Sport

Egy hétvégi kerékpártúra hozta egymáshoz közelebb Szegedet és Temesvárt

Egy hétvégi kerékpártúra hozta egymáshoz közelebb Szegedet és Temesvárt

2022. június 20., hétfő
Egy hétvégi kerékpártúra hozta egymáshoz közelebb Szegedet és Temesvárt

Mintegy száz kerékpáros gyűlt össze szombaton a temesvári Dóm téren, hogy szegedre kerekezzenek az első alkalommal megszervezett kétnapos Bartók Kerékpártúrán.

A hagyományteremtő túra első napján a kerékpárosok a Temesvár-Nagyszentmiklós-Kübekháza-Szeged, a második napon pedig a Szeged-Makó-Magyarcsanád-Nagyszentmiklós-Temesvár útvonalat tették meg.

Az esemény megálmodója a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Várbástya Egyesület, amely Temesvár kulturális és magyar kisebbségi életének megkerülhetetlen szereplője.

Csáki Béla, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta, hogy a Szeged és Temesvár között megvalósuló program célja a kerékpározás népszerűsítése, az egészséges életmódra nevelés, a kulturális és a turisztikai kapcsolatok erősítése mellett hogy a kapcsolatépítés volt, főleg azért, mert az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt nem tudták tartani annyira a kapcsolatot a határon túliakkal.

Ilyen kerékpártúrára még nem volt példa. Ezt most megszerveztük

-emelte ki.

Azt is hozzátette, hogy a túrával a határtérségi infrastruktúra elmaradására is fel akarták hívni a figyelmet. Csáki Béla kitért arra is, hogy korábban több vonat is járt Szeged és Temesvár között, ma pedig már a híd sincs meg.

A magyarcsanádi marosátlépésnél a Magyar Honvédség katonái segítettek a túrázóknak

-húzta alá az alelnök.

Fotó: Szabó Imre/Délmagyarország

A Várbástya civil szervezet vezetője Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja is elkötelezett híve a két nép, a két térség közötti kapcsolatok erősítésének. A rajt előtt köszöntötte a biciklitúra résztvevőit:

Olyan érzés kerített hatalmába, mint 1989 decemberében, csak most békés formában. Azért indulunk útra, hogy hidakat építsünk Temesvár és Szeged testvérvárosok között, hogy a sport és a kultúra eszközeivel hozzuk közelebb egymáshoz a határ két oldalán élő embereket. Köszönjük a Temes Megyei Tanácsnak, a Velocitas Klubnak, a Polgármesteri Hivatalnak, a rendőrségnek-csendőrségnek a támogatást!

– mondta Tamás Péter a Nyugati Jelennek, majd hozzátette, hogy ennek a túrának az a lényege, hogy alulról megmozgassák a dolgokat.

Az emberek azt mondják, hogy mi akarunk Szegeddel kapcsolatokat építeni, vasútvonalat akarunk Temesvár és Szeged között. Száz évvel ezelőtt napi nyolc vonatjárat volt Temesvárról Szegedre, ma egy sincs! Ma a hármashatárnál lépünk be Magyarországra, Kübekházánál, holnap pedig  Apátfalvánál a Maroson hoznak vissza bennünket a magyar hadsereg motorcsónakjai, ahol a második világháború alatt lebombázott híd újjáépítését szorgalmazzuk.

-fogalmazott Tamás Péter.

Forrás és borítókép: nyugatijelen.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.