Sport

15. Európa-bajnokságán szerepel Nagy Péter

15. Európa-bajnokságán szerepel Nagy Péter

2023. április 21., péntek
15. Európa-bajnokságán szerepel Nagy Péter

A jereváni súlyemelő Európa-bajnokságon a magyar csapatból utolsóként, vasárnap lép fel Nagy Péter, a szegediek ólomsúlyú versenyzője, akinek ez lesz a 15. Eb-je.

A 37 évesen is elnyűhetetlen sportoló január közepétől készül, és az örményországi kontinensviadal lesz az idei első nagy megméretése azon az úton, amely a selejtezős állomásokon keresztül a jövő nyári, párizsi olimpiáig vezet. A jereváni Eb már része a kvalifikációs sorozatnak, de Nagy Péter ezen az erőpróbán még nem vár sokat magától.

Mint mondta, igen mostoha körülmények kellett megkezdenie az idei felkészülést, fűtetlen, 10-11 fokos teremben, március közepéig. Két hetes edzőtábort tervezett Tatán, amiből végül csak egy hét lett, mert beteltek a helyek.

Nagy Péter - aki eddig három olimpián indult, s legutóbb, tavalyelőtt Tokióban hetedik volt, az Európa-bajnokságokon pedig három bronzérmet gyűjtött - elmondta, hogy az erővel nincs gondja, a technikája ugyanakkor nem akar összeállni:

,,Erőben ott vagyok, ahol korábban topformámban voltam, de ez a szakításban és a lökésben nem mutatkozik meg, pedig akkor se húztam jobban a súlyokat, akkor se guggoltam nagyobb súlyokkal" - jelentette ki. Hozzátette, hogy a miértre még maga sem tudja a választ. Szerinte ugyanakkor ebben közrejátszhatott, hogy munka mellett már csak napi egy edzést tud vállalni.

- Kicsit leépültem, s most újra fel kell építeni magam a kvalifikációs időszakra, ez azonban nem megy egyik napról a másikra - mondta. - Ezért az Eb-t illetően nincs is igazából nagyobb elvárás magammal szemben. Ha 380-390 kiló között tudok emelni, én annak nagyon fogok örülni, ha esetleg nem, akkor sincs semmi gond, mert a következő kvalifikációs versenyek egyikén kell nagyot emelni. Ha a sérülések elkerülnek, s ha tényleg egy hibátlan felkészülés lesz, akkor szerintem meglesz a 400 kiló feletti összetett. Ami pedig kell a párizsi kvalifikációhoz, az 410 kiló, ahhoz egy nagyon jó versenyformát kell kifogni, de hát arra még van bő egy évem.

A 18-szoros magyar bajnok Nagy Péter az Eb zárónapján, vasárnap délután szerepel a plusz 109 kilósok A csoportos versenyén.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.