Sport

Idegenben javított az SZTE-Szedeák és ezzel bejutott a magyar kupa negyeddöntőjébe

Idegenben javított az SZTE-Szedeák és ezzel bejutott a magyar kupa negyeddöntőjébe

Nem volt elég a DEAC negyedik negyedbeli feltámadása.

2023. december 20., szerda
Idegenben javított az SZTE-Szedeák és ezzel bejutott a magyar kupa negyeddöntőjébe

A Pakstól elszenvedett idegenbeli és a Sopron elleni hazai vereséget követően, az alapszakasz első felének utolsó fordulójában, a karácsonyi ünnepek előtt Debrecenbe utazott az SZTE-Szedeák. A szerda esti bajnoki egy presztízsmérkőzésnek ígérkezett, hiszen az összecsapás győztese bejut a Magyar Kupa negyeddöntőjébe, míg a vesztes elkezdhet számolgatni.

Fotó: SZTE-Szedeák

 

A csapatok kifejezetten feszülten kezdték a mérkőzést, az első két percet leginkább rossz dobások és eladott labdák jellemezték mindkét oldalon. Ezt követően azonban egy 6-0-s futással rögtön magához ragadta az irányítást a szegedi gárda. A debreceniek azonban nem hagyták magukat és Drenovac vezetésével könnyedén visszajöttek a meccsbe, sőt teljesen ledominálták a szegedi kosarasokat. A Szedeák nem tudott mit kezdeni a DEAC fojtogató védekezésével, mintha bedeszkázták volna nekik a gyűrűt a biztató kezdés után. Az első negyedet 18-14-re a hazaiak nyerték.

A második játékrészben már az első perctől domináns és hatékony támadójátékot mutatott a Szedeák és ezzel könnyen felzárkózott így a hazaiak edzőjének már korán ki kellett kérnie az idejét, hogy "elállítsa a vérzést". A "vérzést" ugyan sikerült elállítani, de nem tudta visszavenni a mérkőzés irányítását a hazai csapat. A szegedi gárda pedig öt perc után pedig lendületbe jött és egy 8-0-ás futással megfordította a mérkőzést. Ezt követően bár a debreceniek nem hagyták magukat, de mivel mindkét csapat nagyon sokat hibázott, ezért a Szedeák meg tudta tartani a vezetést és két pontos előnnyel vonulhatott szünetre.

A szegedi gárda a második félidőben ott folytatta, ahol abbahagyta és egy 9-3-as futással rögtön állva hagyta ellenfelét. A debreceniek nem találtak ellenszert a szegedi kosarasok kemény emberfogásos védekezésére, miközben támadásban hibát hibára halmoztak. A Szedeák játékosai viszont Locke vezetésével ellenállhatatlanul kosárlabdáztak és a harmadik negyedben olyannyira ledominálták a hazaiakat, hogy hat perc elteltével már 12 ponttal vezettek. A szegedi kosarasok kihasználták a hazaiak hibáit, így tehát könnyedén átrohantak rajtuk, két perccel a harmadik negyed vége előtt már 16 ponttal vezettek. Ezt követően bármennyire is próbálkozott, nem tudott érdemben közelíteni a fantasztikusan triplázó Szedeákhoz a harmadik negyedben teljesen leolvadó DEAC.

Az utolsó játékrészt 15 pontos előnyből kezdték meg a szegedi kosarasok. A negyedik negyedet egy 7-2-es rohanással indította a hazai csapat, ezzel elkezdve egy nagy felzárkózást. A negyedik negyedben darabjaira hullott a szegedi csapat játéka, védekezésben és támadásban egyaránt. Az eddig a debreceni támadójátékot könnyen megfogó Szedeák játékosok öt perc alatt 14 pontot kapták, miközben csak kettőt tudtak szerezni. Elkapkodott dobások és átgondolatlan eladott labdák jellemezték a szegedi támadójátékot. Visszaütött a vékony keret, hiszen a totálisan elfáradó szegediek, már szinte semmilyen ellenállást nem tudtak kifejteni a hazaiak ellen. Két perccel a mérkőzés vége előtt kiegyenlített a DEAC és 71-71-es állásnál a Szedeák edzője egy időkérés során még megpróbált életet lehelni a csapatba. Ezt követően Locke rögtön bevágott egy hatalmas triplát. Egy idegtépő, brusztolós végjáték következett. Mindkét oldalon vért izzadtak a pontokért, de egy ponttal mindig a szegediek jártak előrébb. Huszonnégy másodperccel a meccs vége előtt Locke büntetőzhetett, hogy lezárja a meccset, de mindkettőt kihagyta, viszont hatalmasat védekezett a Szedeák és megszerezték a labdát, majd a csapatkapitány Balogh Szilárd mindkét büntetőjét értékesítette, ezzel pedig 75-78-ra a vendégek vezettek 17 másodperccel a vége előtt. Az utolsó támadásból a DEAC eladta a labdát. A meccs hőse a 31 pontot szerző Noah Locke most viszont nem hibázott és két büntetővel lezárta a mérkőzést 75-80-ra győzött a Szedeák idegenben.

 

DEAC – SZTE-Szedeák 75-80 (18-14, 15-21, 17-30, 25-15)

Bajnokság, 13. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Makrai Márton, Dr. Németh Patrik (Schäffer Béla Róbert)

DEAC: Edwin 2, Mócsán 12/9, Drenovac 23/3, Williamson 18, Czermann 2. Csere: Tadics 6/3, Buljevics 6, Hőgye 3/3, Neuwirth 3/3, Garamvölgyi -.

Szedeák: Balogh 10, Locke 31/21, Mucza 8, Bognár 5, Lake 8. Csere: Zsíros 12/12, Mayer 3/3, Cohill 3/3.

 

Borítókép: SZTE-Szedeák

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.