Sport

Hazai horgászvizeken: a "mozgó" államhatár és egy igazi nagyhalas víz, amely nem okoz csalódást

Hazai horgászvizeken: a "mozgó" államhatár és egy igazi nagyhalas víz, amely nem okoz csalódást

Számos szemet gyönyörködtető példányt fogtak már ki ebből a két folyóból a vármegyénkben.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 2., szombat
Hazai horgászvizeken: a "mozgó" államhatár és egy igazi nagyhalas víz, amely nem okoz csalódást

November 18-án indult horgász-cikksorozatunk, amely már harmadik részével érkezik. Alapvetően Csongrád-Csanád vármegye horgászvizeivel, horgászaival, és minden ehhez kapcsolódó témával foglalkozunk a sorozatban. A nyitórészben áttekintően mutattuk be a vármegye kincseit, az előző epizódban pedig részletesebben ismerkedhettek meg olvasóink a Tiszával és annak vármegyénkben lévő holtágaival, hogy miért is rendelkeznek komoly horgászati jelentőséggel. Ezúttal a Maros és a Hármas-Körös folyó halállománya és érdekességei kerülnek terítékre.

A Maros Szegednél torkollik a Tiszába.

 

A "mozgó" államhatár

 

A Maros neve első ízben Hérodotosz művében tűnik fel, tehát a folyó már időszámításunk előtt megjelent feljegyzésekben. Jelentősége a későbbi korokban sem kopott meg. 

A középkorban jelentős vízi szállítási útvonal volt, nagy mennyiségű só érkezett rajta Erdélyből Szegedre.

A Maros alsó szakaszán, egy 18 kilométeres távolságon határfolyó Magyarország és Románia között. Itt úgynevezett „mozgó” az államhatár, ez azt jelenti, hogy minden tizedik évben felmérik a határfolyó medrét, majd a hajózóút középvonalában állapítják meg az államhatárt. 

Ezen a részen sok szigetet épít a folyó, ilyen például a Magyarcsanád szomszédságában lévő úgynevezett „Senki szigete”.

A folyó szennyezése jelentős, főként Romániában, ami nagyban befolyásolja halfaunáját is. 

A vízjárása igen ingadozó, a makói állami vízmércén eddig mért legalacsonyabb érték -113 centiméter volt 2012-ben, a legmagasabb vízállás pedig 625 centimétert mutatott az 1975-ös esztendőben.

Számos meglepetést tartogat a vadregényes folyó (Fotó: HECSMSZ)

 

A területe 535 hektár, 49,5 folyamkilométer. A 28,4-49,5 folyamkilométer közötti szakasza a határvíz, a korábban említett „mozgó” államhatár. A folyó vármegyénkben lévő szakaszán a vízterület felett a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége rendelkezik.

Vadregényes, többnyire természetes állapotban fennmaradt ártéri erdeinek értékes a növény- és állatvilága. Ez a terület a Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartoznak, 28,5 km esik védelem alá a magyar oldalon.

A Marosban a magyarországi halfauna nagy része megtalálható. A halak közül védett, bennszülött fajok is vannak.

Ilyenek például a homoki küllő, selymes durbincs, magyar bucó és a német bucó. Továbbá a védett kőfúró csík, a menyhal és selymes durbincs még gyakori a Marosban. A folyó árterének jellegzetes állata a bánáti csiga.

A Maros partján nagy számban találhatóak fűz-nyár ligetek, bokorfüzesek, gabona- és kapás növények, valamint nádas és mocsári gyomnövények. A folyó partján gyakran fordul elő a közönséges kakaslábfű, a törpepekákás, a hamvas szeder, a subás farkasfog, a farkasalma, a nagy csalán és a tarackbúza is.

 

 

Igazi nagyhalas víz

 

A Hármas-Körös a Sebes-Körös és a Kettős-Körös összefolyásából keletkezik. Az egyetlen beletorkolló jelentősebb vízfolyás a Hortobágy-Berettyó. A folyó Csongrádnál ömlik a Tiszába.

Hazai viszonylatban tekintélyes folyó.

A gátakon kívüli mentetlen oldalon több tucat holtág sorakozik, melyek a folyó egykori kanyarulataiként a 19. századi vízrendezésekkor kerültek leválasztásra. 

Ezeknek a holtágaknak a gáton belül lévő mentetlen részeire esetenként nem egyforma természetvédelmi-horgászati szabályok vonatkozhatnak.

A Hármas-Körös jellegzetes vonalát a mesterséges átmetszések és a természetes kanyarulatok váltakozásának folyamatos ismétlődése adja, és bár az igazán legendás horgászhelyszínek ezen utóbbiakhoz köthetők, vannak egyenes szakaszok is, amelyek szintén frekventáltak a horgászok körében.

A horgásztapasztalat kevés eltérést tart számon a halállomány általános alvízi-felvízi faji összetételét illetően, de egyes időszakokban ez jelentős különbséget mutathat az állománynagyságokban.

Összességében azonban mindkét területről elmondható, hogy igazi nagyhalas víz, remek élőhelyi adottságokkal, ahol igazi vadvízi halak fogására lehet számítani manapság is.

Egész évben tilos horgászni a kíméleti területként kijelölt szentély jellegű holtágakon: Iriszló-; Malom-zug; Brena-zug; Őzén-zug; Aranyos-; Borza- és Kisfoki-holtágon.

 

A legjellemzőbb halfajok, amelyek horogra akadnak a folyó vizében a ponty, harcsa, csuka, süllő, kősüllő, márna, kárász, amur és a keszegfélék. Továbbá fogható menyhal, balin, kecsege és különböző busafajok is.

 

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.