Sport

Makszimovics bízik a szerbek továbbjutásában

Makszimovics bízik a szerbek továbbjutásában

2018. június 24., vasárnap
Makszimovics bízik a szerbek továbbjutásában

Szerbia a Svájc elleni 2-1-es vereségével nehéz helyzetbe került az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjában. Nikola Makszimovics, a SZEOL SC 26 esztendős szerb támadója szerint azonban Brazília legyőzésével továbbjutnak déli szomszédaink a csoportjukból.

- Megmondom őszintén angolul készültem az interjúra, de meglepetésemre kiválóan beszélsz magyarul. Honnan ered a nyelvtudásod?

- Az anyai nagymamám magyar, tőle sokat tanultam kiskoromban. De olykor anyukámmal is magyarul társalgok. Nem mellesleg jó néhány éve már Magyarországon rúgom a bőrt és azért itt is ragadt rám egy-két magyar kifejezés.

- Két évvel ezelőtt te is megtapasztalhattad, hogy milyen euforikus hangulat uralkodott hazánkban az EB ideje alatt. Szerbiában most hasonló a helyzet?

- Igen, emlékszem elképesztő volt látni, hogy az embereket mennyire összekovácsolta a futball. Szerbiában most óriási VB láz tombol, mindenki évek óta várta, hogy kijussunk egy világversenyre és most végre sikerült. Azokon a napokon, amikor a szerb válogatott játszik, alig lehet szabad helyet találni a kocsmákban, mindenki a képernyőre tapad és szurkol a fiúknak.

- A mutatott játék alapján elégedettek is lehetnek a szurkolók, viszont a Svájc elleni vereséggel nehéz helyzetbe került a csapat.

- Valóban, a Costa Rica elleni

győzelem

után, mindenki nagyon pozitívan várta a Svájc elleni mérkőzést. Az első félidőben ott is sikerült kimagasló teljesítményt nyújtani, viszont a második félidőre mintha egy másik szerb válogatott jött volna ki a pályára.

Shaqiri gólja nehéz helyzetbe sodorta a szerb válogatottat. (Fotó: Reuters)

- Mi lehet ennek az oka?

- Ezt nehéz megmondani. A második félidőben átadtuk a kezdeményezést a svájciaknak, akik kihasználták, hogy több területük van, mint az első játékrészben. Bosszantó mérkőzés volt, mert nem érdemelt vereséget a csapat, így viszont nincs mese, kötelező nyernünk Brazília ellen.

- Legyőzhető a Selecao?

- Én bízom benne, hogy igen. A brazilok gépezete eddig nem működik túlságosan olajozottan - Costa Rica ellen is csak a hajrában tudták bebiztosítani a győzelmet. Szerbia első meccsen mutatott játéka viszont bizakodásra ad okot, ugyanakkor kérdés, hogy a játékosok mennyire tudják magukat túltenni a Svájc elleni sokkoló vereségen.

- Ráadásul a mérkőzés - a svájciak albán játékosainak köszönhetően - nem csak a futball miatt marad emlékezetes. Hogyan ítéli meg a szerb közvélemény Shaqiri és Xhaka albán sasos gólörömét?

- Mindenki fel van háborodva, én is fölösleges provokációnak tartom. A labdarúgópályán nincs helye ilyesminek, egyáltalán nem volt sportszerű, amit a svájciak műveltek.

- Zárásként kanyarodjunk vissza a focihoz. Elképesztő, hogy mennyi tehetséges fiatalt nevelt ki a szerb futball az elmúlt években. Miben különbözik a szerb utánpótlásképzés, a magyartól? Mi a siker titka?

- Szerintem a siker titka a mentalitásban rejlik. Nálunk az edzők már gyermekkorban tudatosítják a játékosokban, hogy minden meccsen győzni kell, és mindent meg kell tenni a siker érdekében. Magyarországon azt tapasztaltam, hogy kiképzés szerűen nevelik a játékosokat. Mondhatnám úgy is, hogy Szerbiában az anyatejjel szívjuk magunkba a győzni akarást, míg itthon erre kevesebb hangsúlyt fektetnek.

Ahhoz, hogy Szerbia továbbjusson a csoportjából, le kell győznie Brazíliát. Döntetlen esetén, akkor juthatnak csak tovább, ha a már biztosan kieső Costa Rica két góllal megveri Svájcot - amire lássuk be, vajmi kevés esély van. A Szerbia-Brazília összecsapást Június 27-én rendezik Moszkvában magyar idő szerint 20 órakor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.