Sport

Mikler szerint nincs teher a vállukon a világbajnokságon

Mikler szerint nincs teher a vállukon a világbajnokságon

2021. január 13., szerda
Mikler szerint nincs teher a vállukon a világbajnokságon

- Azt már most ki lehet jelenteni, hogy ezen a világbajnokságon nem csak az ellenfelekkel, hanem a koronavírus-járvány okozta váratlan helyzetekkel is meg kell küzdenetek. Lehet erre készülni valahogy, vagy csak igazodni kell folyamatosan?
- Nekünk most az a feladatunk és a legfontosabb dolgunk, hogy magunkra koncentráljunk és azokra a dolgokra, amelyek fölött mi tudunk dönteni. Nem nagyon foglalkozunk a külső körülményekkel és a váratlan dolgokkal sem. Persze lehetnek olyan dolgok, amelyekre nem számítunk, de ezeket ki kell zárnunk amennyire csak lehet.

- A tavalyi Európa-bajnokságra egy megújult válogatottal utaztatok, bravúros eredményeket értetek el. Azóta viszont jóformán alig tudtatok együtt készülni.
- Egyébként sincs sok ideje a válogatottaknak együtt készülniük, de a tavalyi évben a járványhelyzet miatt minden felborult itt is. A közvetlen világbajnoki felkészülés volt az egyetlen lehetőség, hogy a keret felkészüljön, ebből kell most a legtöbbet kihoznunk. Egy évvel ugyan tapasztaltabbak vagyunk, de együtt nem nagyon tudtunk meccset játszani, sőt még a klubokban külön-külön sem.

- Lékai Máté és Bodó Richárd viszont most ott van a válogatottban. Mennyivel lett erősebb a csapat a visszatérésükkel?
-
A rutinos és tapasztalt játékosokra nagy szükségünk van. A kiélezett helyzetekben, nehezebb pillanatokban kell a rutin, a tiszta fej és az a sok nemzetközi mérkőzés tapasztalata, ami mindkét játékos esetében megvan. Emellett a játéktudásuk természetesen sokat lendíthet a csapaton.

- A kapusok teljesítményét nagyban befolyásolja a védekezés. Milyen lesz a „magyar fal” előtted Egyiptomban?
- Ligetvári Patrik nem tarthat velünk a világbajnokságra, mivel nem épült fel teljesen a koronavírus-fertőzés után. Nagyon stabilan védekező embert veszítettünk, nagyon fog hiányozni. Ugyanakkor ha a magasságot nézzük, akkor abban nem lesz gondunk, hiszen Petar Topics várhatóan Patrik szerepét veszi át majd középen a védekezésben. Nekem a kapuban az a fontos, hogy legyen meg a stabil, jól működő fal, ami mögött egyszerűbb védeni. Úgy látom, hogy ezzel nem lesz gond.

- Kötelező továbbjutásról beszélni nem szabad egy világbajnokságon, de az erőviszonyokat nézve elvárható a továbblépés, a neheze biztosan utána jön majd. Meddig juthat el a válogatott?
- Akárcsak tavaly, most is úgy vágunk neki a világversenynek, hogy nem nagyon tűztünk ki célokat. Persze mindenki előtt ott van a saját célja egyéni vagy csapat szinten, de nem szabad terhet raknunk magunkra. Ezen a világbajnokságon nyugodtan játszhatunk, nem kvalifikál sehova a torna. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, és szeretnénk megcélozni azt a helyet, amivel a középszakaszban is esélyünk marad a folytatásra. Várhatóan a német válogatottal szemben dől majd el, hogy melyikünk nyeri a csoportot. A németek sok sebből véreznek, de azért akkor is a német válogatott, ami ellen nagyon meg kell küzdenünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.