Sport

Sporttörténelem: szegediek karatésa lett az Európa-bajnok

Sporttörténelem: szegediek karatésa lett az  Európa-bajnok

2022. június 4., szombat
Sporttörténelem: szegediek karatésa lett az  Európa-bajnok

Exkluzív interjút készítettünk György Dániellel, aki sporttörténelmet írt azzal, hogy ő szerezte a magyar karate sport első Európa-bajnoki aranyérmét.

György Dániel aranyérmet szerzett a törökországi Gaziantepben zajló karate Európa-bajnokság múlt szombati versenynapján, ezzel ő lett az első magyar, aki a japán eredetű küzdősportban felnőtt Európa-bajnok lett. György Dániel a 84 kg-osok döntőjében 3:2-re nyert a horvát Garibovic ellen, miután az előcsatározások során öt meccsét is győztesen vívta meg.

A szegedi Tisza Volán SC 25 éves sportolója a beszélgetés során elárulta, hogy korábban volt egy súlyos térdsérülése, és ha akkor nem keresi fel őt a szegedi klub, akkor már lehet nem is lenne a karate közelében. Azt is hozzátette, hogy gyönyörű Szeged városa, és szereti a Budapesten kívüli életet.

Milyen érzés volt magad beírni a magyar sporttörténelembe?

Nagyon boldog voltam. Elsősorban azért is, mert sikerül Magyarországnak megszerezni az első felnőtt európai bajnoki címet karatéban, és emellett még annak is örültem, hogy a térdsérülésem után sikerült ezt véghezvinni. Ez a kettő különösen nagy boldogsággal tölt el.

European KARATE Championships | FINALS - MORNING SESSION

Milyen eredmények követik ezt a dicsőségtablódon?

Nyilván a mostani a legnagyobb eredmény. Ez volt az első érmem felnőtt világversenyről, ez szerepel a ranglétrán a legmagasabb szinten, de korábban már kétszer voltam korosztályos EB bronzérmes, és azokat tudnám elhelyezni a következő helyeken a felnőtt európai bajnoki cím után.

Mondhatni, hogy a karate egyre nagyobb teret hódít Magyarországon?

Az eredmények egyértelműen ezt tükrözik. A karate szerepelt a tavalyi olimpián, ahol Hárspataki Gábor bronzérmet szerzett, ami szintén azt támasztja alá, hogy Magyarország beletartozik a világ elitjébe, úgyhogy igyekszünk. A magyar karate ilyen téren jó utón halad. Jövőre például Magyarország rendezi a felnőtt világbajnokságot.

Mióta sportolsz a szegedi klubban?

Idén februárjától sportolok a Tisza Volánban, úgyhogy ez elég friss. Nekem volt tavaly egy térdműtétem, és lejárt a szerződésem az előző klubomnál. Ha a szegedi egyesület, és Ruzsinszki György nem keresett volna meg, az sem biztos, hogy most a karate közelében lennék, úgyhogy a szegedi klubnak is sokat köszönhetek, hogy adódott ez a lehetőség. Szeged nagyon tetszik, gyönyörű. Nagyon szeretem a Budapesten kívüli életet, sokkal nyugisabb.” -tette hozzá György Dániel.

Ha jól értesültünk, nagyon gyorsan sikerült felépülnöd a sérülésedből…

Edzéseket pár hónapja kezdtem el, de néhány héttel ezelőtt voltam először egy nagyobb nemzetközi versenyen a sérülésem után. Mondhatni, hogy ilyen téren jót tett kicsit a kényszerpihenő, ami a térdsérülésből adódott, mert sikerült megszerezni a kvalifikációt erre az EB-re, így kevesebb teher volt rajtam, és kicsit lazábban tudtam hozzáállni a dolgokhoz. A verseny közben, meccsről meccsre ahogy haladtunk, a döntőbe jutás után realizáltam, hogy bejutottam a döntőbe, utána már csak a döntőre fókuszáltunk, meg

ha már ott vagyunk, úgy gondoltuk, hozzuk ki belőle a legjobb eredményt

- egészítette ki a sportoló.

GyörEuropean KARATE Championships | FINALS - MORNING SESSION

Egyébként mióta karatézol?

Négy éves korom óta űzöm ezt a sportágat. Akkor édesapám elvitt különböző sportok kipróbálására, de leragadtam a karaténál, és azóta is a karate mellett vagyok.

Mi a legnagyobb álmod, ami a sportot illeti?

A legnagyobb álmom kétségkívül az, hogy olimpiai bajnok legyek. A rövidtávú célom pedig az, hogy a következő, hazai rendezésű világbajnokságon szintén érmet tudjak szerezni.

György Dániel eredményei az EB-n:
A 32 közé jutásért. -Minea (román) 5-2
A 16 közé jutásért: -Kiparoidze (grúz) 2-1
Nyolcaddöntő: -Chobotar (ukrán) 1-0
Negyeddöntő. -Martina (olasz) 5-1
Elődöntő: -Deghali (belga) 2-1
Döntő: – Garibovic (horvát) 3-2

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.