Sport

Egy szegedi aki nem szurkolhatott a Szegednek Veszprémben

Egy szegedi aki nem szurkolhatott a Szegednek Veszprémben

2018. október 27., szombat
Egy szegedi aki nem szurkolhatott a Szegednek Veszprémben

Kézilabda játékvezetőként a hazai porondon a Szeged-Veszprém párharcot vezetni a csúcsok csúcsa. Komoly feladat, ami keveseknek adatik meg, és csak a legjobbak kapnak ilyen meccset. Pláne komoly feladat, ha valaki szegedi és a Szeged utánpótlásában nevelődött, mint a vasárnapi rangadó egyik játékvezetője, Kiss Olivér.

- Néztem az arcát meccs előtt, nem tűnt feszültnek. Milyen gondolatok kavarogtak a fejében?

- Amikor hivatalosan megjött a küldés, hogy mi kapjuk a Veszprém Szegedet, volt pár álmatlan éjszakánk. Fel kellett dolgoznom, hogy szegediként Magyarország legfontosabb meccsét vezetjük. Ahogy haladt előre az idő, elkezdtem készülni a meccsre fejben, de mire Veszprémbe értünk, már csak a szokásos drukk volt bennem. Ahogy elkezdődött a meccs, már eszembe sem jutott, hogy egy Veszprém-Szeged meccs.

- Ki kellett teljesen zárnia, hogy szegedi?

- Teljesen. Ha ez megfordult volna a fejemben, az nem biztos, hogy jót tett volna a mérkőzésnek.

- Ezt a meccset a top bírók kapják Magyarországon. Lehetőség volt ez vagy már bebizonyította ez a páros, hogy alkalmasak egy ilyen csúcsrangadón vezetni?

- Azt hiszem már bizonyítottunk is társammal, Bíró Ádámmal. A negyedik éve vezetünk együtt meccset, a játékvezetők utánpótlás keretből kerültünk fel, rengeteg segítséget kaptunk a játékvezető bizottságtól, hogy egyre jobbak legyünk. Éltünk ezzel a bizalommal és fejlődtünk. Már korábban is mondták, hogy egyszer ezt a meccset le kell vezetni. Ezt én mindig elhessegettem. Tavaly már konkrétan szóba került, de akkor Svédországba kaptunk nemzetközi küldést, így most jött el az ideje ennek.

- Az Algyőben játszik, sokan a másodosztály legjobb kapusának tartják. Hogy fér össze a játék a játékvezetéssel?

- Még mindig imádok védeni. Kapusként már komolyabb karriert nem futok be, de az öltöző hangulata és az edzések hiányoznának. Eddig két meccsről hiányoztam Algyőről a játékvezetés miatt és nem is szeretnék sokkal többet kimaradni. Algyőn tuják, hogy a játékvezetés az első és ezt elfogadják, így egyeztünk meg. A szövetségben is tudják, hogy társam és én is játszunk még, így ott is figyelnek arra, hogy ne legyen ütközés.

- Jobb játékvezető mint kapus?

- Játékosként egyszer jutottam el odáig, hogy bemelegítsek egy Veszprém-Szeged meccsen, játékvezetőként már vezettem ezt a rangadót, úgy gondolom, hogy igen. Nemzetközi szinten is komoly feladatokat kapunk, ez sem volt meg a játékos pályafutásomban így komolyabb jövő állhat előttem játékvezetőként, mint kapusként.

- Mit hoz a közeli és távolabbi jövő?

- Vasárnap egy újabb komoly erőpróba előtt állunk, spanyol-norvég férfi meccset vezetünk. Júniusban, ha minden rendben megy, akkor vizsgát tehetünk a Nemzetközi Kézilabda Szövetségben, ami a csúcsa a játékvezetésnek. Ez kinyithat olyan kapukat előttünk, amivel eljuthatunk világbajnokságra és Olimpiára is. Ez a célunk.

Kiss Olivér az Algyő játékosa, Bíró Ádám a Debrecenben játszik ugyanabban a bajnokságban. Évente kétszer a társak ellenfélként lépnek pályára. „Megy a zrika mindkét oldalról természetesen. Szerencsére eddig majdnem mindig én jöttem le győztesen a pályáról. Az nem is kérdés, hogy a meccs után szakmázunk egy kicsit és átbeszéljük, hogy a játékvezetők kinek a kárára tévedtek, vagy kit segítettek egy-egy ítélettel.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.