Sport

Kós Hubert az olimpiai favorit Bob Bowman úszóedzőnél

Kós Hubert az olimpiai favorit Bob Bowman úszóedzőnél

2023. július 30., vasárnap
Kós Hubert az olimpiai favorit Bob Bowman úszóedzőnél

Bob Bowman legendás úszóedzőnél Kós Hubert a favorit 200 méter háton jövőre a párizsi olimpián.

A fukuokai vizes világbajnokságon szereplő amerikai úszóválogatott szövetségi kapitányaként dolgozó szakember az Arizona State egyetemen fél éve irányítja a felkészülését a 20 esztendős magyar úszónak, aki pénteken országos csúccsal nyert világbajnoki címet 200 méter háton.

A 23-szoros olimpiai bajnok legenda, Michael Phelps korábbi edzőjét a viadal vasárnapi zárónapján, a délelőtti előfutamok előtt kérdezhették az újságírók, az M4 Sportnak válaszolva az 58 éves szakember a Kós Huberttel közös első fél évvel kapcsolatban azt mondta:

Először is szögezzük le, Hubival alapvetően fantasztikus munkát végeztek Magyarországon az elmúlt tíz évben, az elődöm érdemli az elismerést, én csak egy picit segítettem"

- utalt Magyarovits Zoltánra Bowman.

Elsősorban a fordulója technikáján, illetve a víz alatti munkájával dolgoztunk, és azt gondolom, összességében nagyon jót tett neki a folyamatos versenyzés, hogy az egyetemi sorozatban mindig gyorsnak kellett lennie, ráadásul napról napra olyan versenyzőkkel készül, akik vele azonos szinten vannak"

- fűzte hozzá a tréner.

Az MTI kérdésére, miszerint a következő egy évben mik a tervek Kóssal, a hátúszásra koncentrálnak majd, vagy esetleg mások az elképzelések, azt nyilatkozta:

Nyilvánvalóan nagyon jól megy neki a hátúszás, de én azért szeretném majd látni vegyesen is, ahol ugyancsak erős. Szerintem 100 pillangón is jól szerepelne, a következő idényben pedig megnézzük majd a gyorsúszást is, mert szerintem ott is bőven tud még fejlődni."

Bob Bowman a távirati iroda azon kérdésére, hogy Kós olimpiai favorittá lépett-e elő 200 méter háton, azt mondta:

Nem tudom, de nekem ő a favorit."

A trénert a körülbelül tízperces sajtóeseményen a francia újságírók hada természetesen a 400 méter vegyesen Michael Phelps 2008-as rekordját megdöntő Léon Marchand-ról kérdezte, akinek Bowman szerint kiváló a vb-je, hiszen minden egyes úszását tökéletesen tudta felépíteni az előfutamoktól kezdve az elődöntőkön át a finálékig.

Az amerikai válogatott a mostani világbajnokságon az aranyérmek számában jóval gyengébben teljesít, ezzel kapcsolatban ugyanakkor Bob Bowman azt mondta, rendkívül fiatal csapattal vesznek részt a viadalon, az úszók pedig a saját idejükhöz képest jól teljesítenek, és a megszerzett érmek számát nézve toronymagasan a legjobbak.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.