Sport

Már az olimpiai kvóta lebeg az SZKE korisainak szeme előtt

Már az olimpiai kvóta lebeg az SZKE korisainak szeme előtt

2017. szeptember 13., szerda
Már az olimpiai kvóta lebeg az SZKE korisainak szeme előtt

Remekül kezdődött az idény a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzői számára. Jászapáti Petra három arannyal és egy ezüsttel, Kónya Zsófia két bronzéremmel zárta az országos bajnokságot.

Szokatlanul korán kezdődött a szezon az SZKE rövidpályás gyorskorcsolyázóinak, hiszen februárban téli ötkarikás játékokat rendeznek Dél-Koreában, így a következő időszak a klub versenyzőinek életében is a kvóta megszerzéséről szól. Bár általában csak szeptember végén rendezik meg a sportági országos bajnokságot, ezúttal már augusztus végén versenykörülmények között húzhatták fel a korcsolyát a magyar versenyzők. Az Ob remekül sikerült az SZKE versenyzőinek,

Jászapáti Petra

1500-on és 500-on is aranyérmet szerzett, majd ezt megismételte az 1500-as szuperdöntőben is, míg a közepes, 1000 méteres távon a második helyen zárt, ezzel összetettben is megszerezve az elsőséget.

Kónya Zsófia

összetettben éppen hogy lemaradt a dobogóról, de két távon is bronzéremnek örülhetett. „Általában szeptember végén szokott lenni az országos bajnokság, de az olimpia miatt most a kvalifikációs világkupa-versenyeket is gyakorlatilag egy hónappal hamarabb rendezik, ezért idén korábban kellett elkezdenünk a felkészülést. Az Ob-n elsősorban azt tűztem ki célul, hogy kipróbáljak versenykörülmények között edzéseken gyakorolt új technikákat, illetve a váltóban is megpróbáltunk néhány új dolgot, amelyek azt gondolom, hogy működtek is. Összességében elégedett vagyok az országos bajnokságon nyújtott teljesítményemmel” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Jászapáti Petra. Kónya Zsófia már kevésbé volt elégedett az Ob-n nyújtott teljesítményével, pedig összetettben a negyedik helyen zárt. „Annyira nem vagyok elégedett az országos bajnokságommal, lehetett volna talán picit jobb, de a legfontosabb most az, hogy a kvalifikációs versenyekre felkészüljünk. Nem mostanra kellett időzítenünk a csúcsformánkat, hiszen sokkal komolyabb feladatok is várnak ránk az előttünk álló időszakban. Nagyon várjuk már a budapesti világkupa versenyt, biztosan nagy élmény lesz hazai pályán korizni” – tette hozzá Kónya Zsófia.

S ha már olimpiai kvalifikáció: az ötkarikás játékokra két világkupa állomáson szerezhetnek kvótát a rövidpályás gyorskorcsolyázóink. Az egyik ilyen versenyt szeptember 29. és október 1. között Budapeseten rendezik meg, míg a másik kvalifikációs állomás Hollandiában lesz, ami európai helyszín lévén szintén kedvez a magyar versenyzőknek. Az országos bajnokság az olimpiai felkészülés jegyében gyakorlatilag már egy olimpiai tesztverseny volt a magyar korisok számára, ugyanis épp olyan ritmusban és annyi szünettel bonyolították le a versenyeket, ahogy az a jövő februári téli olimpián is lesz. „Az olimpiára kicsit bonyolult a kvalifikáció, mert a versenyzők nem maguknak, hanem az országuknak szerzik meg a kvótákat. Minden távon három azonos nemzetből érkező koris indulhat az ötkarikás játékokon, így a budapesti és a hollandiai vk-állomás lesz számunkra a legfontosabb az idei sorozatban. A kvóta megszerzéséhez 500 és 1500 méteren a legjobb 32-ben, 1000 méteren pedig a legjobb 34-ben kell végezni a kvalifikációs versenyeken, míg a csapatnak a legjobb nyolc közé kell jutnia a kvóta megszerzéséhez" – magyarázta Jászapáti Petra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.