Sport

Virágzik a szabadidősport Szegeden

Virágzik a szabadidősport Szegeden

2018. június 3., vasárnap
Virágzik a szabadidősport Szegeden

Az egészséges életvitel és a mozgás fontosságára próbálják a figyelmet felhívni megyeszerte. Süli András, a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke elmondta, folyamatosan nő az érdeklődők száma.

Elindult több helyszínen a hetente megjelenő egy órás, ingyenes fitnesz tréning program, az Ezt Válaszd. Süli András - a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke, és a program szülőatyja - bízik benne, hogy a projekt az egészséges életmódra és a rendszeres mozgásra sarkallja majd az emberek többségét.

Szegedma:

Jelenleg mennyire népszerű Szegeden a szabadidősport?

Süli András:

Szerencsére virágzik itt a szabadidősport. A Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség már 25 éve koordinálja, szervezi, segíti a programokat. A tendencia az, hogy a sportolni vágyók száma az elmúlt években folyamatosan növekszik, így Szeged mára az ország egyik legsportosabb városai közé tartozik. De szerencsére nem csak a mi városunkban, hanem egész Csongrád megyében, sőt országos szinten is egyre többen kapnak kedvet a rendszeres testmozgásra.

SZM:

Hogyan tud a szövetség még több embert bevonni a programjaiba?

S.A:

A közösségi oldalaknak köszönhetően hétről-hétre egyre több emberhez jutnak el a különféle programok. Ráadásul az elmúlt időszakban több kisebb egyesület jött létre – elsősorban futóklubok –, akik közül többet a szárnyaink alá vettünk azért, hogy a támogatásunkkal még szélesebb körben elérjék a sportolni vágyókat. Habár ezek a tagszervezetek önállóan szervezik programjaikat, büszkék vagyunk arra, hogy a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség logója is ott szerepel ezeken a rendezvényeken, hiszen a támogatásunkkal segíteni tudjuk őket.

SZM:

Az Ezt Válaszd ingyenes fitnesz program már több éve működik a megye több városában. Elsősorban a fiatalabb, vagy az idősebb korosztályú mozogni vágyók jelentkeznek szívesen?

S.A:

Tulajdonképpen a programunk mondhatni 6-tól 66 éves korig bárkinek ajánlott, hiszen egy saját testsúlyos, alakformáló, cross-training típusú edzést nyújtunk a résztvevők számára, de a tapasztalatunk az, hogy az egészen kicsiktől az idősebb korosztályig elvégezhetők az edzések, sőt rendszeresen vesznek részt rajta családok is. Nem az a célunk, hogy akik eljönnek, azok négykézláb hagyják el a termet, hanem ezzel az edzéslehetőséggel az egészséges életmód és a rendszeres mozgás felé szeretnénk utat mutatni az embereknek.

SZM:

A szövetség programja milyen pozíciót tölt be az országban a szabadidősportok terén?

S.A:

Büszkén mondhatom, hogy mi voltunk az elsők az országban, akik kulturált körülmények között, heti rendszerességgel és ami a legfontosabb, hogy díjmentesen mozgatták, illetve mozgatják meg az embereket. Ehhez hasonló kezdeményezés, ilyen nagy létszámban és ennyi helyszínen nincs máshol az országban. Bízom benne, hogy a sikerünk láttán kedvet kapnak Magyarország egyéb területein is erre a programra. A Fitt, Egészséges Nemzetért Tártkapus projekt egyébként erre biztosít lehetőséget. Amennyiben a program folytatódhatna 2019-ben is, akkor az Ezt Válaszdot már szeretnénk kiterjeszteni más megyékre is.

SZM:

Kiknek a segítségével valósul meg a program?

S.A:

Ezt ketté kell választanunk. Az Ezt Válaszd projekt, amelyet 3 éve indítottunk el és a nagyobb Csongrád megyei városokra van kiterjesztve, - nevesítve: Szegedre, Hódmezővásárhelyre, Makóra, Csongrádra, és szeptembertől már Szentesre is - a Csongrád Megyei Szabadidő Sportszövetség támogatásával , illetve az önkormányzatok hatalmas segítségével zajlik. Magában a Fitt Egészséges Nemzetért Tártkapus Programban, az Emberi Erőforrás Minisztérium és a Magyar Szabadidősport Szövetség a háttértámogatónk, nekik köszönhetően tudjuk Szeged és Hódmezővásárhely agglomerációjába elvinni magát ezt a projektet. A kínálkozó lehetőségekről, helyszínekről és időpontokról az eztvalaszd.hu oldalon tájékozódhatnak a mozogni vágyók.

A futás szerelmeseinek van miből válogatniuk

Egyre népszerűbbekké váltak az elmúlt években a különböző futóprogramok a szabadidősportolás terén, melyeket sokszor családi napok kísérnek, így kellő kikapcsolódást nyújthat kicsinek és nagyoknak egyaránt. A Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség tagjai közül többen már nagy rutinnal rendelkeznek futóversenyek szervezése terén. A megyei futóversenyek nagy részén alkalmanként ötszáztól ezer ember fordul meg. Ilyen rendezvény példáula szőregi Futórózsa félmaraton, melyet az Adrenalin SE évek óta nagy sikerrel rendez. Idén június 24-én lesz a Futórózsa félmaraton, de szintén nagyon népszerű az egyesület fehértavi Darufutása, amelyet minden évben novemberében futnak le. A Szentes – Csongrád “G”-át futást idén szeptemberben huszonkettedjére írják ki, míg Sándorfalván szintén szeptemberben a terepfutók próbálhatják ki magukat a Country Terepfutó viadalon. Az U.R.H. Szeged SE az elmúlt időszakban újból életre hívta az úgynevezett 6 órás futást, illetve a családoknak és gyerekeknek kedveskedve a Csimotacsörte elnevezésű programját. A Platán SE a Mindenszentek ünnep környékén ópusztaszeri rajttal szervezi több éve a “Tök jó futást”, míg a ProgRun a félmaraton és maraton rendezvényei mellett a régi hagyományokkal rendelkező mezei futóversenyek lebonyolításában tevékenykedik.

Sportoló nemzetté válhatunk

A kormányzat is kiemelt figyelmet fordít a szabadidősportra. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint ez az újabb ciklusban sem változik majd. Azt látjuk, hogy 2011 óta duplájára nőtt az igazolt sportolók száma. Ez egyenesen arányos azzal, hogy a szabadidősport iránt is megnőtt az érdeklődés, mivel ha a gyerekek sportolnak, akkor a családok is sportosabbak lesznek, egészségesebben fognak élni és ez azt jelenti, hogy meg tudjuk teremteni, hogy ne csak sport nemzet, hanem, sportoló nemzet is legyünk. Felállt az új sportállamtitkárság melynek a legfőbb feladata a nemzeti sportközpontok fejlesztése, de még inkább a fenntartása és az üzemeltetése lesz. Ez egy nagyon fontos területünk lesz, mert azt látjuk, hogy nagyon nagy igény van a sportlétesítményekre, nem csak élsportban és az utánpótlásban, hanem szabadidős területen is. Ha megteremtjük a feltételt, hogy a lakosság is használja és érezze, hogy nekik is épült, nem csak az élsportolóknak, akkor minden bizonnyal még nagyobb igény mutatkozik majd a fejlesztésekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.