Sport

Triatlon: Badar Gergő meg sem állna a vb-címig

Triatlon: Badar Gergő meg sem állna a vb-címig

2019. február 23., szombat
Triatlon: Badar Gergő meg sem állna a vb-címig

A 29 éves Badar Gergő győzelmével ért véget a tenerifei Ocean Lava triatlonverseny, a Duna Aszfalt TVSE szegedi sportolója nagy fölénnyel, több mint 7 perccel előzte meg a második helyezettet. Badar nagy álma, hogy egyszer világbajnok legyen – a jelenlegi formájából kiindulva elképzelhető, hogy az álom rövidesen valósággá válik.

– Mennyire ért váratlanul ez a siker?

– Valamilyen szinten számoltam vele – kezdte a beszélgetést Badar Gergő, a Duna Aszfalt TVSE szegedi versenyzője. – A versenyt megelőzően két hetet edzőtáborozás címén kint töltöttem Tenerifén. Az első héten nagyon komoly erőnléti edzéseim voltak, a másodikon már elsősorban a finomhangolásé volt a főszerep, de heti szintre lebontva így is 28-29 órákat edzettem. Azt egyébként érdemes tudni erről a szigetről, hogy itt nincs síkság, csak hegy és emelkedő.

– Van mögötted szakmai stáb, vagy egyedül készülsz ilyenkor?

– A fő edzőm Bajai Péter, mindhárom versenyszámhoz ő készíti az edzéstervemet. Ezen kívül Paksi Tibor, az egyesületem úszóedzője heti két alkalommal úszóedzést vezényel nekem.

Hogy érzed, a három versenyszám közül melyikben vagy a legjobb?

– Most már ki merem jelenteni, hogy egész jó az egyensúly a három versenyszám között, de azért a futás még mindig kiemelkedik.

– Fölényes győzelmet arattál egy rangos nemzetközi megmérettetésen. Milyen volt maga a verseny?

– Ha egy szóban kellene kifejtenem, azt mondanám, hogy körözős. Az úszás kivételével mindegyik szám többkörös volt. A kerékpározás során öt kört kellett megtenni, így összesen tíz visszafordító volt, ami miatt sokszor kellett lassítani. Ennek ellenére már a kerékpározás során sikerült elszakadnom a mezőnytől. Annyira nem is kellett hajtanom, mivel egymással szembe mentünk, így mindig tudtam ellenőrizni, hogy hol tartanak a riválisaim. A futásnál sem kellett kiadnom magamból a maximumot, arra törekedtem, hogy végig egyenletes legyen a tempóm, és még így is tudtam növelni az előnyömet. Végül hét perccel előztem meg a második helyezettet.

Badar Gergő több mint hét perccel előzte meg a második helyezettet. (Fotó: Badar Gergő Facebook-oldal)

– Mikor érezted azt, hogy megvan az aranyérem?

– Mivel már a kerékpározás során négy és fél perces előnyöm volt, így sejtettem, hogy a futásnál nem tudnak majd megelőzni.

– Mennyire voltak ideálisak a körülmények?

– A kerékpározáshoz kicsit szeles volt az idő, ezért az nem volt túlságosan könnyű. A futás része kellemesen telt, még úgy is, hogy kicsit kacskaringós volt a pálya. A végére már kisütött a nap, és rendkívül meleg volt, de összességében szerintem egy átlagos verseny volt.

– Egy remek győzelemmel indítottad az évet, mi vár még rád 2019-ben?

– Ezt a hetet még főképp pihenéssel töltöm. Jövő héttől elkezdek készülni, március 9-én pedig Ciprusra utazok egy kéthetes edzőtáborba. Azt követően április végén Texasba megyek egy kiemelt kategóriás világkupaversenyre, amelyen az első két helyezett kvalifikál a világbajnokságra.

– Ha egy hosszú távú célt kellene meghatároznod, mi lenne az?

– A vb-cím lenne a karrierem csúcspontja

.

Elég jó formában érzem magam, nagyon sokat erősödtem az elmúlt hónapokban. Picit meg is lepődtem, hogy komolyabb megerőltetés nélkül ilyen jó eredményt tudtam elérni Tenerifén. Ebből kiindulva reális cél lehet a világbajnoki cím megszerzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.