Sport

"Itthon vagyunk": állt a topolyai transzparensen a 2021-es stadionavatón - a csütörtöki libabőr ezt bizonyította

"Itthon vagyunk": állt a topolyai transzparensen a 2021-es stadionavatón - a csütörtöki libabőr ezt bizonyította

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. október 8., vasárnap
"Itthon vagyunk": állt a topolyai transzparensen a 2021-es stadionavatón - a csütörtöki libabőr ezt bizonyította

Új rovatunkban olyan aktuális témákkal foglalkozunk, amire a hétköznapok rohanásában kevesebb idő jut, de vasárnap, a reggeli kávé mellett hosszabban is elidőzhetünk.A rovat első részében Kárpáti Krisztiánnal, a Pick Szeged vezetőedzőjével olvashattak egy exkluzív interjút.A rovat második témája a topolyai csodapontszerzés az Európai Ligában, az első hazai környezetben lejátszott találkozón.

Csütörtökön az Olympiacos Piraeus ellen játszotta első Európa Liga csoportkörös hazai mérkőzését a Topolya SC. Két gólos hátrányból felállva egy pontot otthon tudott tartani a topolyai kiscsapat a papíron jóval esélyesebb görög ellenfele ellen.

Rövid bevezetőként érdemes tudni, hogy első topolyai focicsapatot 1912-ben alapították, amely hivatalosan 1913-tól kezdte meg működését Topolyai Sport Club (TSC) néven. A 2010/2011-es idény hozta el az áttörést a klub számára, miután nyújtott bejutott a Szerb Ligába. Ezt nyolc esztendőt követően a 2018/2019-es idényben a története legnagyobb sikerét érte el a klub, miután megnyerte a másodosztály küzdelmeit és feljutott a Szuperligába. A tavalyi szezon eredményeinek lehet azt köszönni, hogy ilyen patinás ellenfelek ellen léphet pályára a szerbiai csapat, mint a West Ham United, a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg és a görög rekordbajnok Olympiacos.

2021-ben adták át azt a stadiont melyben szerkesztőségünk is járt az Olympiacos elleni összecsapás alkalmával. A létesítmény avató mérkőzését a Ferencváros ellen rendezték:

A Szegedtől körülbelül 75 kilométerre fekvő Topolya még a mai napig többségében magyarok lakta település. Mind a helyszínen tett séta, mind a lelátón hallható skandálás ezt tárta füleink elé. Ahogy körbejártuk a várost a találkozó előtt (elsősorban a nemzetközi labdarúgás szemszögéből mondva), azt ki lehet jelenteni, hogy nem biztos, hogy gyakran járnak az Olympiacos, a Freiburg vagy éppen a West Ham kaliberű csapatok a Topolyához hasonlítható helyszíneken. Nem a megszokott több százezres, milliós város, futball nagyhatalmáról beszélünk esetükben, egy teljesen más miliő fogadja az ide érkező együtteseket.

A környék épül-szépül. A stadion közelségében a topolyai termálfürdőt újítják, illetve hotel is épül. A következő évek lehetséges ellenfelei már előfordulhat, hogy egy teljesen más Topolyára érkeznek. A klub rendkívül maga színvonalú akadémiával büszkélkedhet, különös figyelmet szentelnek a fiataloknak, mert bennük látják jelenlegi játékosainak utánpótlását, a klub jövőjét. A klub hosszú történelme során számos kiváló játékost nevelt ki. Többen közülük világhírű csapatok játékosaiként öregbítik hírnevünket. Elég említeni Dusan Tadic nevét, aki a holland Ajaxban és az angol Premier League-ben, a Southampton csapatában is megfordult. A magyar labdarúgással is van kapcsolata a topolyai akadémiának, egy bizonyos Könyves Norbert is innen indult, aki a Vasast, a Debrecenet és Diósgyőrt is erősítette már pályafutása során.

Megközelítőleg egyszerre érkeztünk Topolyára a görög fanatikusokkal. A három buszt, amely az Olympiacos ultrákat szállította, több rendőrautó is gyűrűjébe fogta a stadionhoz vezető útig. Ennek más oka is volt azon túlmenően, hogy sem a görög, sem a szerb vagy éppen magyar szurkolókat sem kell félteni a keménykedéstől. Mint a helyszínen megtudtuk, az Olympiacos büszkélkedik egy szerb testvércsapattal, amely nem más, mint a Topolya egyik legnagyobb riválisa az FK Crvena Cvezda. A rendőri kíséret ellenére sem volt elkerülhető a meccs előtti utcai szájkarate. A szomjas görögök ahogy megérkeztek, már azonnal több Jelen sör kíséretével keresték a társaságot.

A létesítmény 4500 férőhelyes, a csütörtökön játszott nemzetközi kupameccs alkalmából szép számmal telítődtek meg ezek a helyek.

A találkozó kezdete előtt már élet költözött a lelátókra.

Détári Lajos a helyszínen tekintette meg a mérkőzést. A hatvanegyszeres magyar válogatott labdarúgó korábban a görög csapatban is szerepelt. Külön köszöntötte a hangosbemondó, majd a stadion közönsége is Dömét. A balomon görög újságírók ültek, akik azonnal felkapták a fejüket a név hallatán, majd bősz tapsolásuk közepette, azonnal a VIP szektor felé fordultak, hátha saját szemükkel is láthatják a magyar foci legendáját. Az már csak hab volt a tortán, amikor megtudták, hogy egy magyar mellett ülnek. Nem is kellett több, hogy még inkább kifejezzék a magyar labdarúgó iránti tiszteletüket.

A vendég szektort sem érhette panasz, csordultig megtelt, tisztességesen hallatták hangjukat a Szerbiába látogató görögök:

Amikor megszólalt az Európa Liga himnusza, és párosult a hely varázsával, annak minden bájával, hogy nem gyakran látni egy kevesebb mint 5000 férőhellyel rendelkező pályán ilyen szintű nemzetközi kupameccset, és még ráadásnak mind a görög tábor, mind a magyar keménymag önkívületen kívüli állapotban szurkol csapatának a kivonulás során...hát egy olyan emléket kreált, amire az ember sokáig emlékezni akar.

Hiába került hátrányba, majd került még egy góllal távolabb a hazai együttes a pontszerzéstől, az nem szegte a Topolya-szurkolók kedvét, akik teljes odaadással, teljes hangtartománnyal kitartottak a csapatuk mellett a 90 perc alatt.

Azt nem lehet nehéz kitalálni mikor volt a legmagasabb a decibelszám a stadionban. Meg kell jegyezni, hogy az első hazai találatnál sem lehetett könnyű a szomszédos utcákban élők élete, de amilyen hangorkán követte a találkozó utolsó percében szerzett, a pontot érő második gólt, azt írásban átadni sem lehet.

A lefújást követően egy ideig nem távozott a hazai szimpatizánsok nagy része, tovább ünnepelték a megszerzett történelmi pontot. Nem lehet elvitatni az TSC érdemét, nem egy tartalékos, a meccset fél vállról vevő Olympiacos volt az ellenfél. A görögök keretében többek között több volt angol elsőosztályú labdarúgó is szerepelt. A görög médiában dolgozó szakember, akit korábban említettem, elmondta, hogy teljes mértékben, majdhogynem a bajnoki szerepléssel egy polcra helyezve, annyira komolyan veszi a görög gárda az Európa Liga idei kiírását. A szerbiai ellenfelüket egy pillanatra sem becsülték alá, tudták, hogy bármi megtörténhet. A bármi egyik forgatókönyve meg is valósult, hatalmas meglepetésre a TSC otthon tudott egy pontot tartani, és még tovább tüzelte, az addig sem túl alacsony pulzussal rendelkező szurkolóit.

Képek a helyszínről:

A mérkőzés összefoglalója itt tekinthető meg:

A következő nemzetközi kupameccs a topolyai stadionban a várhatóan Sallai Rolanddal érkező német Freiburg ellen lesz október 26-án.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.