Sport

Drámai küzdelemben úszott el a világbajnoki hetedik hely

Drámai küzdelemben úszott el a világbajnoki hetedik hely

2023. január 29., vasárnap
Drámai küzdelemben úszott el a világbajnoki hetedik hely

Két északi válogatottól is nagyobb gólkülönbségű vereséget szenvedett a magyar válogatott a világbajnokság helyosztóin, így az eredeti célként megfogalmazott minimum célért, a hetedik hely megszerzéséért léphettek pályára. Egyiptomtól soha nem kapott ki válogatottunk, ugyanakkor az afrikaiak évről-évre közelebb kerülnek a nemzetközi élmezőnyhöz, így kemény küzdelmet várt mindenki.

A magyarok fogadkoztak, szépen akartak búcsúzni a világbajnokságtól (Fotók: Kovács Anikó/MKSZ)

Vártuk is, csak éppen nem kaptuk meg, a 4. percben már 4-0-ra vezetett Egyiptom, a mieink védekezésben és támadásban is igencsak álmosan kezdtek. Ancsin Gábornak jött meg először a lövőkedve, ő szerezte az első gólunkat, majd még további kétszer talált a kapuba az első negyedórában, két hiba mellett. A különbség azonban nem változott, a félidő felére meg szép lassan minden poszton pályára küldte a cseréket a magyar kapitány. (15. perc: 11-7)

Az első negyedórában egyértelműen a magyarok fölé nőttek az egyiptomiak

Hiába jöttek a cserék, és hiába kért időt Chema Rodriguez, a magyar válogatott sehogy nem tudott ritmusba kerülni. Egy-egy szebb megoldás volt csupán az, ami reményt adhatott arra, hogy egyszer csak sikerül elindulni felfelé. A különbség azonban egyre csak nőtt, már hat-hét gól volt. Ne szépítsük, az első harminc percben Egyiptom lejátszotta a magyar válogatottat a pályáról. (I. félidő: 17-11)

A hibák ellenére egy-egy szép megoldással tartották a lelket magukban a magyarok

A második félidő sem hozott komolyabb változást. Talán a világbajnokságon először érhette jogosan az a kritika a magyarokat, hogy motiválatlanul játszottak. A 43. percben villant fel először a reménye annak, hogy akár még szép is lehet a vége. Sorban hibázták el a lehetőséget az egyiptomiak, míg a mieink, ha nem is könnyen, de visszatornázták magukat három gólra, így a 44. percben Roberto Parrondo időt is kért. (44. perc: 22-19)

A 44. perc után jött a fordulat, elkezdett zárkózni a magyar válogatott

Az időkérés után két egyiptomi támadás gyorsan visszaállt az ötgólos magyar hátrány, azonban ez nem maradt sokáig. Egy fokozattal magasabb sebességre kapcsolt válogatott és az utolsó 10 percre visszajött két-három gólra. Egyre többet hibáztak az egyiptomiak, válogatottunk pedig megérezte a lehetőséget. A vége előtt valamivel több, mint 4 perccel 28-26-ra vezetett Egyiptom, de innen már csak válogatottunk talált a kapuba, előbb Lékai Máté, majd 10 másodperccel a dudaszó előtt Bodó Richárd, így pedig jöhetett a kétszer ötperces hosszabbítás. (II. félidő: 28-28)

Bodó Richárd góljával sikerült hosszabításra menteni a meccset


A ráadás egy-egy elhibázott támadással kezdődött, majd Bánhidi Bence góljával először vezetett a magyar csapat a 63. percben. Ideges volt mindkét csapat és hibáztak is becsülettel. A hosszabbítás első félidejének utolsó percében Bánhidi Bence kapott kétperces büntetést, amit góllal büntetett Egyiptom, így még ekkor sem dőlt el semmi. (Hosszabbítás I., I. félidő.: 29-29)

A fordulás után az első lehetőséget az egyiptomiak rontották el még emberelőnyben, majd nálunk Pedro Rodriguez hibázott ajtó-ablak helyzetben. Az egyiptomiak átvették a vezetést, de mindkétszer sikerült egyenlíteni. Először Ilic Zoran, majd Pedro Rodriguez talált a kapuba. Jöhetett még kétszer öt perc ráadás. (Hosszabbítás I., II. félidő.: 31-31)

Kevés hiányzott, hogy megnyerje a meccset a magyar válogatott

Egy-egy gól mindkét oldalon, majd egy-egy hiba után újabb gólváltás. Ez volt a forgatókönyve a két, egyre inkább elfáradó, és feszült csapat igencsak kiélezett meccsén. A második hosszabbítás első félidejét Lékai Máté időn túli hetese zárta, amit elhibázott. (Hosszabbítás II., I. félidő.: 33-33)

A második félidő első helyzetét is Lékai Máté hibázta el, nem úgy a túloldalon Ahmed Mohamed, átvette a vezetést Egyiptom. Gyorsan jött a válasz magyar részről, válogatottunk legeredményesebb lövője, Bodó Richárd talált a kapuba. Jött az egyenlítés a túloldalon, majd hiba, hiba hátán. A végén a legnagyobb, amikor egy újabb egyiptomi gól után, az utolsó másodpercekben eladtuk a labdát. (Hosszabbítás II., II. félidő.: 36-35)

A meccs után Bánhidi Bencével értékeltünk:

KÉZILABDA, FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG, A 7. HELYÉRT
EGYIPTOM–MAGYARORSZÁG 36–35 – kétszeri hosszabbítás után
Stockholm, Tele2 Arena. V.: 
Kurtagic, Wetterwik (svédek)
Részletes jegyzőkönyv később!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.