Sport

Kárpáti Krisztián: A szimpatikus vesztes szerepét egy ilyen szintű csapatnál nem lehet sokáig kezelni

Kárpáti Krisztián: A szimpatikus vesztes szerepét egy ilyen szintű csapatnál nem lehet sokáig kezelni

2023. október 1., vasárnap
Kárpáti Krisztián: A szimpatikus vesztes szerepét egy ilyen szintű csapatnál nem lehet sokáig kezelni

- A szerdai, Aalborg elleni meccs utáni nyilatkozatában azt mondta, hogy elragadtak az érzelmek. Jól láttam, hogy könnyes volt a szemed?
- Kár lenne tagadni. A PSG elleni meccs után bosszankodtam, azért voltam érzelmes állapotban. Most viszont az Aalborg ellen a legvégén, már olyan előnyünk volt, hogy nem kellett teljesen fókuszban lennünk. Álltam, és néztem körbe, ötezer ember tombolt. Ilyet én még nem éltem át még edzőként, most is libabőrös vagyok ahogy erről beszélek. Hátranéztem, ott volt a családom és az futott át rajtam, hogy ezt most megcsináltuk.

Azért nyerni egy Landinnal, Hansennel, azaz világsztárokkal felálló Aalborgot elverni nem semmi. Ahonnan én jövök, onnan nézve szinte felfoghatatlan.

NÉVJEGY

Kárpáti Krisztián gyermekkora óta a kézilabda világában él. Édesapja, Kárpáti Miklós négyszer nyert magyar bajnoki címet és a Budapesti Honvéddal, 1982-ben a BL elődjét, a BEK-et is megnyerte. A 40 éves szakember Solymáron kezdte a pályafutását, majd a PLER és a Csömör csapatában játszott az élvonalban. Sorozatos sérülések miatt fiatalon be kellett fejeznie az élsportot, de a kézilabda továbbra is főszerepet kapott az életében. Már 20 éves korában edzőként dolgozott, hat évig Solymáron, majd PLER-nél az U15-ös korosztálytól indulva, a ranglétrát végigjárva az NB I-es csapat kispadjáig vezetett az útja. Innen Balatonfüredre szerződött, ahol az utánpótlás igazgatója volt, és a junior csapat szakmai munkáját irányította. A klubedzőség mellett az utánpótlás válogatottaknál is dolgozott. Három évvel ezelőtt érkezett Szegedre, a Pick Akadémia szakmai igazgatójaként és edzőjeként kezdte dolgozni. Feladata a klub utánpótlásának felépítése volt, amit utódja, Balda Ákos folytat. Feleségével és két kisfiával él Szegeden.

- Ez a bravúros győzelem fordulópontot hozhat a folytatásban?
- A felkészülés elején leültünk a csapattal és lefektettük a szabályokat, ami mentén haladnunk kell. Tudtuk, hogy fizikálisan és mentálisan kell leginkább a csapatot fejleszteni, a taktika megvolt, azon finomítottunk és a játékosokhoz igazítottuk. Az első naptól kezdve így építettük, viszont az első két BL meccsen azt éreztük, hogy hiányzik még 10-15 százalék. Egy külön stábbal dolgozunk a csapat mentális felkészítésén, az Aalborg elleni meccs előtt is volt egy foglalkozásunk. Ott azt éreztem, hogy ez nagyon jól sikerült és ez az érzés csak erősebb lett bennem, amikor láttam a fiúkat az öltözőben. A régebbi játékosokon éreztem, hogy vissza akarnak vágni a tavalyi vereségért, és mindenkin éreztem, hogy nyerni akarnak.

Nagyon érdekes atmoszférája volt az öltözőnek, ilyet még nem éreztem, de nagyon jó volt átélni, megérezni ezt is.
 

"Tudtuk, hogy fizikálisan és mentálisan kell leginkább a csapatot fejleszteni" (fotó: Karnok Csaba)


- Talán nem bántó, ha azt mondom, hogy a PSG és a Kiel meccs is szorosabb volt a vártnál. Mi kellett ahhoz, hogy az említett 10-15 százalék ilyen gyorsan odakerüljön a pályára?
- Ez csapatmunka, mindenkinek szerepe van benne. Nekem is át kellett esnem a tűzkeresztségen, vissza kellett néznem a meccseket, elemeznem kellett a saját munkámat, hogy mikor milyen döntést hoztam. A BL-ben, ahol ilyen magas színvonalú meccseket ha egy rövid időre elveszted a fonalat, akkor véged van. De a játékosoknak is meg kellett érteniük, hogy a csapat van előrébb és utána az egyén.

Az egyéni célok csak akkor megvalósíthatóak, ha csapatként működünk. Ezért nagyon sokat dolgozunk.

 

A szerdai meccsen kijött a lépés taktikailag, mentálisan és fizikálisan, semmi nem működött rosszul. Persze lesz még gyengébb meccsünk, de azt láthattuk, hogy jó az irány.

- A csapatot és a csapatmunkát említetted fontos láncszemként, és úgy tűnik, hogy ez a szakmai stábnál is kiemelt szerepet kap. Folyamatosan kommunikálsz a meccsen a másodedzővel, kapusedzővel és az erőnléti edzővel.

 

- Ez nem véletlen, menedzser szemléletű edző vagyok.

 

Nem gondolom, hogy jobban értenék a kapusokhoz, mint a kapusedző, vagy az erőnléthez, mint az erőnléti edző, hiszen nekik ez a szakmájuk. Maximálisan bízom a kollégáim munkájában. Mondok egy példát. Minden játékoson van egy eszköz, ami mindenfélét mér és az erőnléti edző ezt már a meccs közben is látja. Az Aalborg ellen, az első félidő végén odaléptem a kollégámhoz, és megkérdeztem, hogy ki az akire jobban figyelnünk kell, ki az aki jobban bírja a folytatást. Egy pillanat alatt képbe kerültem és már így futottunk neki a második félidőben. Persze a vezetőedző én vagyok, a döntéseket én hozom meg és a „balhét” is én viszem el, de mindenki véleményét figyelembe veszem és meghallgatom.

 

"Nem tagadom, nagyon vonző az a közeg, ami körbeveszi a BL sorozatot" (Fotó: Karnok Csaba)

- A szezon előtt, amikor a szurkolók megtudták, hogy te ülsz le a kispadra, nagyot legyintettek, hogy egy rutintalan edzővel kidobja a szezonját az OTP Bank-Pick Szeged az ablakon. Érzel ebben némi változást az első hónap után?
- Az teljesen természetes, hogy amikor egy világszínvonalú klubban valaki komolyabb felnőtt csapatnál szerzett tapasztalat nélkül kapja meg a karmesteri pálcát, akkor bizalmatlanak vele szemben a szurkolók. Ha én vagyok a szurkoló sem gondolnám ezt másképp, ez a normális reakció. Magammal szemben volt egy hitem, hogy meg fogom tudni csinálni, ha minden összejön. Most azt érzem, hogy van egy pozitív változás, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a győzelmek kovácsolják ezt a közösséget, a vereség nem. Nagyon hosszú még a szezon, nagyon kevés meccsen vagyunk túl, ezért kár lenne bármilyen végleges következtetést levonni, ugyanakkor ezzel az Aalborg elleni győzelemmel sokakat sikerült magunk mellé állítani.

SZEGED AZ ÚJ OTTHON

A negyedik szezonját kezdte meg az OTP Bank-Pick Szegednél Kárpáti Krisztián. Feleségével és két fiával költözött Szegedre, a várost nagyon gyorsan megkedvelték, szívesen élnének itt hosszabb távon is. Azzal, hogy a Szeged vezetőedzője lett, egyre többen ismerik és felismerik az utcán, de ez cseppet sem zavarja. „Valóban többen megismernek, de nagyon jól esik az emberek szeretete. Szeretünk itt élni, még úgy is, hogy a nagyszülők messze vannak és kevesebb segítségünk van. Megtaláltuk a számításunkat, szeretünk itt lakni, tetszik a város hangulata, élvezem azt a rajongást, ami a város első számú sportágát, a kézilabdát körülöleli” - mesélte a tréner.

- Éppen ezért ez a győzelem nagyobb elvárásokat is támaszt a csapat elé. Képesek lesztek szintet ugrani?
- Nagyon jókor jött ez a győzelem. Egyrészt nehéz a sorsolásunk, másrészt a szimpatikus vesztes szerepét egy ilyen szintű csapatnál nem lehet sokáig kezelni. Talán ezzel a győzelemmel visszakerültünk egy olyan polcra, ahova ez a csapat való és ahova tartozik.

Bár nem mi vagyunk a favoritok, de azt az első két BL meccsen is lehetett látni, hogy számolni kell velünk.

 

Fontos győzelem volt a szurkolóknak, de fontos volt nekünk is, mert a játékosok látták, hogy a közös munkával, ezzel a kerettel és ezzel az edzői stábbal is sikereket lehet elérni.

- Ha egy éve azt mondják neked, hogy BL meccsen vered az Aalborgot a Szegeddel, kinevetted volna. Ugyanakkor szinte biztos, hogy egy év múlva már ugyanezt nem tudod elérni a Szegeddel, mert érkezik az új stáb. Eszedbe jutott ez szerdán a meccs után?
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem jutott eszembe, hogy mi lesz majd egy év múlva. Ezt az évet egy lehetőségnek, egy váratlan lehetőségnek tartom. Tisztában vagyok vele, hogy nem ez volt a következő lépés a pályafutásomban. Egy megelőlegezett bizalmat kaptam, és most úgy néz ki, hogy jól alakulnak a dolgok. Ugyanakkor csak ismételni tudom, hosszú a szezon, rengeteg és nehéz feladatot kell megoldanunk.

 

Nem gondolom, hogy azzal, hogy nyertünk egy BL meccset, akkor nekem ez a szint és nekem csak a BL-ben kell edzősködnöm.

 

De nem tagadom, nagyon vonző az a közeg, ami körbeveszi a BL sorozatot.

 

"Magammal szemben volt egy hitem, hogy meg fogom tudni csinálni"


- Utánpótlás vagy felnőtt edzőnek érzed inkább magad?
- Nagyon szeretek az utánpótlással is dolgozni edzőként is, sőt itt Szegeden, mint az utánpótlás vezetője dolgoztam, és menedzseltem a szakmai munkát, irányítottam a stábot.

Ha most kellene választanom, akkor nagyon szívesen maradnék felnőttedző, jó feltételekkel és egy jó stábbal sikerekkel.

 

De az akadémia vezetése, vagy egy utánpótlás válogatott vezetése is vonzó. Nekem az a fontos, hogy értéket tudjak teremteni, legyen ez egy játékosokat nevelő akadémia, vagy egy komoly célokért küzdő élcsapat.

 

"Ezt az évet egy lehetőségnek, egy váratlan lehetőségnek tartom" (Fotó: Karnok Csaba)

- Az OTP Bank-Pick Szeged, de a BL csapatok kispadján sem mindennapi, hogy ilyen fiatal edző dolgozzon. Még akkor is, ha szerencse kellett hozzá. Példa lehet ez a fiatal magyar edzőknek, hogy nem elérhetetlen ez a szint?
- Rengeteg támogató üzenetet kaptam a szerdai meccs után a kollégáktól, és ez jól esik. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ez csak a személyemnek köszönhető, hanem a kialakult helyzetnek is. Egy magyar edző lehetőséget kapott, ha szerencsével is, de ilyen szinten dolgozhat. Azért is szorítanak sokan ennek a projektnek, mert ezzel a magyar edzőket is egy kicsit másképp árazza be. Remélem, ha a Szegeden elvégzett munkám sikeres, akkor másoknak is utat tudok nyitni.

- A szerdai meccs is egy lépés volt ez irányba. Mivel lett több a csapat és mivel lettél több te?
- A csapat visszaadta a szurkolók hitét, a srácok visszaigazolást kaphattak arról, hogy a szakmai irány jó és a ebből építkezhetnek ők is.

Hogy én mivel lettem több? Egy életre szóló élménnyel biztosan.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.