Sport

Célegyenesben az atlétikai centrum építése, jól halad a sportaréna

Célegyenesben az atlétikai centrum építése, jól halad a sportaréna

2020. november 6., péntek
Célegyenesben az atlétikai centrum építése, jól halad a sportaréna

A terveknek megfelelő ütemben zajlik a Modern Városok Program keretében 35 milliárd forintból megvalósuló új szegedi sportaréna építése. A három részből álló épületegység közül a kézilabda-akadémiának otthont adó épület és a kisebb csarnok szerkezetállítási munkálatai a végéhez közelednek, de a nagyobb, 8365 néző befogadására alkalmas nagy aréna munkálatai is jól haladnak.

Mérföldkő lesz a sportaréna

- Nem kis erőfeszítés a kivitelező részéről, hogy a jelenlegi járványhelyzetben tartani tudja az építkezés ütemét. Több szakipari egység dolgozik közösen, ennek a logisztikája egyébként sem könnyű, de ebben a pandémiás helyzetben még nehezebb. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy minden adódó problémát sikerül orvosolni és a terveknek megfelelően tudnak haladni - válaszolta lapunk kérdésére Bartók Csaba, a Modern Városok Program szegedi biztosa. 

Az új aréna mérföldkő lesz a szegedi sportéletben. Az elmúlt három évtizedben szinte egyáltalán nem épült fedett sportlétesítmény, az Újszegedi Sportcsarnokot is lassan 20 éve újították fel. Az utóbbi években a kormányzati döntéseknek köszönhetően a kiemelt sportágak taotámogatásából az iskolai tornacsarnokokat sikerült ugyan felújítani, de ez kevés egy ekkora nagyvárosban. - Óriási előrelépés lesz a tömegsport, az utánpótlássport és a versenysport esetében is az új sportaréna. De ez még mindig kevés, ennél komolyabb teremkapacitásra lenne szükség, mert az igény sokkal nagyobb a városban a mozgásra, sportolásra. A most épülő termeknek a duplájára, akár triplájára is lenne kereslet és nem lenne gond a kihasználtsággal, de sajnos továbbra sem hallani, hogy ilyen jellegű fejlesztéseket tervezne az önkormányzat - mutatott rá Bartók Csaba.

Átadás előtt az atlétikai centrum

A Kossuth Lajos sugárúti SZVSE-pályán szintén kormányzati támogatással, a Modern Városok Program keretén belül zajlik az atlétikai centrum kialakítása. - Az atlétika talán még mostohább körülmények között dolgozhatott Szegeden az elmúlt években. A Tisza-parti stadionban méltatlan körülmények között dolgoztak az atléták, most pedig egy hiánypótló beruházás végére érünk, néhány napon belül, november végén átadják az új létesítményt. Ezt az SZVSE szakosztályai mellett a sportkedvelők is használhatják - mondta a Modern Városok Program szegedi biztosa.

Az atlétikai centrum a kiépített világításnak köszönhetően sötétedés után is használható lesz, egy nyolcsávos, nemzetközi normáknak megfelelő futókör mellett minden szakág megfelelő szintű edzés- és versenyzési lehetőséget kap az átadás után. - Az igény a sportolók részéről is megvan, elég ha csak azt mondom, hogy a világbajnok súlylökő, Márton Anita is megfelelő körülmények között edzhet majd, de ha a tömegsportot nézzük, akkor a ligetben és a Vértónál átadott futópálya kihasználtságát látva sokaknak jelent majd megoldást a napi sportolásra az új létesítmény - fejtette ki Bartók Csaba.

Az egészséges életmódba fektet a kormány a létesítményekkel

- Az egészséges életmódhoz, az egészség megtartásához az élethosszig tartó sportolásnak óriási szerepe van. A kormányt rendszeresen támadja az ellenzék a sportberuházások miatt. Sajnos úgy tűnik, hogy nem jut el hozzájuk az az üzenet, amely szerint ezekkel a beruházásokkal a jövőbe, a fiatalok egészséges nevelésébe fektetünk be. A kulturált edzéslehetőségekre, a szabadidő egészséges eltöltésére és nem csak a versenysportra költünk és ezek a beruházások elengedhetetlen feltételei ennek. Az egészségmegőrzés a normális testi és szellemi nevelés része, mindez és ez egy hosszú távú folyamat, ami nem egy-két évre szól és minden korosztálynak előnnyel jár - foglalta össze Bartók Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.