Sport

Atlétika: jól érezték magukat Londonban a Biacsi ikrek

Atlétika: jól érezték magukat Londonban a Biacsi ikrek

2017. július 31., hétfő
Atlétika: jól érezték magukat Londonban a Biacsi ikrek
biacsi_lanyok_mj 019

Biacsi Bernadett világbajnoki csúcsot futott 800 méteres síkfutásban a londoni világbajnokságon, testvére, Ilona bronzérmet szerzett 1500-on. A magyar para atlétikai válogatott érmeseivel a vb után beszélgettünk.

Londonban rendezték meg a parasportolók atlétikai világbajnokságát július 12. és 24. között. A magyar csapat két éremmel zárta a világversenyt, mindkettőt a szegedi Biacsi ikrek szerezték. Bernadett világbajnoki csúccsal lett aranyérmes 800 méteres síkfutásban, míg testvére, Ilona 1500 méteren állhatott fel a dobogó harmadik fokára. „Tíz napot töltöttünk Angliában, nagyon jól éreztük magunkat Londonban. Nagyon profi körülmények között versenyezhettünk, jó volt a szervezés, a versenyzők mindent megkaptak, amire szükségük volt. Szerencsére az eredmények is jöttek, nagyon örülünk neki” – mondta a friss világbajnok

Biacsi Bernadett

. „Nagyon jó érzés volt visszatérni arra a pályára, ahol 2012-ben is futottunk az olimpián. Ismertük a terepet, tudtuk milyen közönségre számíthatunk. Nagyon jó volt ugyanazon a bemelegítő pályán készülni a versenyekre és a hangulat is nagyszerű volt” – tette hozzá testvére, Ilona, aki 1500 méteren, éppen testvérét megelőzve lett bronzérmes és 400 méteren is bejutott a döntőbe. Bernadett másik száma a 800 méteres síkfutás volt, ahol hatalmas hajrában előzte meg a 600 méterig magabiztosan vezető japán versenyzőt. „Az volt a tervem, hogy az utolsó 200 métertől indulok el és ehhez a tartottam is magam. Szerencsére sikerült az energiámat jól beosztani, nem kapkodtam, tudtam, hogy a végén kell elindulni. Szép lett volna az ezüstérem is, de éreztem, hogy még van bennem tartalék, neki tudok ugrani a hajrának. Nem ijedtem meg a japán versenyzőtől és attól, hogy viszonylag messziről kellett utolérnem. 200 métertől váltottam és végre is hajtottam, amit elterveztem” – mondta a friss világbajnoki csúcs birtokosa, aki 2.20.51-el ért célba, megszerezve a magyar para atlétikai csapat első és egyetlen aranyérmét a londoni világbajnokságon. A világversenyen szinte ugyanaz a mezőny vett részt, akik Rióban is ott voltak az ötkarikás játékokon, ami tovább növeli a Biacsi-ikrek eredményét. „Ott volt a két legnagyobb riválisunk, a lengyel Arlette és Barbara is, de úgy érzem, most jobb formában voltunk, mint ők. Sokat versenyeztünk ebben a szezonban, voltunk különböző IPC versenyeken, csapatbajnokságokon, edzőtáborokban, de ezek mind kellettek a világbajnoki felkészüléshez, ami nagyon kemény munka volt. Már az edzéseken is látszott, hogy jók a részidők, jók az eredmények, sikerülhet jó eredményt elérni és a világbajnokságra sikerült csúcsformába kerülni” – tette hozzá Ilona. „Érdekes módon kevesebbet edzettünk, mint a riói felkészülés során, de úgy voltunk vele, hogy meglátjuk ez mire lesz elég. A következő év megint nehéz lesz, lassan pedig már a tokiói olimpiát is meg kell célozni. Nem lehet mindig maximumon pörögni és ez most nagyon jól sült el. Hiába edzettünk kevesebbet, ezáltal sokkal frissebbek voltunk. Onnantól kezdve hogy az év elején elkezdtünk versenyezni, folyamatosan javultunk és egyre jobb időket sikerült futnunk” – mondta a londoni bronzérmes sportoló. A lányokra még vár egy csapatbajnokság szeptember elején, így a nyarat végig dolgozzák, aztán pedig jöhet a jól megérdemelt pihenő az újabb felkészülési ciklus kezdete előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.