Sport

Kosárlabda: Győzelemmel debütált itthon a Szedeák + FOTÓK

Kosárlabda: Győzelemmel debütált itthon a Szedeák + FOTÓK

2017. október 8., vasárnap
Kosárlabda: Győzelemmel debütált itthon a Szedeák + FOTÓK

A remekül játszó Josh Fortune vezérletével második mérkőzését is megnyerte a Szedeák.

Ellentétes előjelekkel várhatta a Naturtex-SZTE-Szedeák és a Zalaegerszeg a két csapat vasárnap esti találkozóját, hiszen míg a szegediek Debrecenben tudtak nyerni, addig a zalaiak odahaza súlyos vereségbe futottak bele a Kecskemét ellen. Josh Fortune szerezte az idény első pontjait az újszegedi sportcsarnokban, az újonc amerikai ráadásul egy triplát is elsüllyesztett, így pontjaival 7-2-re meglépett a Szedeák. Andrija Ciric kosarával már kilenc ponttal vezettek a hazaiak, a ZTE nehezen lendült játékba, azonban a második negyedtől már egyre jobb ritmusban játszottak a vendégek. Ezt viszont rendre kiváló távoli dobásokkal törte meg a Szeged, Révész Ádám is beszórt egy fontos triplát, így négy pont helyett gyorsan visszakúszott hétre a különbség (24-17). A nagyszünet előtt azonban így is visszajött mindössze két pontra a zalai gárda, amely egyre többet mutatott támadásban - viszont ekkor Fortune újabb trojkájűával léegzetvételnyi előnyhöz jutott a Naturtex - még úgy is, hogy a korábbi szegedi, Horváth Ákos hármasával zárult az első félidő. (41-37) A fordulás után ismét a Tisza-partiak tengeren túli légiósa remekelt, alig három perc alatt újabb két távolit küldött a gyűrűbe, ráadásul csatlakozott hozzá Marko Boltic is, így 11-2-vel nyitotta a második félidőt a Szedeák. Az időkérés sem törte meg Andjelko Mandic csapatának lendületét, Fortune újabb hármast dobott, és egyre nyílt az olló, négy perccel az utolsó játékrész kezdete előtt 18 ponttal vezetett a Szeged. (62-44) A ZTE azonban egy pillanatra sem adta fel, Jeffers vezérletével tíz pontra visszaküzdötték magukat a vendégek, viszont ennél közelebb nem tudtak már férkőzni a remekül védekező Szedeákhoz, amely végül 19 ponttal, teljesen megérdemelten győzte le Bencze Tamás együttesét, így győzelemmel debütált hazai környezetben, és két forduló után két győzelme van. A szegedieknek ugyanakkor nincs sok idejük a pihenésre, hiszen szerdán a Pécs otthonában lépnek pályára legközelebb.77

Ami a statisztikát illeti

A mérkőzés egyik döntő faktora volt, hogy a Szedeák közel 50%-al triplázott, hiszen 26 kísérletből 11 is a gyűrűben landolt távolról, szemben a 21 dobásból elért, hét sikeres zalai trojkával. A büntetők terén csak háromszor hibázott a ZTE, 24 vonalról elvégzett dobásból 21 is pontos volt, a Szedeák ötöt rontott a 21-ből. A lepattanócsatát is megnyerte a Naturtex 32-26-ra, és volt 9 szerzett labdája a szegedieknek - miközben ha csak egyel is, de kevesebbszer adták el azt, és 19 gólpasszt is feljegyezhettünk a szegedi részről, hárommal többet, mint a túloldalon. Az egyéni teljesítményekre rátérve, a mezőnyből kimagaslott Josh Fortune, aki 36 perce alatt 30 pontig jutott, 10 triplájából hatot is elsüllyesztett, és összességében is 25 dobásából csak nyolcat rontott el - e mellett volt hat lepattanója, három szerzett labdája és négy gólpassza, valamint hat kiharcolt és csak egy beütött faultja, így egészen elképesztő, 40-es VAL-t hozott össze. Szintén remekül játszott Marko Boltic is: az irányító 27 perce folyamán 15 pontot dobott, csak egy tripláját hagyta ki tíz dobása közül, öt lepattanója mellett két labdát is szerzett, és négy assziszot jegyzett, nyolc kiharcolt faultja pedig a legtöbb volt a mezőnyből - negatív oldalra a három eladott labda és ugyanennyi fault került. Jó meccset hozott Andrija Ciric is: a szegedi csapatkapitány 35 percet játszott, ami alatt 16 pontig, 6 lepattanóig, egy-egy szerzett labdáig és gólpasszig, valamint négy-négy beütött és kiharcolt faultig jutott. Nenad Sulovic 27 percet játszott, ez alatt 12 pontig, hat lepattanóig és ugyanennyi gólpasszig jutott, volt még egy-egy szerzett és eladott labdája és négy faultja. A kezdőötös ötödik tagja, Juhos Levente 35 percet töltött a pályán, ez alatt 5 pontot, hét lepattanót, egy szerzett labdát, három gólpasszt, egy kiharcolt faultot és két blokkot hozott két eladott labdája és négy faultja mellett. A cserék közül Wirth Ádám majd 10 perce során nem dobott pontot, de egy gólpasszt tett a közösbe, Kovács Ádám közel ugyanennyi idő alatt négy pontig és egy lepattanóig, valamint egy szerzett labdáig jutott, Révész Ádám is tíz percet játszott, ő öt ponttal és két faulttal zárt, míg Vágvölgyi Ákos közel öt percet kapott Andjelko Mandictól. A ZTE-nél Jeffers emelhető ki, aki 12 pontot dobott és volt hat lepattanója, mellette Mohácsi Máté jutott még ugyanennyiig, míg Simmons a hét pontja mellett ugyanennyi gólpasszt osztott ki.

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 2. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalakerámia ZTE KK 87 - 68 (19-12, 22-25, 27-19,-)

Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Papp Péter, Farkas Gábor, Radnóti Miklós (Farkas János).

Szedeák:

Boltic 15/3, FORTUNE 30/18, Ciric 16/6 Juhos 5, SULOVIC 12. Csere: Révész 5, Wirth, Kovács Á. 4, Vágvölgyi Vezetőedző: Andjelko Mandic.

ZTE:

Simmons 7, Horváth Á. 6, Benke 4, Szabó Zs. 9/3, Radic 10. Csere: Mohácsi 12/6, Vaughn 8/6, JEFFERS 12, Kis R. Vezetőedző: Bencze Tamás. Andjelko Mandic:

"Gratulálok a srácoknak, egy jó meccset játszottunk ma. Egyúttal gratulálok a ZTE-nek, mert 18 pontos hátrányban sem adták fel, komoly csapatról van szó. 68 pontot kaptunk, ami nagyon jónak mondható. A szünet után is jól kezdtünk, azonban gyorsan elszórtuk az előnyünket, de szerencsére volt válaszunk. Abban hiszek, hogyha egy csapat jól védekezik, akkor nagyobb önbizalommal fog játszani támadásban is. Ezt hoztuk az első két meccsen, így kell tovább játszanunk."

Révész Ádám:

"Nagyon örülök neki, hogy nyertünk, majdnem mindent megvalósítottunk az eltervezettekből. Jól hat ránk a két győzelem, nyomás nélkül tudunk elutazni Pécsre. A védekezésünk nagyon rendben volt, támadásban volt, hogy akadoztunk, de jól játszva, megérdemelten nyertünk."

Mohácsi Máté:

"Nem könnyű megszólalni egy ilyen meccs után, nem ezt mutatta a heti edzésmunka. Az első és a harmadik negyed első öt percében beragadtunk, ezzel megnyerte a Szeged a mérkőzést, de egyébként sem voltunk jobbak. Ez így kevés lesz a jövőben."

Bencze Tamás:

"Volt két olyan öt percünk, amit elveszítettünk. Meg kell néznünk, ennek mi az oka, de a maradék időben a koncentrációval nem volt baj, nem volt rossz a játékunk. Volt reményünk arra, hogy szorosabb legyen a meccs, de sok energiát elvett tőlünk az, hogy felzárkózzunk, a Szeged pedig kihasználta a hibáinkat."

Online közvetítésünk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.