Sport

Labdarúgás: Franciaország ellen kezdi meg szereplését az U17-es válogatott a horvátországi Eb-n

Labdarúgás: Franciaország ellen kezdi meg szereplését az U17-es válogatott a horvátországi Eb-n

2017. május 3., szerda
Labdarúgás: Franciaország ellen kezdi meg szereplését az U17-es válogatott a horvátországi Eb-n
u17_valogatott_horvatorszag

Szélesi Zoltán szövetségi edző stábjában helyet kapott a Szeged 2011-Grosics Akadémia csapatorvosa, Thurzó Balázs is. A magyar válogatott szerda délután két órakor kezdi meg Európa-bajnoki szereplését Nagygoricán, ahol a kvartett favoritjának számító Franciaország ellen lép pályára.

Tizenegy év után kvalifikálta magát ismét az U17-es korosztály kontinenstornára, ráadásul nem akármilyen körülmények között:

Szélesi Zoltán

szövetségi edző tanítványai az utolsó utáni pillanatokban harcolták ki a horvátországi szereplést Norvégia ellen. A hazai rendezésű selejtezőben egy Izrael elleni vereséggel nyitott a nemzeti tizenegy, majd 1-0-s hátrányból fordított Oroszország ellen két fantasztikus

Szoboszlai

góllal, hogy aztán a csapatkapitány a norvégok elleni hosszabbításban újra megvillanjon és kilője a csapatot az Európa-bajnokságra. Huszonegy játékossal utazott el a magyar keret Horvátországba szombaton, ám a szabályok értelmében kedden került sor a keretszűkítésre, ugyanis a nemzeti csapatok 16+2 fős keretekkel vághatnak neki a küzdelmeknek, azaz tizenhat mezőnyjátékost és két kapust nevezhetnek a szövetségi edzők. Így a magyar válogatott bő keretéből kikerült a DVSC kapusa,

Kovács Péter

, a Szolnok védője,

Horgosi Donát

, valamint a Puskás Akadémia középpályása,

Daróczi Zoltán

. Az UEFA szabályainak értelmében ugyanakkor ezek a játékosok is a csapattal maradnak a továbbiakban, hiszen esetleges sérülések esetén a későbbiekben szerephez juthatnak. A tornán tizenhat csapat vív majd meg négy darab négyes csoportban, minden csoportból az első két helyezett jut tovább a torna egyenes kieséses szakaszába. Az Európa-bajnokság egyben kvalifikáció is a 2017-es világbajnokságra, amit Indiában rendeznek meg októberben és ahol Európából öt csapat képviseltetheti magát. A kontinenstornát hét helyszínen rendezik meg, két zágrábi stadion mellett Varasdon, Nagygoricán, Fiuméban, Zapresicen és Kostrenán is bonyolítanak le mérkőzéseket. A magyar válogatott Franciaország ellen kezdi meg szereplését a kontinensviadalon, Szélesi Zoltán csapata Nagygoricán lép pályára szerda délután 14 órától. A kvartett tagja még két szigetországi együttes: a skótokkal május hatodikán, míg Feröer ellen május kilencedikén küzd meg a nemzeti tizenegy, egyaránt Zágrábban. Szélesi Zoltán a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapjának elmondta, nem számítunk favoritnak a továbbjutásra, hiszen papíron a franciák és Skócia is erősebb, de minden mérkőzésen azt várja a játékosoktól, hogy a maximumot hozzák ki magukból és mutassák meg tudásuk legjavát, ám összességében meglepetés lenne a továbbjutás. Arra is figyelmeztetett a szövetségi edző, hogy még az elitkörös selejtező előtt játszott a csapat Hollandiával felkészülési mérkőzést, ahol 4-0-s vereséget szenvedett, a gallok pedig nagyjából hasonló erősségi szintet képviselnek. A válogatott egy Törökország elleni, gólnélküli döntetlennel hangolt az Európa-bajnokságra, ami összességében nem rossz eredmény a szintén tornarésztvevő törökök ellen, ám néhány hibát még korrigálnia kellett a stábnak a mai összecsapás előtt. A puding próbája persze az evés, így ma dől el, hogy ez mennyire sikerült.

Az U17-es magyar válogatott 18 fős szűk kerete

Kapusok:

Ásványi Balázs (Puskás Akadémia), Oroszi István (FTC)

Védők:

Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Arday Dominik (Vasas), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria) Küzéppályások: Csonka András (FTC), Szoboszlai Dominik (Salzburg – Ausztria), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia), Kiss Tamás (Illés Akadémia)

Támadók:

Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), Tímári Norman (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse – Hollandia), Szendrei Norbert (Honvéd-MFA), Torvund Alexander (Vasas)

Az U17-es Európa-bajnokság csoportbeosztása

A-csoport:

Horvátország, Spanyolország, Törökország, Olaszország

B-csoport:

Skócia, Franciaország, MAGYARORSZÁG, Feröer

C-csoport:

Németország, Írország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina

D-csoport:

Hollandia, Anglia, Norvégia, Ukrajna

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Május 3.

, Radnik Stadion, Nagygorica Magyarország–Franciaország, 14.00

Május 6.

, Lučko Stadion, Zágráb Skócia–Magyarország, 16.00

Május 9.

, Lučko Stadion, Zágráb Feröer-szigetek–Magyarország, 16.00

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.