hangsúlyozta: "Nekünk sose volt egyszerű".

2003-ban az NB I. A csoportos Szedeák annak ellenére, hogy a bajnokság 9. helyén végzett, az anyagi lehetőségek beszűkülése miatt kénytelen volt visszalépni az élvonalbeli indulás lehetőségétől. Ekkor még nem Kardos Péter ült az elnöki székben, de 2023 nyarán kis híján Ő maga is megtapasztalhatta ennek a döntésnek a súlyát.

A Magyar Kosárlabda Szövetség (MKOSZ) pénzosztási rendszerében a klubok bevételei alapján állít egy rangsort, amelyben a legelső, tehát legtehetősebb csapatok kapják a legkevesebb támogatást, és fordított esetben, akik a legkevesebbet keresik, azokat illet a legnagyobb mértékű támogatás ebből a csomagból. 

A Szedeák mindig is az egyik legtöbbet kapta ebből, mert anyagi helyzete alapján a tabella végén állt.

Ezzel kapcsolatban úgy reagált a klubelnök, hogy egy jól működő rendszerről van szó, viszont ez nyilván nem elég ahhoz, hogy ledolgozza a klub a versenyhátrányt.

Átalában nem voltunk sose jó helyzetben, most egy kicsit nehezebb volt a Natrutex elmenetelével, de hozzászoktunk ehhez, hogy nehéz időnként.

Fotó: SZTE-Szedeák                         

 

Ami a Szedeák mellett szól

Ugyanakkor kiemelten fontos a kiváló szakmai munka, az odaadás és küzdés, amivel kompenzálni lehet az anyagi differenciákat.

A labda gömbölyű. Nem minden a pénz.

Sok minden más szól a Szedeák mellett, vannak kimondott versenyelőnyei riválisaival szemben. A Péccsel és Debrecennel ellentétben itt van játéklehetőség.

Ez egy jó város, egy jó egyetemmel. Ide tudunk hozni játékosokat, a 18-20 éves korosztályt, akik szeretnének tanulni, sportolni magas szinten, azoknak mindenféleképpen opció.

A szegedi csapat szezonja az előjelekhez képest bőven a várakozásokon felül alakul. Az SZTE-Szedeák jelenleg az NB I/A csoportjában az ötödik helyen áll, a tíz meccsen szerzett hat győzelmével, 16 pontjával. A bajnoki rajt előtt, teljesen más célok voltak kitűzve:

Az alapvető elvárás az volt, hogy tudjunk elindulni. A másodlagos az, hogy bentmaradjunk.

 

A klub jövője

Az utánpótlás jól működik a TAO rendszer segítségével, ott egy jó bázis kiépítése az elsődleges cél. A jövő generációinak nevelése állandó, nem fog leállni.

Akár van felnőtt csapat, akár nincs, az lesz. Sok gyerekünk van, sok edzőnk van, kosárlabdázni megtudjuk tanítani a gyerekeket. 

Hozzátette:

Az utánpótlás az rajtunk múlik, az biztosan működni fog.

Több korosztályban zajlik a fiatalok nevelése.

 

A mérleg másik nyelvét nézve, az A csoport a profi világ, egy teljesen különálló dolog. Be kell vallani ez attól függ hogy van-e pénz vagy nincs - emelte ki Kardos Péter.

Annak örülök, hogy az egyetem és a város mögöttünk van, jó lenne ha mögöttünk is maradnának. Viszont kell erősödni a szponzorációban, hogy stabilan tudjunk legalább egy jó középcsapat lenni, és ott maradni a bajnokságban.

A jövőre nézve vannak kérdőjelek, egyáltalán nem biztos jelenleg, hogyan megoldható a jövő évi NB I/A csoportos indulás. A klubelnökhöz azt a kérdést szegeztük, hogyan érintené, ha mégsem alakulnának jól a dolgok, hiszen nehéz megteremteni a feltételeket.

17 éve ezt építjük, nyilván megviselne, nem is kérdés. Ezért dolgozunk, voltunk mi már nehéz helyzetben, amit megoldottunk, azt gondolom ezt is megfogjuk oldani. Nem gondolkodom B variációban.

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Borítókép: SZTE-Szedeák

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.