Sport

Magyar érmek és olimpiai kvóták a kajak-kenu világbajnokság szombati napján

Magyar érmek és olimpiai kvóták a kajak-kenu világbajnokság szombati napján

2023. augusztus 26., szombat
Magyar érmek és olimpiai kvóták a kajak-kenu világbajnokság szombati napján

A tokiói ezüstérmes Varga Ádám úgy szállt vízre a férfi kajakosok királyszámában, K-1 1000 méteren, hogy idén még nem kapott ki, két világkupaversenyt is megnyert, s eddig a vb-n sem tudta senki legyőzni. Varga a futam végére kicsit elfáradt, de a második helyet, ezüstéremmel zárt, s ezzel a kvótát is sikerült megszereznie.

Természetesen örülök a második helynek, kiadtam magamból mindent, nagyon régen nem fáradtam el így. A világbajnoki ezüstérem nagyon szép. Pimentától kikapni nem szégyen. Elégedett vagyok a pályámmal, úgy érzem, nem tudtam volna ennél többet. Ötszáz méter után éreztem, hogy kezdek fáradni, az utolsó ötvenen pedig már nem tudtam újítani. Elég valószínű, hogy meglesz mind a hat férfi kajakos kvótánk, örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a magamét

nyilatkozta a futam után.

A négyesben kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara - aki a kvartett tagjaként pénteken már begyűjtött egy kvótát, így újabbat ezúttal nem szerezhetett. A 34 éves magyar kajakos végig a második-harmadik helyen haladt, a célba végül harmadikként ért.

Egyesben még csak Tokió óta versenyzek, sokat számít, ha ismered az ellenfeleid taktikáját. Lisa extra gyors az első 250 méteren, elvégre sprinter, az volt a taktikám, hogy amennyire csak tudok, menjek vele. De szerintem nekem nem fekszik ez a taktika, szerintem a jövőben visszaállok arra, hogy inkább a táv második felében erősítek. Most az utolsó 150 méteren csak azon drukkoltam, hogy beérjek és ne essen ki a kezemből a lapát. De örülök a dobogónak, egy éves kihagyás után visszajöttem oda, ahol nagyjából voltam

részletezte Csipes Tamara.

A kenusok hasonló számában az Óbudai Ganz 23 éves versenyzője, Adolf Balázs, a címvédő román és az olimpiai bajnok brazil riválisa között vágott neki a távnak, s óvatosan kezdve a hatodik helyen haladt át féltávnál. Az ötödik helyen zárt végül, ezzel megszerezte Magyarországnak az első párizsi indulási jogot ebben a szakágban.

Örülök a kvótának, de van bennem egy kicsi tüske is. Végig arra figyeltem, hogy a román közelében maradjak, de ha elengedtem volna, hogy ő hol van, és felvállalom a saját iramomat, akkor akár az érem is meglett volna. Ezzel együtt előre aláírtam volna ezt az eredményt.

mondta a sportoló.

A tavaly bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kenupáros is ötödik lett 500 méteren, s ez újabb két versenyzői kvótát jelent a magyar csapatnak Párizsra. Nekik az első nyolc között kellett ehhez zárniuk.

Vegyes volt ez a döntő és az érzéseink is vegyesek. A rajtot jól megcsináltuk, a végét annyira nem. Eddig a rajt volt a gyengénk, most éppen fordítva van. De a lényeg, hogy megszereztük a kvótát.

mondta el Bragato.

Idén nem megyünk jól. Most egy kicsit el is ment a kedvem az egésztől, össze kell szednem magam, mert a 2024-es egy nagyon fontos év lesz. Fizikálisan és fejben is újra kell építeni az egészet.

tette hozzá a magyar kenus.

A nap első döntőjében, női K-1 1000 méteren az UTE 20 éves versenyzője, Rendessy Eszter - aki tavaly ezüstérmesként zárt ebben a számban, pénteken pedig olimpiai kvótát szerzett az 500-as négyes tagjaként. Ebben a számban a harmadik pozícióval kénytelen volt megelégedni.

Szerettem volna a lengyel lányt megelőzni, nagyon kihajtottam magam, még most is kapkodom a levegőt, alig bírok állni. A győztes ausztrál versenyző a mezőny fölött áll, de ő hat-hét évvel idősebb nálam, ilyen idősen majd szeretnék én is így menni, mint ő, vagy még jobban.

tette hozzá a versenyhez.

A szombati para döntők során Varga Katalin (KL2) és Suba Róbert (VL2) egyaránt kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi paralimpiára, előbbi bronzérmes, utóbbi negyedik lett 200 méteren.

A vb vasárnapig tart, szombaton délután középfutamokat rendeznek Duisburgban.
Később 200, 500 és 500 méter vegyes középfutamok 15.00-tól lesznek láthatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.