Sport

Hatalmas bravúr: címvédőt vert a Szedeák

Hatalmas bravúr: címvédőt vert a Szedeák

2023. október 21., szombat
Hatalmas bravúr: címvédőt vert a Szedeák

Szombaton a címvédőt fogadta az SZTE-Szedeák az újszegedi sportcsarnokban. Az esélyek a Falco mellett szóltak, de a szegediek a bravúrban bíztak.

A szegedi kosarasok egy 5-0-ás futással kezdték a mérkőzést, de erre a Falco három gyors triplával válaszolt, és úgy tűnt könnyedén ráerőlteti az akaratát a szombathelyi csapat a Szedeákra. A hazaiak viszont nem zuhantak össze, és könnyedén felzárkóztak, 13-13-nál úgy látszott, hogy a szegedi gárda akár be is húzhatja az első negyedet. A vasiak viszont elővették az egészpályás letámadásukat, ami nagyon nem ízlett a szegedieknek, így az első játékrészt a Falco nyerte 15-21-re.

Fotó: Karnok Csaba/DM

A második negyed az első perctől kezdve igazi védelmek csatája volt. A Szedeák kemény, fizikális játéka és fojtogató védekezése könnyedén zavarba hozta a szombathelyieket, akik rengeteg labdát adtak el. Viszont a Szedeák is kifejezetten pontatlanul játszott, mintha bedeszkázták volna nekik a gyűrűt, hiszen a szegedi kosarasok se gyors indításból, se felállt védelem ellen nem tudtak pontot szerezni. Így a játékrész során végig a Falco járt előrébb, de az utolsó néhány percben a szegedi kosarasok megrázták magukat, és egy elképesztő 10-3-as futást produkáltak. Az utolsó másodpercekben Woolridge triplája vágódott a gyűrűbe, amitől szinte felrobbant a csarnok. A csapatok pedig 33-33-as döntetlennel vonulhattak szünetre.

A harmadik negyedben ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták. A Falco Perl Zoltán vezérletével mindent megtett, hogy ráerőltesse akaratát a Szedeákra, de a szegediek nehezebbnél nehezebb bravúrkosarakkal végig ott lihegtek a vasiak nyakában. Egy technikait követően 48-49-es állásnál Perl büntetőzhetett és mindkettőt könnyedén értékesítette. A következő támadásnál viszont a Bognár Kristóf szerzett labdát és a gyors indítás végén Noah Locke zsákolt hatalmasat. Ezután megpróbált agresszívan támadásba lendülni a szombathelyi csapat, de most Locke csente el labdát, aki az indítás végén Woolridgenek adta fel, aki óriásit zsákolt, ekkor már az egész csarnok talpon volt. A szegedi kosarasok nem lassítottak a következő két támadásból 5 pontot szereztek és 57-51 egy állásnál úgy tűnt, hogy rákényszerítik az akaratukat a Falcora, de a vendégek még egy óriási 2+1 et szereztek, így a harmadik negyed végén 3 ponttal vezetett a szegedi gárda.

A negyedik negyed hatalmas pontháborút hozott. A szombathelyi csapat minden eddiginél jobban megpróbálta uralni a játékot. Nem tudtak hibázni, de a Szedeák sem hagyta magát és hatalmas bravúrkosarakkal végig tudta tartani a lépést. Negyven másodperccel a mérkőzés vége előtt a szegedi kosarasok 78-77-es állásnál támadhattak, de a szoros emberfogás ellen nem tudtak helyzetet teremteni, és Locke kezéből könnyen kipöckölték a labdát, ami egy szombathelyi játékosról ment ki. A bírói ítélet értelmében pedig húsz másodperccel a negyed vége előtt a szegediek támadhattak Woolridge floaterével pedig 80-77-re változott az állás.

Fotó: Karnok Csaba/DM

A mérkőzés következő támadását a Falco vezethette és Perl hármasával egyenlítettek, de a kosarat érvénytelenítették, hiszen a dobás előtt már időt kért a vendég csapat. Az időkérést követő Falco támadásnál Zsíros Péter szabálytalankodott és mivel kigyűltek a csapathibák a szegedi gárdánál, ezért Perl két büntetőt dobhatott, amit értékesített is. Az utolsó Falco támadás előtt Lazics mester időt kért. Az utolsó másodpercekben a szegedi kosarasok hatalmast védekeztek, és így győzelmet arattak. Az SZTE-Szedeák 80-79-re legyőzte a regnáló bajnokot. A lefújás után még percekig zengett a "Szép volt fiúk!".

Nikola Lazics, az SZTE-Szedeák vezetőedzője: Gratulálok a fiúknak, nagyon jó mérkőzést játszottunk! Amikor a legfontosabb volt, koncentráltak voltunk, a védekezésünk volt a kulcs. Sok könnyű pontot szereztünk jó védekezés után, a Falco ellen nagyon nehéz játszani pozícióban. Szerintem megérdemelten nyertünk, nagy győzelmet arattunk egy nagyon erős Falco ellen. Óriási gratuláció a fiúknak, az egész meccsen küzdöttünk. Persze, voltak hibáink, de végig csapatként dolgoztunk, és a végén a szerencse is velünk volt, a Falcót szerencse nélkül nem tudod megverni. Gratulálok a közönségnek is, mert fantasztikus hangulatot teremtettek!  

Bognár Kristóf, az SZTE-Szedeák játékosa: – Nehéz szavakba önteni, mit érez az ember. Köszönjük, hogy ennyien kijöttek és így buzdítottak bennünket! Sok hibára tudtuk késztetni a Falcót, agresszív volt a védekezésünk, összehúztuk a támadásukat, voltak eladott labdáik, amiből gyors indítás kosarakat tudtunk dobni. Gratulálok a csapatomnak! Ez a győzelem most is sokat ér, de ha a következő meccset is megnyernénk, akkor jelentene igazán sokat.

Milos Konakov, a Falco vezetőedzője: – Gratulálok a Szegednek! A meccs előtt is mondtam, hogy nem vár ránk könnyű találkozó, mindig nehéz Szegeden játszani. Próbáltunk a két hátvédre, Woolridge és Locke-ra készülni, akik jó ritmusban játszanak, főleg támadásban. Nem ez volt a legjobb meccsünk, de néhány szempontot figyelembe véve nem játszottunk rosszul. A Malaga ellen is gondunk volt az eladott labdákkal és az azokból kapott kosarakkal, ma 14 eladott labdánk volt, amiből 22 pontot kaptunk. Nincs sok időnk ezzel foglalkozni, máris itt a következő meccs, és már arra fókuszálunk, hogy javuljunk a játékban.

SZTE-Szedeák - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 80-79 (15-21,18-12,24-21,23-25)

Bajnokság, 4. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Ádám József, Kovács Nimród (Fekete László)

SZTE-Szedeák: Woolridge 22, Locke 30/12, Balogh -, Bognár 8, Lake 6. Cserék: Mucza -, Zsíros 5/3, Cohill 9/9.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Pongó 12/6, Tanoh Dez 2, Benke 8/6, Tiby 4, Keller 9. Cserék: Perl 20, Barac 5, Jordano 9/9, Kovács -, Pot 10, Verasztó -.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.