Sport

Női kosárlabda: nüanszon múlt a még nagyobb magyar siker az Európa-bajnokságon

Női kosárlabda: nüanszon múlt a még nagyobb magyar siker az Európa-bajnokságon

2017. június 22., csütörtök
Női kosárlabda: nüanszon múlt a még nagyobb magyar siker az Európa-bajnokságon
noi_kosarlabda_valogatott

Egyetlen ponttal kapott ki Olaszországtól a nyolcaddöntőben a magyar női kosárlabda válogatott a csehországi Európa-bajnokságon, így a 9-12. helyen zárta a kontinensviadalt. Ezzel együtt már azzal sikert ért el Stefan Svitek csapata, hogy továbbjutott csoportjából, Mészárosné Kovács Andreával, a Szegedi Kosárlabda Egylet edzőjével tekintettünk vissza a magyar csapat Eb-szereplésére.

Zsinórban második Európa-bajnokságára készült a

Stefan Svitek

irányította magyar női kosárlabda válogatott, ám nem ígérkezett könnyűnek a csehországi torna, hiszen nagyon kemény kvartettbe kapott besorolást a csapat. Kezdésnek rögtön az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes spanyolokkal találkoztak

Fegyverneky Zsófiáék

, s bár sokáig jól tartották az esélyesebb hispánokkal a lépést, 62:48-s vereséget szenvedtek. Sokat nem bánkódhatott a magyar csapat a vereségen, másnap már a házigazda csehek ellen kellett pályára lépni és sikerült is elrontania

Krivacevicéknek

a házigazda örömét, négy ponttal, 74-70-re győzedelmeskedtek, amivel az is eldőlt, hogy a legjobb tizenkettő közé jutnak. „Nagyon jól sikerült a lányok formaidőzítése, a legfontosabb mérkőzésen, a csehek ellen nyújtották a legjobb teljesítményt, nagyon egységes csapatként játszottak – ahogy az egész tornán – ez az egyik oka a sikernek” – kezdte az értékelést

Mészárosné Kovács Andrea

. Az ukránok elleni mérkőzésnek az volt a tétje, hogy hanyadik helyen lép tovább csoportjából a Svitek-csapat, ám ezen a mérkőzésen kevésbé működött a gárda védekezése, mint a spanyolok és a csehek ellen, az ukránok 84-72-re nyertek, így csoport harmadikként várhatta az egyenes kieséses szakaszt – és az ellenfelet a magyar együttes, amelynek végül az olaszok ellen kellett kiharcolnia a legjobb nyolc közé jutást. Itt aztán, idegőrlő csatában, egyetlen ponttal, maradtak alul Vanderslooték, pedig könnyen alakulhatott volna másképpen is. Egypontos olasz vezetésnél egy megkérdőjelezhető faltot fújtak be a játékvezetők az olaszok javára, ám mindkét büntető kimaradt, így nagyjából egy támadásnyi idő állt a magyarok rendelkezésére, hogy kosarat szerezzenek és megnyerjék a mérkőzést.

Courtney Vandersloot

azonban elkapkodta a befejezést, elpasszolta magát ezzel pedig véget ért a találkozó. „Azzal együtt, hogy szép eredményt értek el a lányok az Európa-bajnokságon, bosszantó, hogy így ért véget. Javította az esélyeinket, hogy az ellenfél sérülés miatt elveszítette az egyik vezérét a találkozó előtt. Nem feltétlenül csak a szerencsén múlt, hogy egy ponttal kikaptunk az olaszoktól. Egy profi játékosnak tisztában kell lennie azzal, hogy ha egy támadásnyi idő van a meccs végéig és a lehetőség is megvan a győzelemre, akkor nem szabad elkapkodnia az akció befejezését. Persze, ezt ott a pályán, egy ilyen kiélezett helyzetben nehéz fejben tartani, de az edzéseken sokat gyakorolják a csapatok az ilyen játékhelyzeteket. Nagyon fájó, hogy így estünk ki, hiszen már félig meddig a markunkban érezhettük a továbbjutást” – tette hozzá Mészárosné Kovács Andrea.

noi_kosarlabda_valogatott2

A kieséssel együtt azonban jól látható a fejlődés a magyar válogatotton, különösen védekezésben, amely megalapozta Stefan Svitek csapatának játékát. „A tornán mutatott védekezésünkre egyáltalán nem lehet panasz, persze azért vannak bizonyos törvényei a fizikának, amelyekkel nehéz harcolni. Ezt láthattuk például az ukránok ellen is. Egy kétméteres játékost nehezen állít meg egy 160 centis és egy 100 kilós kosárlabdázóval sem sok eséllyel száll szembe a 70 kilós. Többek között ezért sem működött ezen a találkozón úgy a védekezés, mint előtte, vagy mint az olaszok ellen. Azt is látni kell, hogy egy ilyen remek védekezéshez nagyon sok gyakorlás, sok energia befektetése szükséges, a felkészülésre pedig nem volt sok ideje a csapatnak, így talán az, hogy a lányok ennyire szervezetten védekeztek, a támadások rovására mentek, de így működött hatékonyan a játékunk. Minden csapat észrevehette, hogy ez a magyar csapat most igazán szárnyal és biztosan készültek is a játékunkra az ellenfelek, ezzel együtt is szoros mérkőzésekre kényszerítettük őket és mindenkinek sikerült megnehezíteni a dolgát” – értékelt az SZKE edzője. Hogy mennyi van még ebben a csapatban, az a jövő zenéje, mindenesetre van potenciál a lányokban. „Ennek a válogatottnak az a legnagyobb erőssége, hogy nagyon egységes, összetartó csapat. A kosárlabdában számtalan olyan szisztéma, variációs lehetőség van, amelyeket folyamatosan bele lehet építeni egy csapat játékába ha hosszú távon együtt tudnak dolgozni. Nem véletlen, hogy egy igazán sokoldalú kosárlabdázó kinevelése hosszú idő, akár 10 év játék is kell ahhoz profi szinten, hogy valaki elérje teljesítménye csúcsát. Egy jó szakmai munkával és a fiatalok beépítésével sok lehetőség rejlik még ebben a csapatban és ha továbbra is szívvel-lélekkel hajtanak a lányok, akkor garantált a fejlődés” – zárta Mészárosné Kovács Andrea.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.