Sport

Úszás: a francia tenger kihozta a legjobbat Novoszáth Melindából

Úszás: a francia tenger kihozta a legjobbat Novoszáth Melindából

2017. augusztus 13., vasárnap
Úszás: a francia tenger kihozta a legjobbat Novoszáth Melindából
novoszath_melinda_musz

A Franciaországban rendezett junior nyílt vízi Európa-bajnokságról aranyéremmel térhetett haza a fiatal szegedi úszó: Novoszáth Melinda mögött fárasztó, ámde eredményes hetek állnak.

Marseille-ben rendezték meg az idei junior nyílt vízi Európa-bajnokságot, ahol Novoszáth Melinda nyakába akasztották az aranyérmet a 10 kilométeres, olimpiai számban. A 19 éves sportoló végig az élbolyban halad, majd a cél előtt olyan tempóra váltott, amelyet a riválisok már nem tudtak követni, így junior Európa-bajnoki címnek örülhetett. "Imádom a tengert, kicsi koromtól kezdve ki sem lehetett rángatni a vízből. Életemben először versenyeztem nyílt vízen, tengeren. Minden edzés végén lehetett egy picit nézelődni, búvárkodni, már akkor éreztem, hogy olyan pozitív élményekkel lettem gazdagabb, aminek hatására éreztem, hogy jó versenyem lesz. Úgy éreztem, ez mindenképp erőt ad majd. A taktikám az volt, hogy 9 kilométerig a bolyt vezető spanyol lány lábvízén úszok, majd az utolsó körben léptem el. Rengetegszer eszembe jutott, hogy mennyire jó érzés tengerben versenyezni" – összegezte a franciaországi kontinensviadalt

Novoszáth Melinda

.

sportoloi_dijak06_gs

A marseille-i verseny előtt két héttel még a hazai rendezésű vizes világbajnokságon ugrott vízbe a szegedi úszó: Balatonfüreden, az 5 kilométeren versenyző vegyes váltó tagjaként hetedik, míg ugyanezen a távon egyéniben 28. helyen végzett a világbajnokságon. Többször kitért már rá, a vb-n egy elég kemény, verekedős úszásba keveredett, ami megnehezítette versenyét. "Különleges élmény volt a magyarországi világbajnokság, fantasztikus volt a rendezés, minden körülmény kiváló volt. Ezzel együtt borzasztóan nehéz volt a vb, felnőtt, tapasztalt versenyzőkkel úsztunk együtt. Örültem, hogy kijutottam, a váltóval elért hetedik helyre büszke vagyok. Egyéniben sokat kell javítanom és átgondolnom, a váltóval ellentétben itt nem tudtam megcsinálni a taktikát. Jó tapasztalat volt, ami sokat segített az ifjúsági Európa-bajnokságon is" – tette hozzá Novoszáth Melinda. Megjegyezte, nagyon nehéz lett volna végigcsinálnia a vizes vb-t és az ifi Eb-t követően az Universiadét, így a Taipeiben rendezett egyetemista verseny kimarad számára. A Szeged sportolója kitüntetést is kapott úszó a medencés, rövidpályás versenyekre készül a folytatásban. "A nyílt víz továbbra is ott van a terveinkben, ha szabad így mondanom, növeli az úszó intelligenciáját. Olyan helyzetfelismerést igényel, ami sokkal biztosabbá tesz a medencébe is. A nyílt vízen rengeteget gondolkozik az ember, azonnal helyre kell hozni a hibát, fel tudod ismerni, hogy mit kell tenned akkor, ha elfáradsz - ezek a dolgok segítenek a medencében is" – fogalmazott Novoszáth Melinda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.