Sport

Tökéletes első félidővel győzelemmel kezdte az Eb selejtezőket a magyar válogatott

Tökéletes első félidővel győzelemmel kezdte az Eb selejtezőket a magyar válogatott

2023. március 27., hétfő
Tökéletes első félidővel győzelemmel kezdte az Eb selejtezőket a magyar válogatott

A Budapesten egész nap tomboló orkán erejű szél és a 4 Celsius fokot mutató hőmérő sem tántorította vissza a magyar válogatott szurkolóit, így közel teltház előtt vonultak pályára a csapatok-egyedül a vendégszektor volt üresebb, százötven bolgár szurkoló várta a kezdést. A magyar válogatott az Eb selejtezők első játéknapján „szabadnapos” volt, felkészülési meccseken győzte le az észteket 1-0-ra, Bulgária viszont egy meccset már játszott, ahol hazai pályán 1-0-ra kikapott Montenegrótól.

Már a melegítés alatt szép számmal érkeztek a lelátóra a szurkolók (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A magyar válogatottban az észtek elleni meccshez képest egyetlen változás volt, Kalmár Zsolt helyett Nagy Ádámot jelölte a kezdőbe Marco Rossi szövetségi kapitány. A magyar válogatott szurkolótábora, a Charpatian Brigade ismét kitett magáért, egyszerre szívmelengető és lélegzetelállító koreográfiával várták a pályára vonuló csapatokat.

A tizenkettedik játékos

A mezőnyben, elsősorban a pálya középső részén zajlott a játék az első percekben, ahol válogatottunk birtokolta többet a labdát. A 9. percben Sallai Roland adhatott be szögletet, Szoboszlai Dominik kapta a labdát, aki visszapasszolt Sallainak, lövését védte a bolgár kapus, a kippatanóval Willi Orbán szintén a kapust találta el, majd a harmadik kísérletre, Vécsi próbálkozásánál már Daniel Naumov is tehetetlen volt, így gyorsan megvolt a magyar vezetés. (1-0)

Harmadik próbálkozásra bent volt az első gól (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Bár rögtön a gól után volt egy veszélyesebb bolgár helyzet, de a játékot egyértelműen válogatottunk irányította. Ahogy az várható volt, a Nemzetek Ligájában tapasztaltakkal ellentétben sokkal támadóbb, bátrabb játékkal próbálkoztak és ennek eredménye is megvolt, többször is igen biztató helyzet alakult ki a vendégek kapuja előtt. A 26. percben egy bolgár szabálytalanság után Szoboszlai állította le a labdát a kaputól husznhat méterre, középen. Jobbal küldte kapura a labdát, ami a sorfalon megpattant, és ugyan a Naumov ujjheggyel belért, de a labda a védhetetlenül a bal felsőben kötött ki. (2-0)

Szoboszlai Dominik és Sallai Roland most csak a gól után kő-papír-ollózott (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A biztos vezetés tudatában sem engedett a szorításból a magyar csapat. A bolgárok játéka kimerült a védekezésben, a félpályát is alig lépték át. A szemre is tetszetős játék pedig meghozta az újabb gólt. A 40. percben Szoboszlai szólózott, majd Bolla Bendegúzhoz passzolt, a labda egy menteni igyekvő bolgárról Ádám Martin elé pattant, aki könnyed mozdulattal a jobb alsóba passzolt. A forráskúti származású labdarúgó az észtek elleni győztes gólja után tétmeccsen is betalált, másodszor volt eredményes címeres mezben. (3-0)

Ádám Martin arca beszédes, lövése után a kapuban kötött ki a labda (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Tökéletes első félidő után mehetett szünetre válogatottunk.

A második félidőben magabiztosan tartotta előnyét válogatottban (Fotó MTI/Kovács Tamás)

A második félidő egy szép magyar támadással és egy 20 méteres Sallai bombával indult, amit a bolgár kapusnak kellett bravúrral védenie. A kezdeményezést továbbra sem adta át válogatottunk, és ugyan a játékuk rendben volt, de újabb gólt nem sikerült szerezniük. A 64. percre Georgi Rusev vette célba 17 méterről Dibusz Dénes kapuját, a magyar hálóőrnek nem volt nehéz dolga, vetődve védett. Először ezen a meccsen. Panaszra nem lehetett oka senkinek, még akkor sem, ha lényegesen visszafogottabb volt a válogatottunk és az első félidőhöz képest nem volt olyan sziporkázó a játékunk. Több teret hagytak a bolgároknak a támadásra, de ez komolyabb veszélyt nem tartogatott magában. A magyar győzelem egyetlen pillanatig nem forgott veszélyben, sőt a nagyobb helyzeteket a magyarok hagyták ki.

Napra pontosan 40 évvel ezelőtt kezdett győzelemmel az Eb selejztezőt, akkor, 1983. Március 27-én, Luxemburgban győztek 6–2-re. Folytatás a "maiaknak" június 17-én Montenegróban, majd három nappal később hazai pályán Litvánia ellen, a Puskás Arénában.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)
Budapest,
Puskás Aréna,66 000néző.V:Meler (török)
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 87.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Ádám M. (Varga Barnabás, az 59. percben), Szoboszlai.Szövetségi kapitány:Marco Rossi
BULGÁRIA:Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov – Markov ( H. Petrov, a szünetben), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), Gruev (Sopov, 85.), N. Iliev, Petkov – Deszpodov, Delev (Ruszev, a szünetben).Szövetségi kapitány:Mladen Krsztajics
Gólszerző:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.