Sport

Bravúros magyar győzelem után csoportelsőség a vb-n

Bravúros magyar győzelem után csoportelsőség a vb-n

2021. január 19., kedd
Bravúros magyar győzelem után csoportelsőség a vb-n

A továbbjutást már korábban biztosította mindkét csapat, így a találkozójuk tétje az volt, melyik hány pontot visz magával a középdöntőbe. A németek legjobbjai közül Kohlbacher, Wiencek, Pekeler, Weinhold, Lemke, Suton, Heymann, Semper, Wiede, Dissinger és Reichmann is hiányzott a keretből sérülés, betegség, illetve a szereplés lemondása miatt. A magyarok meccskeretéből ezúttal Borbély Ádám, Győri Mátyás, Hanusz Egon és Topic Petar maradt ki.

A magyar válogatott szerezte meg a vezetést, és a 6. percig csak náluk volt az előny. Akkor ugyan 4-3-nál először a németek átvették a vezetés, de csak átmenetileg. A jól összerakott magyar védelem mellett a támadásban is egyre acélosabb volt nemzeti csapatunk, Bánhidi Bencét több kritika is érte az eddigi két meccsen, most azonban egyértelműen vezére volt a magyaroknak. A félidő felénél kettővel vezettünk. (6-8)

A jó kezdést lehetett fokozni, pillanatok alatt megduplázta előnyét a magyar csapat, a németeken pedig egyre jobban érződött, hogy nem igazán lelik az ellenszerét az egészen perecíz magyar játéknak. A 25. percben már 5 gól volt válogatottunk előnye, és esély volt arra, hogy ez még több legyen a szünetig, de megtorpantak. A németek egy 4-0-ás rohammal visszajöttek egyre. (15-14)

Bár az első támadásból egyenlítettek a németek, de a vezetést nem tudták átvenni-ha egyetlen góllal is, de mindig válogatottunk vezetett. A 40. percben Bánhidi Bence ötödik gólja után már kettő volt a magyarok előnye, esély volt a háromra is, de hiába védett kétszer is parádésan Mikler Roland, nem sikerült gólt szerezni elöl. Igaz, ez a németeknek sem jött össze sokáig. (22-20)

Németország lendült át hamarabb a góltalanságon, ismét egyenlítettek, és ha nem is egykönnyen, de a vezetést is átvették Paul Drux góljával. A hajrára megfordult az addigi „menetrend”, a németeknél volt az előny és a magyarok támadhattak az egyenlítésért. (24-23)

Dadogtak a magyar támadások, de az ellenfél is fontos pillanatokban követett el technikai hibákat, így az utolsó öt percre döntetlennel fordultak a csapatok. Mikler Roland újabb ziccert fogott, majd Bánhid Bence újabb gólt szerzett darálóból, így újra válogatottunknál volt az előny. Két és fél perccel a vége előtt Ancsin Gábort kiállították 2 percre, de Bánhidi Bence nyolcadik kísérletéből a nyolcadik gólját szerezte, és újból Németországnak kellett az egyenlítésért támadni. (27-28)

Az utolsó percben Patrick Groetzki egalizált, de a meccslabda a magyaroknál volt. Időt kért a szakmai stáb, megbeszélték a taktikát, amit ugyan szépen játszottak, de 10 másodperccel a vége előtt még mindig nem sikerült betalálni. Szabaddobás után végül Lékai Máté egy az egyezett, amiből gólt szerzett, válaszra pedig már nem volt idő. (28-29)

 A mezőny legeredményesebb játékosa Máthé Dominik és Bánhidi Bence volt egyaránt nyolc góllal, a meccs legjobbjának pedig utóbbit, a MOL-Pick Szeged beállóját választották.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Nekünk, edzőknek ez a legszebb, amikor egy góllal nyer egy csapat, főleg ilyen kiélezett helyzetben, főleg válogatott meccsen. Nagyon sokat készültünk, de nem tudtuk, hol tartunk, hiszen komoly csapattal nem találkozunk az elmúlt időszakban. A fiúk élesek voltak, jól összpontosítottak, de látszott, hogy sok a hiba a játékunkban. Talán eldönthettük volna meccset az első félidőben, elmehettünk volna több góllal, de elég sok volt a technikai hiba és a bizonytalanság. A végén helyén volt a szívünk és a végjátékban hideg fejjel kézilabdáztunk. Ez nekünk óriási boldogság. Dolgoznunk kell továbbra is, de ezt az ilyen sikerek nagyon megtolják, ez óriási lökést ad mindenkinek, és sokkal jobban összekovácsolja a társaságot.

Férfi kézilabda világbajnokság, A-csoport, 3. forduló
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 29–28 (15–14)
Gíza, zárt kapuk mögött. V:
 Gubica, Milosevic (horvát)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Rodríguez P., MÁTHÉ D. 8 (2), LÉKAI 4, BÁNHIDI 8, Szita 3, Bóka. Csere: Székely M. (kapus), Sipos A., ifj. Rosta M. 1, Ancsin 2, Bodó 2, Balogh Zs. 1 (1), Sunajko S. Szövetségi kapitány: Gulyás István
NÉMETORSZÁG: Wolff – Kastening 2, Häfner 3, Firnhaber, Golla 1, J. Kühn 3, M. SCHILLER 7 (4). Csere: Bitter (kapus), PH. WEBER 5, Schmidt, Böhm 2, Gensheimer 1, DRUX 3, Groetzki 1. Szövetségi kapitány: Alfred Gíslason

Kiállítások: 14, ill. 12 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 4/4
A csoport másik mérkőzésén
Uruguay–Zöld-foki-szigetek 10–0- megállapított eredmény

JÓ ALAP A CÉLOKHOZ

A magyar válogatott csoportgyőztesként, maximális négy ponttal ment tovább a középdöntőbe, amelyet az első helyről kezd. A másik csoportból Spanyolország, Lengyelország és Brazília lesz az ellenfél, a célként kitűzött nyolc közé jutáshoz az első két helyen kell végeznünk a következő körben. Mivel a továbbjutók közül csak a magyaroknak van maximum pontjuk, erre nekik van a legjobb esélyük, ez két győzelemmel egészen biztosan sikerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.