Sport

Tragédia nem történt, de több ilyen meccs már nem fér bele

Tragédia nem történt, de több ilyen meccs már nem fér bele

2020. február 20., csütörtök
Tragédia nem történt, de több ilyen meccs már nem fér bele
Nem jött össze az újabb bravúr, így a MOL-Pick Szeged - ha igazolódik a papírforma - nem végezhet a Bajnokok Ligája csoportjában a harmadik helynél előrébb.

Flensburgban az első 10 perc után teljesen eltűnt a MOL-Pick Szeged játéka. Akkor 5-2-re vezetett a Szeged és úgy tűnt, hogy minden rendben, a védekezés és a kapusteljesítmény mellett a támadás is jól működött. A gondok ezután kezdődtek. A német csapat pillanatok alatt felzárkózott, a 17. percben a vezetést is átvették, amire nem tudtak már reagálni. A 20. perc után teljesen szétesett a szegediek játéka, 9-9 után a félidő végéig a németek egy 8-2-es rohammal gyakorlatilag eldöntötték a meccset-kihasználva az ellenfél 5 perces góltalanságát. A 17-11-es félidő után, a második játékrész első 5 perce után egyértelművé vált, hogy a Szeged ezen a meccsen esélytelen a fordításra. Mivel nem sikerült nyernie a Szegednek, elúszott az esélye a csoport első helyére- a döntetlen esetén számításba vehető második hely is oda lett.

Fejben volt kevesebb a Szeged

– Mentálisan nem voltunk meccsben, ez az elsődleges oka, hogy a Flensburg a maga javára tudta fordítani a meccset –értékelt Bánhidi Bence. A beálló már a meccs előtt is azt nyilatkozta, hogy csak akkor van esélyük az újabb győzelemre, ha a hibák számát minimálisra csökkentik. –Megbosszulta magát a sok hiba, amit akár támadásban, akár védekezésben elkövettünk. Koncentrációs problémáink voltak, ami a Bajnokok Ligájában egyetlen csapattal szemben sem fér bele, nemhogy egy Bundesliga élcsapat ellen. –jelentette ki kritikusan.

– Rengeteget hibát vétettünk támadásban és védekezésben sem tudtuk azt a szintet hozni, amit a PSG ellen –értékelt csapattársához hasonlóan Mario Sosotaric. A szlovén légiós is úgy látja, hogy elsősorban fejben voltak kevesebbek ellenfelüknél. –A mentalitásunk nem volt megfelelő, egyértelműen ez a vereségünk oka. Sokat keseregni azonban nincs időnk. Elemeznünk kell a szerdán történteket, alaposan megnézni, hogy hol a hiba és mennünk tovább, harcolnunk kell már a következő meccsen a céljainkért.

Beszédes statisztika

Az egyéni- és csapatstatisztika

is a két játékos értékelését támasztja alá. Ameddig a felnsburgi játékosok közül többen is 70 százalék fölötti lövésmutatóval zárták a meccset, addig a szegedi oldalon Stanislav Kasparek és Jonas Kallman hozott efölött, a kulcsjátékosok közül Joan Canellas 67, Bánhidi Bence 43, Jorge Maqueda 17 (!) százalékon fejezte be a meccset. Ennél szembetűnőbb a csapatok százalékos mutatója. Amíg a németek 49 lövésből szereztek 34 gólt, addig a szegediek 59 próbálkozásból 26-szor találtak a kapuba. Ehhez elengedhetetlen voltBenjamin Buric teljesítménye a kapuban, aki a 10. perc után szinte megbabonázta szegedi lövőket.

Íme a részletes statisztika:

Az adatokat böngészve jogosan nyilatkozott elkeseredetten a mérkőzés után Juan Carlos Pastor.– Az első és legfontosabb, hogy 25 rossz lövéssel és nyolc labdaveszítéssel nagyon nehéz kézilabdázni. Még kimondani is sok: 33 hibát vétettünk, ami rengeteg.Szerdán sokkal nehezebb volt játszanunk, mint a Párizs ellen. Ott nem volt akkora nyomás rajtunk, mint most, hiszen azért küzdöttünk, hogy Barcelonában a csoportelsőségért harcoljunk. Ez nagy dolog lett volna. A PSG legyőzésével a csapat megteremtette magának az esélyt. Nagyon fáj ez a vereség, mert igazán már nincs opciónk odakerülni, ahová nagyon szerettünk volna. –értékelt

a csapat hivatalos oldalán

.

Kár lenne temetni a Szegedet

Flensburgban kikapni nem szégyen és nem is rendkívüli. Ráadásul egy Bundesliga élcsapat játékosai sokkal jobban tudnak igazodni az erőltetett menethez, mivel ott hétről-hétre két meccsen, tehát 72-96 óránként kell maximumot hozni, a BL-ben és a bajnokságban. A MOL-Pick Szegednek a teljes évét nézve ez talán ha három négy alkalommal fordul elő az egész szezonban. Ha csak a BL időszakot nézzük, a rendes menetrend szerint a PSG meccs után egy könnyebb, jobbára a kevesebbet játszóknak lehetőséget adó magyar bajnokinak kellett volna következnie a sorban. Ehelyett a vasárnapi PSG elleni klasszisteljesítmény után 72 órába kellett besűríteni a regenerációt, pihenést, a közvetlen taktikai felkészülést és az utazást. Bármennyire profin készült erre a szakmai stáb és a játékosok is, van olyan határ amit így sem lehet átlépni. Ezt láthattuk tegnap.

Legyinteni és vészharangot kongatni kár lenne azonban. Mivel a csoport hátralévő mérkőzése a Barcelona ellen a helyezés szempontjából, a papírforma szerint várhatóan tét nélküli lesz, és sorozatban játsszák a bajnoki meccseket is, el lehet kezdeni összerakni a szezon hajráját fizikálisan és mentálisan is. Első komolyabb feladat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe vár a szegediekre. Ha a papírforma igazolódik, akkor a Vardar Szkopje ellen jöhet

a tavalyi, emlékezetes negyeddöntő

visszavágója. Ha borulnának az előzetes számítások akkor jöhet a kiszámíthatatlan FC Porto a nyolc közé jutásért. Ha csak a két csapat játékosállományát, eredményeit hasonlítjuk össze, akkor egy jól felkészült MOL-Pick Szegednek nem lehet akadály a továbbjutás.

Tavasszal hatszor a Veszprém ellen?

Továbbjutás és a papírforma érvényesülése esetén a Telekom Veszprém lehet a következő ellenfél a BL-ben, a Final4-ba jutásért. Meg a magyar bajnokság alapszakaszában és a döntőjében. És várhatóan a Magyar Kupában is. Összesen hat alkalommal találkozhat a két csapat szűk két hónap alatt. Hogy ez kinek előny, kinek hátrány, az kérdés. A két csapat apró részletekig ismeri a másikat. Pikáns lesz a jövőre Szegedről Veszprémbe igazoló Jorge Maqueda és a fordított utat bejáró Borut Mackovsek miatt is, de a két spanyol tréner, Juan Carlos Pastor, David Davis "összecsapása" sem mindennapi színt vihet a meccsekbe. Valószínűleg egyetlen kérdés nem merül majd fel reálisan: hogyan rangsorolják a három sorozat a csapatoknál, azaz a BL-bajnokság-kupa hármasból melyik kap komolyabb figyelmet. Garantáltan vérre menő lesz minden meccs. –Csakis azt tanulhatjuk meg a meccsből, hogy ha a jövőben egy tétmeccsen is így játszunk, akkor nem valósulhatnak meg a céljaink. Úgy gondolom, hogy időben kaptunk egy figyelmeztetést.– mondta a Felnsburg elleni vereség után Juan Carlos Pastor. Kár lenne egy mondatával is vitatkozni, mert bármennyire is fájó a tegnapi súlyos vereség, ebben a bajnoki szezonban ez utoljára fért bele a MOL-Pick Szegednek.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.