Sport

Drámai küzdelem végén búcsúzott a válogatott a világbajnokságtól

Drámai küzdelem végén búcsúzott a válogatott a világbajnokságtól

2021. január 27., szerda
Drámai küzdelem végén búcsúzott a válogatott a világbajnokságtól

A magyar válogatott keretéből ezúttal Borbély Ádám, Hanusz Egon, Nagy Bence és Topic Petar maradt ki. A két együttes egymás elleni mérlege a mieinknek kedvez, 38 találkozóból 18 alkalommal győzött a magyar válogatott, háromszor végződtek döntetlennel és 17-szer magyar vereséggel az összecsapások. Azonban az utolsó világversenyen született egymás elleni eredmény 2012-ből van, a szerbiai Európa-bajnokság csoportmérkőzésén 26–23-ra a magyar válogatott nyert. 

Kentin Mahé kiállítását egyből gólra váltotta Máthé Dominik, majd Mikler Roland két védése után Szita Zoltán is betalált. Az első francia gólra majdnem 5 percet kellett várni, Ludovic Fabregas egy Miklerről kipattanót értékesített. Szorosan védekezett mindkét csapat, azonban nálunk a kapuban Mikler sorozatban hozta a bravúrokat, így a 8. percben már néggyel vezettünk. (8. perc: 1-5)

Ameddig magyar oldalon szinte minden, a franciáknál gyakorlatilag semmi nem jött be. Hiába cseréltek irányítót, és változtattak a taktikán, nem találták az ellenszerét a magyar védekezésnek. Ugyanez a másik oldalon fordított volt, rendre sikerült lyukat találni a francia védekezésen. A félidő felénél megtorpant válogatottunk, sem átlövésből, sem szélről nem sikerült betalálni, a beállónkat pedig rendre eltakarták. A másik oldalon viszont elkezdték gyártani a gólokat, és egy 5-0-ás sorozattal visszajöttek egy gólra. (22. perc: 8-9)

A közel 9 perces magyar gólcsendre Bóka Bendegúz tett pontot, és bár valamelyest sikerült rendezni a sorainkat, de a franciák is magukra találtak. A szünet előtt több esélyük is volt az egyenlítésre, de hibáztak, nem úgy Lékai, aki az utolsó másodpercben megduplázta a magyar előnyt. (30. félidő: 12-14)

A második félidő elején sikerült tartani kétgólos előnyünket, annak ellenére, hogy lényegesen szigorúbban védekeztek a franciák-Lékai egy az egyezésére, vagy Bánhidi megjátszására kevés esélyt adtak. A mi oldalunkon viszont a védekezésünk billeget éppen, lassan rendeződtünk vissza, így két hibás támadás után előbb egyenlített Franciaország, majd a 40. perc végén a vezetést is átvették, először a meccsen. (40. perc: 20-19)

Egyre magabiztosabbá vált az ellenfél és ez elbizonytalanította válogatottunkat, amit egy időkéréssel próbált orvosolni a magyar szakmai stáb. Ha látványosan nem is változott az összkép, de a félidő felére egyenlítettünk. (45. perc: 22-22)

Bár gyorsan kaptunk két gólt, de volt rá válaszunk, így az utolsó 10 percre döntetlennel indultak a csapatok. Két elhibázott magyar támadással szemben három góllal zárt francia volt a válasz, ami távolabb lökte a továbbjutásunkat. De volt visszaút! Mínusz háromról jöttünk vissza, Bóka Bendegúz kétszer, Máthé és Bánhidi egyszer-egyszer betalált, a franciáktól azonban csak Dika Mem, így hosszabbításra mentettük a meccset. (60. perc: 30-30)

Nálunk maradt az öt egyes védekezés, és bár Bodó Richárd bombájával indítottuk a ráadást, erre kettővel válaszoltak a franciák, de több pontatlanság is becsúszott a támadásainkba. A második öt perc elején Vincent Gérard védte Máthé hetesét, és újra kétgólos hátrányba kerültünk. Másfél perccel a ráadás vége előtt belemenést fújtak ellenünk, a túloldalon Luc Abalo döntötte el a továbbjutást (60. perc: 35–32).

A meccs legjobbjának a mind a hat kísérletét gólra váltó Bánhidi Bencét választották, aki így értékelte a meccset:

Gulyás István, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya: Kicsit keserű most a szánk íze, de remélem, hogy ez néhány napon belül elmúlik. Megpróbálunk a jóból építkezni. Többször nüánszokon múltak a helyzetek, de végül az ötödik helyen zártunk és elértük a célunkabi küzdelmektől, és minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálva az ötödik helyen végeztek. Úgy jöttünk el, hogy próbáljunk meg minél több örömet szerezni a szurkolóinknak, és reméljük, ez sikerült. Összességében a válogatott lépett egyet előre, és ez jó jel a jövőre nézve.

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM, NEGYEDDÖNTŐ

Franciaország–Magyarország 35–32 (12–14, 30–30, 32–31) – h. u.
Gíza, zárt kapuk mögött. V:
 I. García, Marin (spanyolok)
FRANCIAORSZÁG: V. GÉRARD – Abalo 2, Mem 3, Mahé 1 (1), Fabregas 2, N'Guessan 2, GUIGOU 6 (1). Csere: GENTY (kapus), N. REMILI 4, L. Karabatic 1, M. Richardson, Lagarde 3, DESCAT 5 (2), Porte 3, Tournat 3. Szövetségi kapitány: Guillaume Gille
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Rodríguez P. 1, Máthé 4 (1), SIPOS 1, BÁNHIDI 6, Szita 4, LÉKAI 5. Csere: Székely (kapus), BÓKA 5, ifj. Rosta M. 1, Bodó 3, Ancsin G. 1, Hornyák P., Balogh Zs. 1 (1). Szövetségi kapitány: Gulyás István

Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 3/2

A HARMADIK LEGJOBB

A magyarok a Zöld-foki Köztársaság, Uruguay és Németország legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol Brazília és Lengyelország ellen is nyertek, az Európa-bajnok Spanyolországtól viszont kikaptak, majd a negyeddöntőben a franciák ellen sem sikerült a győzelem. Ezzel a válogatott az 5. helyen végzett a tornán, ami minden idők harmadik legjobb magyar eredménye volt a világbajnokságokon. Ez a 27. férfi világbajnokság, és a 21., amelyen a magyarok is szerepelnek, a legjobb eredményük az 1986-os második és az 1997-es negyedik helyezés volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.