Sport

Szeged új büszkeségének az olimpiai aranyérem a célja

Szeged új büszkeségének az olimpiai aranyérem a célja

2022. december 1., csütörtök
Szeged új büszkeségének az olimpiai aranyérem a célja

-Úgy tudom, hogy csak azoknak volt meglepetés ez az eredmény, akik nem követik a sportpályafutásodat. Valóban esélyesként érkeztél a világbajnokságra?
-Igen, esélyesként érkeztem, sőt nem az éremszerzés volt a cél, hanem aranyérmet szerettem volna nyerni. A második helyre volt elég a teljesítményem, de így is nagyon boldogan jöttem haza, elégedett vagyok a teljesítményemmel.

-Utoljára négy évvel ezelőtt volt hasonló sikere a magyar ökölvívásnak. Érzed ennek az erejét?
-Érzem természetesen. Az is motivált, hogy az akkori világbajnokság Magyarországon volt, most külföldön kellett bizonyítanom, ami sok szempontból nehezebb.

Azt gondolom, hogy ez egy szép sikere a sportágnak.

Nemcsak Szeged, az egész ország büszke lehet Géme Leventére

-Nem az ökölvívás az eredeti sportágad, ju-jitsuban értél el sikereket. Miért váltottál?
-Nagyon sok hasonlóság van a két sportág között, ott is van kesztyűs küzdelem, amit imádtam és imádok a mai napig.

Egy diákolimpián indultam először ökölvívásban, és rögtön utána, 14 évesen meghívást kaptam a serdülő válogatottba.

Akkor döntöttünk úgy, hogy váltok, és azóta az ökölvívásban vagyok. Sokat segített a korábbi sportágam, elsősorban fizikailag. A törzsizmom sokkal erősebb volt az ellenfeleimnél a ju-jitsunak köszönhetően, más volt az izomzatom és ez érezhető különbség volt. Ennek ellenére nem volt könnyű az út, ami a világbajnoki ezüstig vezetett, de ez csak egy lépcsőfok volt, további sikerekért dolgozom.

NÉVJEGY

Gémes Levente 2005 szeptember 30-án született Szegeden. A Szegedi Baptista Középiskola tanulója, a Szegedi Box Club versenyzője, a 71 kilogrammosok mezőnyében lép ringbe jelenleg a korosztályos versenyeken. Ökölvívóként az ifi világbajnoki ezüst mellett a tavalyi junior Eb-n bronzérmet szerzett, az ifi Eb-n ötödik lett, a gimnazisták világversenyén szintén bronzérmet akasztottak a nyakába. Többszörös korosztályos magyar bajnok. Ju-jitsuban a korosztályos világkupán kétszeres ezüstérmes, de ebben a sportágban is többszörös korosztályos magyar bajnok volt.


-Az olimpia ott szerepel a terveid között?
-Egyértelműen igen, bár 2024-ben, a párizsi játékokra a korom miatt még nem juthatok ki. Nem csak a részvétel, az olimpiai aranya a cél.

Merni kell nagyot álmodni, ha nem jön közbe sérülés, és ugyanígy tudok dolgozni, akkor képes vagyok megnyerni az olimpiát.

-Ökölvívóknál az amatőr pályafutás után szinte egyenes az út a profik világába. Te is így képzeled a pályafutásodat?
-Igen, természetesen. Az a tervem és a célom, hogy az amatőr évek után a profi világban is kipróbáljam magam és motivál, hogy profi gálákon lépjek a ringbe. De ez még a távoli jövő, egyelőre az amatőrök között szeretném letenni a névjegyemet és itt szeretnék sikereket elérni.

Nagy lépés volt az ifi világbajnoki ezüst, de csak az egyik első, cél az olimpia

-A Szegedi Box Club nevével sokan most találkoztak először, a világbajnoki érmed után. Van megtartó ereje a sportágnak Szegeden?
-Ha nem lenne, már nem itt lennék. Minden segítséget, hátteret megkapok ahhoz, hogy sikeres legyek. Dietetikus, gyógytornász, masszőr, remek szakedzők segítik a felkészülésemet, nem lehet panaszom, ezen nem múlik a sikerem.

EGYÉRTELMŰ A CÉL: OLIMPIA

Gémes Levente edzője, Gál László sem tartja kiugrónak versenyzője eredményét, fizikálisan és mentálisan is rengeteget dolgoztak azért, hogy esélyesként induljon a korosztályos világbajnokságon. Sok helyről kapnak segítséget, a tökéletes fizikai állapotért és a regenerációért a FitWorld csapata, Nagy-Kálozi Attila és Ábrahám Péter felelt. Szükség is van a profi körülményekre, mert komoly célokért dolgozik a fiatal sportoló és edzője.- Ez egy nagyon szép siker, de csak az első lépcsőfok. A felnőtt versenyek, az olimpia a célunk Leventével, ezért dolgozunk-jelentette ki határozottan a tréner. -Ez az álmunk, ezért dolgozunk keményen és a visszajelzések is azt mutatják, hogy nem esélytelenül. Rengetegen gratuláltak a világbajnoki ezüst után Leventének és nekem is, a nemzetközi mezőnyben is felkapták a fejüket az eredményre. Egyébként már a közelgő magyar bajnokságon szerettem volna, ha ringbe lép Levi, de nem engedték a nevezését, mert 18 év alatti versenyző nem indulhat a felnőttek között. Ahhoz, hogy Szegeden tudjuk tartani Leventét és a sportolóinkat, megállapodást kötöttünk az egyetemmel, ahol lehetőséget és segítséget kapnak arra az ökölvívóink, hogy a sportolás mellett a tanulásban is eredményesek legyenek, ennek pedig megtartó ereje van.

Levente és edzője, Gál László keményen dolgozik a közös cél eléréséért

-Tizenhét éves vagy, így a sport mellett a tanulás tölti ki az életedet. Hogyan telnek a dolgos hétköznapok?
-Ha nem a sportról beszélünk, akkor elsősorban a családomról, a suliról és a barátokról esne szó. A Szegedi Baptista Középiskolában tanulok, érettségire készülök.

A tanulás mellett az edzések körül forognak a napjaim, de ezt én élvezem is. Nem muszáj tevékenységként végzem ezeket.

-Pillanatok alatt ismert lett a neved a világbajnoki ezüstérmeddel. Élvezed a népszerűséget?
-Érzem természetesen, hogy nagyon sokan büszkék rám és nagyon sokan gratulálnak, de ez cseppet sem zavar. Örülök annak, hogy ilyen sokan büszkék rám, és remélem lesznek is még a jövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.