Sport

Marco Rossi legjobb meccséről és Szoboszlairól is beszélt a könyvbemutatóján

Marco Rossi legjobb meccséről és Szoboszlairól is beszélt a könyvbemutatóján

Folytassa Mister! - bemutatták a válogatott kapitányáról szóló könyvet

2023. november 20., hétfő
Fotó: Hegedüs Róbert
Marco Rossi legjobb meccséről és Szoboszlairól is beszélt a könyvbemutatóján

Egy nappal azután, hogy a magyar labdarúgó-válogatott veretlenül, csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, bemutatták a Marco Rossi szövetségi kapitányról szóló új könyvet.

ROSSI, Marco
Könyv jelent meg Marco Rossi szövetségi kapitányról (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

Milyen kevesen voltunk és milyen sokan maradtunk

- idézte a legendás olasz szabadsághős, Giuseppe Garibaldit a Marco Rossiról szóló könyv bemutatóján a szerző Ch. Gáll András. Az újságíró felidézte, hogy amikor Marco Rossi először, a Budapest Honvéd frissen kinevezett edzőjeként, állt a sajtó képviselői elé, bizony alig volt rá kíváncsi valaki. Most, a rövid megszakítással több, mint egy évtizede Magyarországon dolgozó Marco Rossi sikerét remekül mutatta, hogy az újságírók és a meghívottak dugig megtöltötték a piciny budapesti olasz étterem galériáját.
 

Ch. Gáll András először 2018-ban írt könyvet az olasz mesterről, a most megjelent könyv folytatása, a Marco Rossi - Folytassa, Mister! címet viseli, és az azóta eltelt időszak legfontosabb történéseivel bővült ki.

A sajtóbemutatón természetesen ott volt a vasárnap a magyar válogatottal Európa bajnokságra jutó szövetségi kapitány is. Az 59 éves tréner felidézte, hogy 2012-ben kis híján felhagyott az edzősködéssel, és könyvelőnek állt testvére cégében. A sorsa éppen a könyvbemutató helyszínén dőlt el, ahova az olasz tulajdonoshoz, barátjához érkezett látogatóba. Addig győzködték őt, amíg jelentkezett a Honvéd szintén olasz sportigazgatójánál, nem sokkal később már a Bozsik Stadionban állt munkába.

A kezdettől fogva otthon éreztem Magyarországon. A magyarok tisztelettel és megbecsüléssel fogadtak

-mesélte a kapitány. Mosolyogva mondta, hogy nehéz helyzetben lett volna, ha nem a labdarúgással kellett volna foglalkozni, mert gyermekkorában kezdett focizni, 37 éves koráig a pályán volt, majd edzőként dolgozott. 

A labdarúgáson kívül nem értek semmihez

-tette hozzá.

Marco Rossi elmondta, Magyarországon teljesen más edző lett belőle, mit természetesnek tart, mivel mint minden más mesterségben, itt is folyamatosan fejlődni, tanulni kell. „Nem tartozok az innovatív edzők közé, sokkal inkább, mint egy "szabó" az adott játékosanyagból próbálom meg kihozni a lehető legtöbbet, de emellett természetesen az "újítók" taktikai újdonságait is folyamatosan felhasználom a munkám során”-fejtette ki Rossi.

A szerzőpáros még folytatná a könyvet, Ch. Gáll andrás remli, hogy a világbajnoki kijutás lesz a záró rész (Fotó: SzegedMA)

Edzői pályafutásának legjobb meccsének az angolok ellen idegenben 4-0-s sikerrel zárult találkozót tartja, a legemlékezetesebb pillanatnak a múlt csütörtöki, bulgáriai 2-2-es végeredmény kialakulását nevezte. "Bulgáriában az a stressz, amit az utolsó húsz percben éreztem, az olyan volt, hogy a gyengébb idegzetűeknek nem is igazán ajánlom. Viszont az egyenlítő gólnál olyan felszabadító érzés kerített hatalmába, amilyet korábban még sohasem tapasztaltam" - mondta a kapitány. Megjegyezte hogy mindezek mellett legalább ugyanilyen büszke a tavaly szeptember óta tartó veretlenségi sorozatra is.

A kapitány elárulta, az elmúlt időszakban gyakorlatilag minden fontosabb bajnokságból kapott ajánlatot, az egyetlen kivétel szülőhazája, Olaszország. Úgy gondolja, hogy szerint kissé tiszteletlenül úgy állnak a külföldön dolgozó olasz szakemberekhez, hogy "biztos nem voltak elég jók ahhoz, hogy itt dolgozzanak".


Marco Rossi nagyon boldog, hogy Magyarországon dolgozhat, és reméli, a jövőben is hasonló sikereket érnek el, mint most. Kitért arra is, hogy miben kell fejlődnie a válogatottnak. „Olvasniuk a játékot mérkőzések közben. A körülmények függvényében meg kell tanulnunk, hogy bármikor tudjuk gyorsítani vagy lassítani a játékot, de ez egy következő lépés. 

A miénknek olyan csapatnak kell lennie, amely képes a ritmus fölött játszani, ehhez viszont nagyon komoly erőnlét és erős személyiség szükséges. Vannak olyan játékosok a válogatottban, akik már rendelkeznek ezekkel a képességekkel, de vannak, akiknek még fejlődniük kell.

- hangsúlyozta.
 

A Montenegró ellen duplázó Szoboszlai Dominik szerepéről is beszélt Rossi. A kapitány azt mondta, hogy a válogatott csapatkapitánya az, aki képes a teljesítményével elbillenteni az egyensúlyt, olyan játékos, akit még akkor is érdemes a pályán hagyni, ha éppen önmagához képest gyengébben futballozik, hiszen ilyenkor is eldöntheti az összecsapást. 

Senkihez sem hasonlítható fejlődési vágy dolgozik benne, ez pedig kizárólag az ő érdeme

-emelte ki.

A bemutató után orban dedikálta a könyveket a szövetségi kapitány (Fotó: SzegedMA)

Marco Rossit az újságírók arról is faggatták, hogy vasárnap hol és hogyan ünnepelt a válogatott. „Együtt maradtunk az öltözőben, a szövetség vezetői is velünk voltak, utána a stadion VIP termében folytattuk az ünneplést. Később a játékosok mondták, hogy bemennek a városba ünnepelni. Hívtak engem is, de mondtam nekik, hogy én már öreg vagyok ehhez-mesélte széles mosollyal a mester.

Ch. Gáll András első, Marci Rossiról írt kötetéhez képest az új könyv ötször olyan vastag, rengeteg új történet és kép került bele a bővített kiadásba. A szerző reményei szerint a könyv még bővülhet, a világbajnoki kijutás lehet a lezárása a sorozatnak.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.