Sport

Női kosárlabda: kellemesebb hellyé varázsolta Andorrát a 3x3-as válogatott

Női kosárlabda: kellemesebb hellyé varázsolta Andorrát a 3x3-as válogatott

2017. június 28., szerda
Női kosárlabda: kellemesebb hellyé varázsolta Andorrát a 3x3-as válogatott
3x3_noi_kosarlabda_valogatott

Az utóbbi hetekben szitokszóvá avanzsált Andorra magyar sportberkeken belül, ám a női 3x3-as kosárlabda válogatott épp a miniállamban harcolta ki az Európa-bajnoki részvételt az elmúlt hétvégén. A friss világbajnoki ezüstérmes csapat centerével, Bozóki Bettinával tekintettünk vissza a franciaországi világbajnokságra és az andorrai Eb-kvalifikációs tornára.

Sűrű napokon van túl a magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott.

Bozóki Bettináék

előbb Nantes-ban szerepeltek a világbajnokságon, majd alig néhány nap pihenő után Andorrának vették az irányt, hogy a júliusi, amszterdami Európa-bajnokságra kvalifikálják magukat. A hódmezővásárhelyi center mindkét sorozatban a legjobb pontszerzőként zárt, mindemellett a franciaországi torna All-Star csapatába is bekerült remek teljesítményével. „Nagyon jól éreztük magunkat, semmilyen teher, vagy elvárás nem nyomta a vállunkat a világbajnokság előtt. Úgy vágtunk neki a tornának, hogy ez egy nagyon jó felkészülési lehetőség az utána következő Európa-bajnoki selejtezőre. Az volt a legfontosabb, hogy az Eb-re kvalifikáljuk magunkat” – kezdte a Bozóki Bettina, aki nagypályán a PINKK Pécs négyese, de a pályafutása elején megfordult Baján és a Szeviép-Szeged csapatában is. A 3x3-as szakágnak az utóbbi időben nagyot ugrott a népszerűsége, sőt, a 2020-as tokiói olimpiai programba is bekerült, ami a játékosoknak is plusz motivációt jelent. Nagyon gyors, látványos sportágról van szó, egy mérkőzés 10 percig, vagy addig tart, amíg az egyik fél el nem éri a 21 pontot. A csapatok egy palánkra játszanak - amolyan streetballszerűen - három a három ellen, mindkét csapatnak egy-egy cseréje ül a kispadon, aki bármikor beugorhat. A játékosok egy- és kétpontos kosarakat szerezhetnek, a nagypályás tripla ér a 3x3-as szakágban kettőt, a triplavonalon belülről eleresztett dobás és a büntető pedig egyet-egyet. Jellemzően a nemzeti csapatok nagypályás kosarasokból állnak össze, általában kiegészítésként játszanak ebben a szakágban a játékosok, ám azzal, hogy az olimpiai program részévé vált a szakág, ez a jövőben akár meg is változhat. Konkrétumokat egyelőre nem tudni a kvalifikáció lebonyolításával kapcsolatosan, az első hírek arról szólnak, hogy mindössze három európai ország együttese vehet részt a tokiói játékokon, tehát óriási küzdelem zajlik majd a kijutásért. „Persze, természetesen szeretnénk ott lenni majd az olimpián, ki ne szeretne olimpikonná válni, de az is biztos, hogy sok csapat át fog alakulni, hogy a lehető legerősebb összeállításban harcolhassa ki az olimpiai szereplést. Egészen biztosan gyilkos harc lesz az olimpiai kvalifikáció kivívásáért” – mondta Bozóki Bettina.

bozoki_bettina_nantes_kosarlabda

A magyar csapat eredményei mindenesetre biztatóak, jól jelzi ezt a megszerzett világbajnoki ezüstérem, majd a győztes Európa-bajnoki kvalifikációs sorozat. Nantes-ban Oroszország ellen kezdett a csapat egy 12-10-s vereséggel, aztán azonban sikerrel vette az akadályokat. Egy egészen drámai mérkőzésen, Ukrajna ellen jutott be az elődöntőbe, ezen a mérkőzésen

Theodorán Alexandra

0,1 másodperccel a vége előtt szerzett győztes kétpontost. A döntőben ismét az oroszokkal került szembe

Károlyi Andrea

szövetségi kapitány csapata, ahol 8-8-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, végül ismét alulmaradtak a magyar lányok és ezüstérmet szereztek. A magyar válogatott korábbi legjobb helyezése a 2012-es ötödik hely volt, ezt múlták most felül a lányok. „Egyáltalán nincs bennünk keserűség azért, mert ’csak’ másodikok lettünk, nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült elérni ezt a remek eredményt. Nem úgy éltük meg a világbajnokságot, hogy bármiért is szomorúnak kellene lennünk, ezután nagyon feldobva érkeztünk meg Andorrába az Európa-bajnoki selejtezőre” – árulta el a vásárhelyi kosaras, aki 52 szerzett pontjával - az ukrán Gana Zarjackával karöltve - a világbajnokság legeredményesebb játékosaként zárt, sőt teljesítményével bekerült a torna All-Star csapatába is. Világbajnoki ezüstérmesként utazott el tehát – mindössze két nap pihenő után – Andorrába a csapat, hogy elérje előzetesen kitűzött célját és kvalifikálja magát a júliusi, amszterdami kontinensviadalra. Ez már csak azért is lehetett elvárás, mivel a magyar lányok címvédők a sorozatban, tavaly Romániában ülhettek fel Európa trónjára. A kvalifikációt két helyszínen, Andorrában és Franciaországban rendezték meg, a magyarok selejtező-csoportjában kilenc válogatott szerepelt, amelyből öt szerezhetett jogot a kontinenstornán való részvételre. Ez azt jelentette, hogy az elődöntőbe jutás már biztos kijutást ér, amit a

Medgyessy Dórával

kiegészülő csapat teljesített is. A nagypályás válogatottal a csehországi tornán szereplő játékos az Eb-győztes csapatnak is a vezére volt, most pedig Andorrában csatlakozott Bozókiékhoz. A Szlovákia ellen aratott 19-14-s győzelemmel tehát bebiztosította Eb-részvételét a magyar válogatott, azonban itt nem álltak meg: az elődöntőben Olaszországot 17-12-re, a döntőben Svájcot 16-14-re győzték le. Bozóki Bettina itt is a torna legjobb pontszerzőjeként zárt 46 pontjával, megelőzve ezen a listán a 40 egységet gyűjtő Medgyessy Dórát. A hollandiai kontinenstornára egyébként 12 csapat jutott ki, ők küzdhetnek meg majd a trófeáért júliusban.

magyar_valogatott_3x3_kosarlabda

Felmerül a kérdés, milyen különbségeket lát egy játékos a nagypályás kosárlabda és a 3x3-as szakág között, így erről is megkérdeztük a PINKK Pécs magasemberét. „Teljesen más három a három ellen kosarazni, sokkal intenzívebb, sokkal gyorsabb a játék, hiszen itt csak 12 másodperc a támadóidő, szűkebb a játéktér. A játékvezetők jobban engedik a keményebb, test-test elleni párharcokat, sokkal többet vesz ki fizikailag a játékosból, mint egy nagypályás mérkőzés. Amíg kívülről figyeltem, én sem gondoltam volna, de ez a 10 perc felér a nagypályás négyszer tízzel” – árulta el Bozóki Bettina, aki korábban a nagypályás válogatottban is megfordult és a mai napig figyelemmel kíséri természetesen a válogatott szereplését. „Nagyon örültünk a lányok sikerének, nagy tett, hogy sikerült legyőzniük a házigazdát saját közönsége előtt Csehországban és sikerült továbbjutniuk a csoportból. Az olaszok elleni továbblépés is csak egy nagyon pici dolgon múlt, nem is feltétlenül a végén elrontott támadáson. Két nagyon ideges, sokat hibázó csapat játszott, elég ritka a kosárlabdában hogy egyik csapat se érje el még az ötven pontot sem, végül nem nekünk kedvezett a végjáték. Ezzel együtt azt gondolom, hogy fantasztikus éve, fantasztikus nyara van a magyar kosárlabdázásnak, a lányok jó eredményt értek el az Eb-n, a férfiaknak is sikerült kijutniuk a romániai kontinenstornára, a két 3x3-as válogatott is ott lesz a hollandiai Eb-n, úgyhogy nagyon elégedettek lehetünk. Lesz még egy torna Budapesten, ahol pályára lépünk, aztán egy-két nap pihenőt követően, a fiúkkal karöltve, útnak indulunk Amszterdamba, ahol július hetedikén kezdődik az Európa-bajnokság” – zárta a vásárhelyi kosaras.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.