Sport

Vizes vb: több mint ezer esetet látott el a világbajnokság orvos-egészségügyi csapata

Vizes vb: több mint ezer esetet látott el a világbajnokság orvos-egészségügyi csapata

2017. augusztus 3., csütörtök
Vizes vb: több mint ezer esetet látott el a világbajnokság orvos-egészségügyi csapata

A mintegy két hétig tartó vizes világbajnokság alatt több mint ezer esetet látott el a vizes világbajnokság orvos-egészségügyi csapata, a leggyakrabban fizioterápiára, ízületi és izomsérülések kezelésére, fül-orr-gégészeti és szemészeti akut ellátásra volt szükség - közölte a Semmelweis Egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a vizes világbajnokság első szakaszában csaknem 1040 kezelésre, beavatkozásra volt szükség, közel 130 beteg került kórházba, közülük 28-nál volt szükség traumás ellátásra. A traumatológiai sérülések között egy bíró Achilles-ín szakadása volt a legjelentősebb, míg a sportolóknál a legkomolyabb eset egy vakbélműtét volt, amelyet a Semmelweis Egyetem klinikáján végeztek el. A sportoló gyógyultan távozott. A közleményben idézték Merkely Bélát, a világbajnokság orvos-egészségügyi stábjának vezetőjét, aki elmondta: a vb-hez kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatásokat a Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Kft. végezte, az orvos-egészségügyi csapat döntően a Semmelweis Egyetem orvosaiból, szakdolgozóiból és orvostanhallgatóiból állt, de más kórházak sportszerető szakemberei is erősítették a stábot, továbbá a másik három orvosegyetemről és Marosvásárhelyről is érkeztek résztvevők. Merkely Béla elmondta azt is, hogy minden orvos, rezidens és szakdolgozó saját szabadsága terhére vállalta a világbajnoksággal járó feladatokat. Több mint 550-en jelentkeztek, az ellátásban közel 500-an vettek részt egy háromnapos oktatás után. A közlemény szerint hat sportágban, öt helyszínen, továbbá több mint tíz tréningmedencénél kellett biztosítaniuk az ellátást. A Duna Arénában három orvosi helyiséget alakítottak ki, a Margitszigeten kettőt, a Batthyány téren pedig egy jól felszerelt egészségügyi konténert. Mindezen felül - a nap 24 órájában működő, többnyelvű call center segítségével - az Országos Mentőszolgálat és Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának bevonásával biztosították a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, és ott voltak a sportolók lakóhelyén, a szállodákban is. A legtöbb ellátás a Duna Arénában történt, de nem volt olyan helyszín, ahol ne lett volna szükség az egészségügyi csapatra. A leggyakoribb kezelés a fizioterápia volt, 500 kezelést végeztek a közel két hét során - írták. Megjegyezték: a világbajnokság jövő héten kezdődő Masters szakasza még hátravan, ahol 30 éves kortól akár 100 éves korig indulhatnak a senior sportolók. Mivel ők már nem aktív sportolók, nem állnak folyamatos sportorvosi felügyelet alatt, így a verseny ezen szakasza nagyobb kihívást jelent majd a világbajnokság egészségügyi csapata számára is - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.