Sport

Bravúros magyar győzelem után csoportelsőség a vb-n

Bravúros magyar győzelem után csoportelsőség a vb-n

2021. január 19., kedd
Bravúros magyar győzelem után csoportelsőség a vb-n

A továbbjutást már korábban biztosította mindkét csapat, így a találkozójuk tétje az volt, melyik hány pontot visz magával a középdöntőbe. A németek legjobbjai közül Kohlbacher, Wiencek, Pekeler, Weinhold, Lemke, Suton, Heymann, Semper, Wiede, Dissinger és Reichmann is hiányzott a keretből sérülés, betegség, illetve a szereplés lemondása miatt. A magyarok meccskeretéből ezúttal Borbély Ádám, Győri Mátyás, Hanusz Egon és Topic Petar maradt ki.

A magyar válogatott szerezte meg a vezetést, és a 6. percig csak náluk volt az előny. Akkor ugyan 4-3-nál először a németek átvették a vezetés, de csak átmenetileg. A jól összerakott magyar védelem mellett a támadásban is egyre acélosabb volt nemzeti csapatunk, Bánhidi Bencét több kritika is érte az eddigi két meccsen, most azonban egyértelműen vezére volt a magyaroknak. A félidő felénél kettővel vezettünk. (6-8)

A jó kezdést lehetett fokozni, pillanatok alatt megduplázta előnyét a magyar csapat, a németeken pedig egyre jobban érződött, hogy nem igazán lelik az ellenszerét az egészen perecíz magyar játéknak. A 25. percben már 5 gól volt válogatottunk előnye, és esély volt arra, hogy ez még több legyen a szünetig, de megtorpantak. A németek egy 4-0-ás rohammal visszajöttek egyre. (15-14)

Bár az első támadásból egyenlítettek a németek, de a vezetést nem tudták átvenni-ha egyetlen góllal is, de mindig válogatottunk vezetett. A 40. percben Bánhidi Bence ötödik gólja után már kettő volt a magyarok előnye, esély volt a háromra is, de hiába védett kétszer is parádésan Mikler Roland, nem sikerült gólt szerezni elöl. Igaz, ez a németeknek sem jött össze sokáig. (22-20)

Németország lendült át hamarabb a góltalanságon, ismét egyenlítettek, és ha nem is egykönnyen, de a vezetést is átvették Paul Drux góljával. A hajrára megfordult az addigi „menetrend”, a németeknél volt az előny és a magyarok támadhattak az egyenlítésért. (24-23)

Dadogtak a magyar támadások, de az ellenfél is fontos pillanatokban követett el technikai hibákat, így az utolsó öt percre döntetlennel fordultak a csapatok. Mikler Roland újabb ziccert fogott, majd Bánhid Bence újabb gólt szerzett darálóból, így újra válogatottunknál volt az előny. Két és fél perccel a vége előtt Ancsin Gábort kiállították 2 percre, de Bánhidi Bence nyolcadik kísérletéből a nyolcadik gólját szerezte, és újból Németországnak kellett az egyenlítésért támadni. (27-28)

Az utolsó percben Patrick Groetzki egalizált, de a meccslabda a magyaroknál volt. Időt kért a szakmai stáb, megbeszélték a taktikát, amit ugyan szépen játszottak, de 10 másodperccel a vége előtt még mindig nem sikerült betalálni. Szabaddobás után végül Lékai Máté egy az egyezett, amiből gólt szerzett, válaszra pedig már nem volt idő. (28-29)

 A mezőny legeredményesebb játékosa Máthé Dominik és Bánhidi Bence volt egyaránt nyolc góllal, a meccs legjobbjának pedig utóbbit, a MOL-Pick Szeged beállóját választották.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Nekünk, edzőknek ez a legszebb, amikor egy góllal nyer egy csapat, főleg ilyen kiélezett helyzetben, főleg válogatott meccsen. Nagyon sokat készültünk, de nem tudtuk, hol tartunk, hiszen komoly csapattal nem találkozunk az elmúlt időszakban. A fiúk élesek voltak, jól összpontosítottak, de látszott, hogy sok a hiba a játékunkban. Talán eldönthettük volna meccset az első félidőben, elmehettünk volna több góllal, de elég sok volt a technikai hiba és a bizonytalanság. A végén helyén volt a szívünk és a végjátékban hideg fejjel kézilabdáztunk. Ez nekünk óriási boldogság. Dolgoznunk kell továbbra is, de ezt az ilyen sikerek nagyon megtolják, ez óriási lökést ad mindenkinek, és sokkal jobban összekovácsolja a társaságot.

Férfi kézilabda világbajnokság, A-csoport, 3. forduló
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 29–28 (15–14)
Gíza, zárt kapuk mögött. V:
 Gubica, Milosevic (horvát)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Rodríguez P., MÁTHÉ D. 8 (2), LÉKAI 4, BÁNHIDI 8, Szita 3, Bóka. Csere: Székely M. (kapus), Sipos A., ifj. Rosta M. 1, Ancsin 2, Bodó 2, Balogh Zs. 1 (1), Sunajko S. Szövetségi kapitány: Gulyás István
NÉMETORSZÁG: Wolff – Kastening 2, Häfner 3, Firnhaber, Golla 1, J. Kühn 3, M. SCHILLER 7 (4). Csere: Bitter (kapus), PH. WEBER 5, Schmidt, Böhm 2, Gensheimer 1, DRUX 3, Groetzki 1. Szövetségi kapitány: Alfred Gíslason

Kiállítások: 14, ill. 12 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 4/4
A csoport másik mérkőzésén
Uruguay–Zöld-foki-szigetek 10–0- megállapított eredmény

JÓ ALAP A CÉLOKHOZ

A magyar válogatott csoportgyőztesként, maximális négy ponttal ment tovább a középdöntőbe, amelyet az első helyről kezd. A másik csoportból Spanyolország, Lengyelország és Brazília lesz az ellenfél, a célként kitűzött nyolc közé jutáshoz az első két helyen kell végeznünk a következő körben. Mivel a továbbjutók közül csak a magyaroknak van maximum pontjuk, erre nekik van a legjobb esélyük, ez két győzelemmel egészen biztosan sikerül.

Fotók: Magyar kézilabda-válogatott/facebook 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.