Sport

Európa-bajnokságot ért a négypercnyi csoda

Európa-bajnokságot ért a négypercnyi csoda

2020. november 12., csütörtök
Európa-bajnokságot ért a négypercnyi csoda

Marco Rossi szövetségi kapitány koronavírustesztje pozitív lett, így nem lehetett ott a magyar kispadon. Az irányítás - ahogy korábban is, amikor eltiltások miatt hiányzott - Cosimo Inguscióra bízta, akinek az U21-es válogatott kapitánya, Gera Zoltán segítette munkáját - na meg Marco Rossi mobiltelefonon.

Az üres lelátók - ahogy szeptemberben az oroszok elleni Nemzetek Ligája mérkőzésen is - szomorú kulisszát kölcsönöztek a mérkőzésnek, amit az izlandiak kezdtek jobban és veszélyesebben.

A 11. percben az egyik ígéretes akciójukat csak szabálytalanul tudták megállítani a mieink, Albert Gudmundsson iramodott meg a tizenhatos jobb sarkánál, Holender Filip és Willi Orbán zárt össze előtte, a holland Björn Kuipers játékvezető a sípjába fújt, szabadrúgást kapott Izland. Gylfi Sigurdsson végezte el az imént megítélt szabadrúgást 17 méterről, a nagy erővel középre lőtt labdát Gulácsi Péter fogta elsőre, de kicsúszott a labda a kezei közül a kapuba. (0-1)

Gulácsi benne volt a gólban.

A gól után kellett néhány perc, hogy rendezze magát a magyar válogatott, az első helyzeteit csak a félidő feléhez közeledve jegyezhettük fel. A rengeteg apró szabálytalansággal játszó izlandiak igyekeztek a játékot a középpályára szorítani, ez, és a szoros védekezés egyáltalán nem „ízlett” a hazaiaknak.

A 40. percben csillant fel először komolyabban a remény, előbb Szoboszlai Dominikot, majd Kalmár Zsoltot rúgták fel az izlandiak, utóbbi faultot adta meg a bíró. A kaputól 18 méterre levő szabadrúgást Szoboszlai Dominik végezte el, de ezúttal fölé trafált. A félidő végéig még 1-1 helyzet volt mindkét oldalon, de az eredmény nem változott.

Érezhetően nagyobb lendülettel kezdte a második félidőt válogatottunk, az 52. percben szép támadás végén a bal oldalon felfutó Szalai Attila elé pattant a labda Szalai Ádámról, a védő 15 méterről lőtt, de a két bevetődő izlandi védőről szögletre pattant a labda.

Szalai Ádám hatalmas csatát vívott az izlandi védőkkel.

Kapura a magyarok voltak veszélyesebbek, azonban az izlandi védekezésre nem találták az ellenszert, a távoli próbálkozásokba pedig rendre belelépett valaki. Az idő fogyott, a játék képe nem változott, sőt a 87. percben a kontrára építő vendégek majdnem eldöntötték a meccset...

… de csak majdnem. Már kezdtük elkönyvelni, hogy a magyar válogatott lemarad a kontinenstornáról, amikor jött a csoda.

A 88. percben két fehérvári játékos hozta össze a gólt: a középre emelt labdát Nikolics Nemanja tette volna tovább, de két izlandi védő is belenyúlt, Árnason lábáról azonban épp Loic Nego elé pattant, aki hat méterről kilőtte a jobb alsót. 1–1

És a csoda fokozható volt

A 92. percben Sallai Roland szerzett labdát a magyar térfélen, majd Sigérhez passzolt, aki Szoboszlai Dominiket indította. A Salzburg középpályása az oldalvonaltól középre tolta a labdát, majd 22 méterről célba vette a bal alsót, a labda a kapufáról pattant a hálóba. Csodálatos lövés, csakis gól lehetett a vége. 2–1

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ, A-DIVÍZIÓ, DÖNTŐ
Magyarország-Izland 2-1 (0-1)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött). Vezeti: Kuipers (holland)
MAGYARORSZÁG:
 Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi (a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Cosimo Inguscio helyettesíti a kispadon)
IZLAND:
 Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson, A. Gunnarsson (Skúlason, 83.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmondsson, 73.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: Nego 88., Szoboszlai 90+2., ill. G. Sigurdsson 11. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.