Sport

A magyar szövetség részéről nincs hivatalos célkitűzés az Európa-bajnokságon

A magyar szövetség részéről nincs hivatalos célkitűzés az Európa-bajnokságon

2020. január 8., szerda
A magyar szövetség részéről nincs hivatalos célkitűzés az Európa-bajnokságon

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) nem fogalmazott meg célkitűzést a férfiválogatott számára a csütörtökön kezdődő olimpiai kvalifikációs kontinenstornára.

"Konkrét elvárást nem fogalmaztunk meg, ami nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk megnyerni a csoportmérkőzéseket. Sőt, kimondottan törekszünk rá, hogy minden meccsünket sikerrel zárjuk, de a realitások nem azt mutatják, hogy komoly elvárásokat kell megfogalmazni" - mondta az MKSZ szerdai sajtótájékoztatóján Nagy László alelnök, aki tagja a válogatott szakmai stábjának is.

Összeszokott a stáb és a keret

Gulyás István szövetségi kapitány hozzátette, egymás között meg kell fogalmazniuk egy célt, és nagyon fontos, hogy a csapaton belül ezt jól határozzák meg. Személyes célkitűzése például az, hogy minden játékosból a lehető legtöbbet hozza ki. A magyarok a malmői E-csoportban szombaton az oroszokkal, hétfőn az olimpiai és világbajnok dánokkal, szerdán pedig Izlanddal találkoznak, a középdöntőbe az első két helyezett jut.

Nagy László úgy fogalmazott, a tavaly nyár óta zajló közös munka során igyekeznek taktikában, technikában és állóképességben is összehangolni a felnőtt- és az utánpótlás-válogatottak munkáját. A felkészülésbe a klubok jóváhagyásával extra edzésnapokat iktattak be, és ezeket a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságot szem előtt tartva igyekeznek a jövőben is maximálisan kihasználni. A korábbi világklasszis jobbátlövő elmondta, a kerettagok és az edzői stáb tagjai között kölcsönös a bizalom, a csapatban jó a hangulat, és rengeteg munkát végeztek a közelmúltban.

Csapatnyi sérült

"Meghatározó játékosaink közül néhányan sérülés miatt nem tudnak részesei lenni ennek az eseménynek, helyettük olyanokhoz nyúltunk, akik a következő években meghatározói lehetnek a válogatottnak" - közölte a 25 évnél is alacsonyabb átlagéletkorú csapatról. Nagy arra utalt, hogy Lékai Máté, Juhász Ádám, Bodó Richárd és Ancsin Gábor is sérülés miatt hagyja ki a norvég-svéd-osztrák közös rendezésű tornát. Nagy László arra kérte a szurkolókat és a média képviselőit, hogy kezeljék reálisan ezt az Európa-bajnokságot. "Mi türelmesek vagyunk, hiszen rengeteg dologban kell fejlődnünk, amivel tisztában vagyunk, és a játékosok is vevők erre. Azt kérjük tőlük, hogy annyit nyújtsanak a válogatottban, amennyit a klubjukban szoktak" - magyarázta az alelnök.

A magyar együttes három edzőmérkőzést játszott január elején: Ausztriát 31-26-ra, Csehországot 27-24-re legyőzte, majd a csehektől 31-22-re kikapott. Nagy László szerint a csehek elleni győztes meccs biztató volt, ha azt a teljesítményt sikerülne stabilizálni az Eb-n és a továbbiakban is, az azt jelentené, hogy erre a csapatra lehet és kell is építeni. Gulyás István elmondta, hogy a három edzőmeccsen kívül 25 közös edzésre jutott idejük. "A csehek elleni első találkozó valóban elégedettséggel töltött el minket. A hullámvölgyeket megpróbáljuk minimalizálni, és ha sikerül, az a játékosok önbizalmának is jót fog tenni" - nyilatkozta a szövetségi kapitány. Elárulta, hogy az oroszokról sok felvételük van, alaposan felkészülnek az első mérkőzésre, és megpróbálják meglepni ellenfelüket. A dánokról is tudják, mire képesek, ellenük nyílt sisakos játékkal készülnek, nekik akarnak ugrani, és fontos, hogy a hétfői találkozó előtt levegyék a terhet játékosaik válláról. "Izland ellen nagyon érdekes mérkőzés várható, hiszen az északiak nagy sebességgel kézilabdáznak. Nagyon észnél kell lennünk, nem veszíthetünk labdát" - tette hozzá.

Három szegedi a keretben

Mikler Roland csapatkapitány úgy fogalmazott, számukra is meglepetés lesz, milyen teljesítményt fognak tudni nyújtani. "Tudjuk, milyen játékerőt képviselnek az ellenfelek. Remélhetőleg lenéznek minket, de nálunk jobban nem akarhatják a győzelmet, az utolsó percig kell küzdenünk" - szögezte le a MOL-Pick Szeged kapusa. Mikler Rolandon kívül a kontinenstornán még két szegedi játékos szerepel, Bánhidi Bence a rutint képviseli majd, míg Rosta Miklós az első világeseményére készülhet, mindketten a beálló posztján kaphatnak lehetőséget. Sokáig kérdéses volt Bodó Richárd szereplése, végül a szakmai stáb és az orvosok úgy döntöttek, hogy az átlövő itthon marad és klubcsapatában kezdi meg a teljes értékű munkát a sérült vállával.

A SzegedMA helyszíni tudósítással jelentkezik a pénteken kezdődő kontinenstornáról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.