Sport

Várat még magára az Eb-kijutás

Várat még magára az Eb-kijutás

2023. október 17., kedd
Várat még magára az Eb-kijutás

Marco Rossi egyetlen egy változtatást eszközölt a szerbeket elverő kezdőtizenegyén, Callum Styles helyett Gazdag Dániel kapott bizalmat a kapitánytól. Ez azt jelentette, hogy eggyel több támadó szellemű középpályással kezdett a magyar csapat, egyértelműen jelezve, hogy a három pont megszerzése volt a cél.

Marco Rossi felhívta a játékosai figyelmét, hogy a négy döntő közül a Szerbia elleni volt az első, és kedden Litvániában következik a második. Hozzátette: nem szabad leírni ezt a litván válogatottat.

A találkozó elején egyik fél sem kezdett túl nagy intenzitással, az első magyar lehetőségig a 8. percig kellett várni, amikor Gazdag Dániel rázta le védőjét, centerezett laposan az ötösön belülre, Nego várta is a labdát, azonban a litván védelem tisztázni tudott.

A magyar válogatott számára az első intőjel a 10. minutumban érkezett, amikor teljesen üresen érkezett és lőhetett kapura Ginetis, de szerencsékre lövése messze elkerülte Dibusz kapuját. Nem úgy, mint Cernych lövése tizenegy perccel később. A jelenlegi legeredményesebb litván játékos, a csapatkapitány a bal szélről betörve, átvágva magát a magyar védelmen, jobbal tökéletesen lőtte ki a hosszú lapos sarkot.

Második találatát szerezte a selejtezősorozatban a litván csapatkapitány. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A bekapott gól ellenére sem tudott váltani Rossi legénysége. Annak ellenére, hogy apróbb helyzetek adódtak, mint például Szoboszlai szabadrúgása vagy Sallai kapáslövése - előbbit védte a litván hálóőr, utóbbi pedig elkerülte a hazaiak kapuját- a játék képe messze állt az elfogadhatótól. Nem sokkal később még nehezebb helyzetbe sodródott a magyar válogatott, amikor egy jobboldalról érkező szögletet követően Sirvys fejelhetett három méterről üresen, ezzel megszerezve Litvánia második találatát.

Félidőben: Litvánia - Magyarország 2-0.

A második játékrész rémálomszerűen kezdődött magyar szempontból. Litvánia harmadik gólját is megszerezte, de a partjelző a magyar csapat mentségére sietett, ugyanis lesről született a hazai találat. Zubas képességei egyre többször voltak tesztelve, a litván kapusnak negyed órán belül két védést is be kellett mutatnia, A nagyobb helyzet Nego előtt adódott, fejesét azonban hatástalanították.

Minden apró helyzetért meg kellett küzdeni. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A 66. percben büntetőhöz jutott Magyaország, Zubas kivetődését ítélte szabálytalannak az albán játékvezető. A labda mögé Szoboszlai állt, aki hideg vérrel bombázott a léc alá. 2-1! A szépítés után egyre több életjelet mutatott a magyar válogatott. A 79. percben hatalmas kavarodás alakult ki a hazai kapu előtt, blokk követett blokkot, pókfoci ment a labdáért, és végül Styles pontatlan lövése zárta le a helyzetet.

Három perccel később sarokrúgáshoz jutott a magyar csapat. Szoboszlai végezte el a jobb oldalról, de még hogy! Varga Barnabás érkezett a tökéletes beadásra, és fejelt védhetetlenül a hálóba. 2-2!

Felpörögtek Marco Rossi "fiai", egy perccel később Csoboth Kevin törhetett a litván kapura, de rossz döntést hozott, és pontatlan is volt a beadásának kivitelezése. A következő percek már nagyobb helyzet nélkül teltek, inkább szólt a litván időhúzásról és bunkerfociról a találkozó. Nem tudott már rést találni a magyar csapat a litván védelmen, így az eredmény nem változott.

Nem remegett meg a magyar csapatkapitány lába. ( Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Végeredmény: Litvánia - Magyarország 2-2.

Európa-bajnoki selejtező, 8. forduló, G csoport ; Litvánia, Kaunas ; 4000 néző. V: Xhaja (albán)

LITVÁNIA: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (El. Jankauskas, 65.) – G. Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas

MAGYARORSZGÁG: Dibusz – Fiola, Szalai Attila, Lang – Nego (Csoboth, 62.), Nagy Ádám, Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zsolt, a szünetben) – Sallai (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga Barnabás (Ádám Martin, 90+2.)

Gólszerzők: Cernych (20.), Sirvys (36.) ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)

A selejtezősorozat utolsó két körében Bulgáriával és Montenegróval találkozik a magyar nemzeti csapat. Könnyen előfordulhat, hogy az utolsó, Puskás Arénában rendezendő Montenegró elleni mérkőzésen dől el a kijutás kérdése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.