Sport

Hatalmas pofon: a csoportkör után kiesett a magyar válogatott a Eb-n

Hatalmas pofon: a csoportkör után kiesett a magyar válogatott a Eb-n

2022. január 18., kedd
Hatalmas pofon: a csoportkör után kiesett a magyar válogatott a Eb-n

Az előző két forduló után biztossá vált, hogy ha legyőzzük Izlandot és a mi meccsünk után kezdődő mérkőzésen Hollandia is megveri Portugáliát, három négypontos csapat lesz a B-csoportban. Ez esetben minitabella dönt a két továbbjutóról, a portugálok elleni eredményét viszont egyik együttesnek sem veszik figyelembe. A hollandok +2-es gólkülönbsége így már nem változna, a mi –3-as gólkülönbségünk azonban mindenképpen pozitív, Izland jelenlegi, +1-es gólkülönbsége meg negatív irányba mozdulna el. Azaz a továbbjutásunkat egy legalább két gólos győzelem tehette biztossá. A matek mellett a nagy kérdés Bánhidi Bence szereplése-a Pick Szeged beállója ott volt a többiek között és pályára is lépett.

Ahogy azt várni lehetett nagyon szorosan indult a találkozó. Mindkét csapat komoly hangsúlyt fektetett a védekezésre, az első pillanattól kezdve férfiasan és keményen csatáztak. Ebben pedig még „félig” egészséges bokával is oroszlánrészt vállalt Bánhidi Bence, aki védekezésben és támadásban is extrát hozott. A Pick Szeged beállója a 9. percben két jó zárásnál és két gólnál tartott. (10. perc: 6-5)

Egyik csapat sem tudott komolyabb előnybe kerülni, hol itt, hol ott volt egygólos vezetés. A félidő feléhez érkezve kétszer is baki csúszott a magyar támadásba, ráadásul az izlandiak ki is használták ezt és először sikerült kettőre növelni az előnyt valamelyik oldalon-sajnos nem a miénken. A félidő kétharmadánál támadásban továbbra is Bánhidi Bence remekelt, a kapuban viszont a meccs elején jól kezdő, de elbizonytalanodó Mikler Rolandot váltotta Székely Márton. (19. perc 13-11)

Lékai, Máté, biztatóan kezdett, de ő sem tudott végig kiegyensúlyozottan játszani (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Jól is jött a csere, Székely Márton rögtön bravúrokat hozott-köztük egy hetest is megfogott, így Bodó Richárd góljával a 23. percben egyenlítettünk. A vezetést nem sikerült átvenni, pedig erre a félidő végéig akadt lehetőségünk, de a legígéretesebb helyzetekben is rontottunk. A végén 11 másodpercünk maradt az egyenlítésre, amit Bodó Richárd ki is használt. (30. perc: 17-17)

Határozottabb védekezés, egy kicsivel jobb kapusteljesítmény és legalább az első félidőben látott támadójáték. A könnyen felsorolható receptje a győzelemnek, csak éppen rendkívül nehéz a kivitelezése. A térfélcsere utáni első pecekben mégis sikerült átvennie a magyar válogatottnak a vezetést. De megint csak jöttek az apró figyelmetlenségek és az északiak ismét magukhoz vették az előnyt, sőt újra elmentek kettővel. (40. perc: 22-24)

Bánhidi Bence sérülten is a válogatott legjobbja volt, de egymaga kevés volt a sikerhez (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az, hogy a vége előtt 20 perccel az ellenfél vezetett két góllal görcsösebbé tette a játékunkat. Nem is sikerült azonnal az egyenlítés, erre várni kellett 5 percet. Hibák itt is és ott is voltak bőven, a 48. percben pedig Bánhidi Bence (ki más) góljával vezetett a magyar válogatott ismét. (48. perc: 26-25)

A hajrá Mikler Roland bravúros hetes hárításával kezdődött, majd a vezetést is átvettük, de csak egy pillanatra tudtuk magunknál tartani, és az 53. percben már megint rohanhattunk az eredmény után. Sipos Adrián a harmadik kiállítását kapta meg, ezt a két percet pedig 2-1-re nyerte az ellenfél. Egyre reménytelenebb helyzetbe hozva a magyar válogatottat. A vége előtt három és fél perccel tovább taszítottak rajtunk és elmentek kettővel, amire Pedro Rodríguez azonnal válaszolt. Izland lassította a támadásokat, labdát is veszített így lehetőség nyílt az egyenlítésre. Bánhidi Bencének majdnem sikerült, de szabálytalanul állították meg, jöhetett egy hetes és két perces kiállítás. A hétméterest Máthé Dominik kihagyta... Nyitott fallal védekeztünk, sőt Mikler Roland védett is, a túloldalon Bóka Bendegúz betalált, sajnos a vonalra lépett így nem adták meg a gólt. A végén pedig már csak rohantunk az álmunk után... (60. perc: 31-30)

Bóka Bendegúz is sorsdöntő pillanatban bakizott (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A magyar válogatott egy győzelemmel és két vereséggel zárta a csoportkört, amely egyben a végállomást jelentette a mieink számára a részben hazai rendezésű Eb-n. A továbbjutás azonban sokkal inkább az első körben, a hollandoktól kapott pofonon ment el.

Gulyás István: Az első félidőben a támadójáték rendben volt, de a védekezéssel nem voltunk elégedettek, mert az ellenfél egy-egy elleni előnyszerzéseit nagyon nehezen kezelték a játékosok. A második felvonásban nem tudtuk számukra kedvezően átfordítani az eredményt, nagyon rossz pillanatokban hibáztunk, pedig megvoltak a lehetőségeik, de nagyon sok gólt kaptunk, köztük könnyű találatokat. Mindenki küzdött, többen sérüléssel vállalták a játékot, és ezúttal élvezték is a meccset. Izland nagyon jó csapat, a hiba pedig benne van a játékban, ma azonban több volt a kelleténél. Védekezésben sokat rontottunk, nem zártunk össze időben, nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk, ez pedig elbizonytalanította a srácokat. Nagyon sajnáljuk, hogy kiestünk a hazai rendezésű tornán, és nagyon remélem, hogy a csapat még sok szép élményt szerez a szurkolóknak. Nincs szégyenkezni valónk. Tudtuk, hogy nagyon kiegyenlített a csoportunk, apróságokon múlt a jobb szereplésünk, egyik játékosunkra sem haragudhatunk. Együtt értük el a jó eredményeket és együtt vagyunk most keserűbbek.

KÉZILABDA FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ, B-CSOPORT
IZLAND–MAGYARORSZÁG 31–30
 (17–17)
Budapesti Kézilabda Aréna, 20022 
néző. V: Marin, I. Garcia (spanyolok)
IZLAND: Gústavsson – GUDJONSSON 5, MAGNÚSSON 8 (4), Jonsson 1, Y. Gislasson 1, Pálmarsson 2, ELISSON 9 (2). Csere: G. KRISTJÁNSSON 4, O. Gudmundsson, Vidarsson 1, V. Kristjánsson, Arnarsson. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson
MAGYARORSZÁG: Mikler R. – P. Rodriguez 4, Máthé 4 (1), Lékai 3, BÁNHIDI 6, SZITA 5, Bóka 2
Csere: Székely M. (kapus), Sipos A., Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Ligetvári, Ancsin G. 1
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Kiállítások: 
12, ill. 12 perc
Hétméteresek:
 8/6, ill. 2/1

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.